22AH799 afgeschreven

Receivers, grammofooncombinaties en casseivers; allemaal schitterende all-in-one hifi apparaten van Philips. Hier alle spannende combiverhalen!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1110
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

28 dec 2017, 11:54

Over de 2200uf elko heb ik een 1000uf elko toegevoegd zonder verandering van de kwaal.

Het kortsluiten van c2644 heeft geen effect gehad hij blijft onbedienbaar.
Volgens de sm moet het 68uf zijn, maar ik had een 47uf erin zitten... Is er op de fabriek origineel ingezet dat was aan de solderingen te zien. Die heeft een esr van 5 ohm, dus ik heb m vervangen door een 47uf exemplaar wat volgens mijn testertje een capaciteit heeft van 60uf en dat geeft 0,0 verandering. Ook die heb naar de massa kortgesloten voor een reset maar ook dat gaf geen verschil. Wel heb ik nu weer 4,6 volt op die elko i.p.v. 2. Dus dat zijn we er wel mee opgeschoten.
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3896
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

28 dec 2017, 13:03

Sorry, is zinloos. Voor 47u is een esr van ca 5 helemaal niet zo gek.

Maar veel belangrijker: De enige elco's waar de esr er toe doet zijn die wat direct bij de logica-ic’s zitten.

Dat de reset niks doet zal aan mijn analyse liggen. Het was een gokje: de ene of de andere elco kortsluiten. Alleen zou ik bij de tweede een weerstand van 4k7 gebruiken.

Ik begin voor de uP te vrezen...
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1110
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

28 dec 2017, 14:08

Klopt inderdaad Will, die vervangen had geen invloed.
Er zit er nog eentje naast die ik in de SM niet kan terugvinden.

Maar wat verklaart dan dat het display soms wel en soms niet brandt. Het display aankrijgen door m van standby naar on te schakelen werkt niet. Stekker erin en eruit soms wel, als je lang genoeg wacht.

Bovendien pin 39 aan de uP is de reset pin en daar staat constant zo'n 3 volt op en dat moet 5 zijn. Dat is eigenlijk de enige spanning die heel erg veel afwijkt, de rest van de spanningen die ik volgens het analoge schema zou moeten kunnen meten kloppen wel, behalve dan pin 9 en 10 op chip 6602, maar dat kan komen omdat de inputs vaststaan denk ik.

Ik heb de reparatiebon erbij gekregen, er is een condensator, diode en weerstand vervangen in 1991. Helaas stond er niet bij welke precies, want de klacht was destijds exact hetzelfde.
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
HermanH
Berichten: 3594
Lid geworden op: 22 mei 2015, 20:39
Locatie: Omgeving Breda

28 dec 2017, 14:19

Cassettebandje schreef:Maar wat verklaart dan dat het display soms wel en soms niet brandt. Het display aankrijgen door m van standby naar on te schakelen werkt niet. Stekker erin en eruit soms wel, als je lang genoeg wacht.
Een half jaar geleden heeft Snameroc mijn 799 opgelapt en ik meen dat het om een kapotte zenerdiode ging + nog 1 of 2 andere vervangingen.
Binnenkort uitverkoop
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3896
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

28 dec 2017, 14:36

Even wat uitleg.

Zoals ik al schreef kun je aan de digitale kant niet zo goed meten met een multimeter, omdat de signalen constant "informatie" overdragen en dus wisselen tussen 0 en 5V en dat gaat behoorlijk snel.

De processor en zo wordt bij het inschakelen even in Reset gehouden. Dat is omdat anders elk IC in de schakeling in een willekeurige toestand start en het ding dus vrijwel zeker raar doet.

Als de uP niet goed start dan kun je van alles verwachten en dat lijkt op wat jij nu ziet. De uP zorgt voor de "teksten" in de displays en doet dat continu of bij elke verandering van tekst. Dat wordt bepaald door de eigenschappen van SAA1060, de display driver.

Dus of met de uP is wat mis, of met de SAA1060. Maar zonder uP kan de SAA niks en zie je geen tekst of onzin.

Bij analyseren van fouten aan digitale schakelingen begin je altijd met voeding en hartslag: de voeding moet stabiel en zonder rommel zijn en er moet een kloksignaal zijn.
Stabiel heb je (hopelijk) gecontroleerd, meten tussen pen 40 en 20 (wat was de gemeten spanning???)
Rommel en klok kun je alleen met een scoop meten. Voor jou houdt het daar op.

Het tweede wat ik altijd doe is een handmatige reset. Stel dat de power-on reset niet goed werkt dan start ik daarmee de schakeling opnieuw op, intussen is de voeding dan wel stabiel.
De schakeling van T6613 en 6614 is volgens mij de power-on reset. Die kun je handmatig triggeren door een van beide condensatoren te overbruggen. Hoe het exact werkt moet ik even uitzoeken.

Dan zie je een hele reeks diodes die door de schakeling naar 0V getrokken worden: de reset. Een van die diodes gaat naar de uP en komt uit op reset. Dus 0V op die plek is reset, de "5" volt wordt intern door de processor geleverd.

Je kan de uP handmatig resetten door de kathode ("-", of streepje) even aan de massa te hangen en kijken wat er gebeurd.

Welke diode vervangen is kun je alleen door goed zoeken achterhalen. Zoek naar solderingen die met de hand gemaakt zijn. Intussen kan ik eens bedenken welke diode en zo het geweest kunnen zijn.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1110
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

28 dec 2017, 15:01

Diode 6048 is zo het lijkt wel eens uit de print geweest, die heeft andere solderingen dan de rest.
Die zit in het rijtje van de 7x baw62 diodes.

De spanning tussen pootje 40 en 20 is 4,59 volt. Die spanning is stabiel.

Nog even een vraag, waar kan ik die - van de uP vinden? Ik heb het SM doorgespit maar kan het niet vinden.
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3896
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

29 dec 2017, 00:29

De - (min) van de uP is pen 20, die zit aan de massa van de schakeling.

Nog even in een heel oud boek geneusd, de spanning van de 3870 is daar 5V+/-10%. Wat je meet is dus op het randje.
Aan de andere kan ziet de chip wel al +2V als hoog. Er zit dus veel meer marge in dan bij ttl.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1110
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

29 dec 2017, 11:57

Ik heb pin 20 even aan de massa doorverbonden, display is zwart, bleef zwart. Toestel staat op zolder en daar is het 16 graden nu. Hoe houder hoe erger. Maar invloed op de spanning heeft het niet. 4,59 volt. tussen pootje 20 en 40. en 4,69 volt op +9.
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3896
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

29 dec 2017, 12:02

Ah, misverstand. Ik bedoelde dat je voor een reset van de processor de kathode van diode 6621 even aan massa moet hangen.
Voor een reset van de hele ontvanger moet ik de zaak nog even bekijken.

De voeding van 4,59 volt kan net wat te min zijn, al ben ik daar niet heel erg zeker van.
Als een andere bezitter op het forum eens zou willen meten...
Laatst gewijzigd door Will op 29 dec 2017, 15:26, 1 keer totaal gewijzigd.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3896
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

29 dec 2017, 15:24

Een algehele reset doe je inderdaad door elco C 2644 even kort te sluiten, ofwel het knooppunt van 2644 en R 3663 even aan de massa te hangen.
Zodra je de verbinding weer verbreekt zal de logica na een halve seconde starten.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1110
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

29 dec 2017, 16:01

Hier reageert hij helemaal niet op, het display gaat niet uit of er veranderen geen tekens. Hij blijft stug volhouden wat er al stond. Wanneer ik het weer loslaat, dan gebeurt er ook niets. Ik zal even twee plaatjes bijvoegen van de print op die plek, aan de onderzijde is zichtbaar al een keer gesoldeerd, maar aan de bovenzijde lijkt de positionering van de componentjes niet te kloppen. Of zitten die wel goed?

Nu is het koud en de spanning over pin 20 en 40 is nu 4,51 volt.

Afbeelding

Afbeelding
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3896
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

29 dec 2017, 17:24

Daar heb ik wat meer tijd voor nodig. Het lijkt wel of iemand de power-on-reset aangepast heeft.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1110
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

29 dec 2017, 17:36

Dat zou kunnen. Dat draadje wat eroverheen zit is een brugje tussen 2 connectoren.

Die tweede elko daar kan ik niet thuisbrengen, staat niet in het schema. Die zit met een pootje in de aansluiting van R3663, die ik dan ook niet meer kan terugvinden.
Wat opvallend is, ik heb via google gezocht en kwam een plaatje tegen van de voeding in de 799 en bij de reset ziet het er daar hetzelfde uit als bij mij, dus ik denk dat alles wel op z'n plek zit. Al zit het iets anders dan op het schema.

https://www.google.nl/search?q=22ah799& ... caY494FLHM:'

4e plaatje van links

Er is al aan gesoldeerd dat is duidelijk, die solderingen van c2644 zijn glimmend, dat komt omdat ik die zelf heb uitgewisseld. Die was er voorheen nog nooit uit geweest of doorgesoldeerd.
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3896
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

29 dec 2017, 21:13

Nu zie ik dat de in het schema van de 799 dat die een andere reset schakeling heeft als de 798.
Misschien zit in de jouwe de 798 schakeling, want die heeft twee elco-tjes.

Maar eigenlijk is dit helemaal niet zo belangrijk. Een reset gaf geen resultaat. Ik heb nu nog maar een paar mogelijke oorzaken.
- De voedingspanning is net te laag. Te verhelpen met de zener 6628.
- Er zit storing in het digitale circuit: de kleine elco'tjes
- De uP is toch kapot.
- Er is geen kloksignaal op de uP.
- De vorige reparatie was niet afdoende. Kun je er achter komen wat er precies vervangen is?
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
gromsound
Berichten: 7501
Lid geworden op: 26 jun 2005, 21:58
Locatie: Haaksbergen
Contacteer:

29 dec 2017, 22:21

er is een condensator, diode en weerstand vervangen in 1991. Helaas stond er niet bij welke precies, want de klacht was destijds exact hetzelfde.
met een lampje en een loupe kijken waar de solderingen (of evt de componentendetails) afwijkend zijn van de eerste montage? dat lijkt me dan de moeite te lonen als het echt exact hetzelfde probleem was.
lijdt aan AMHD - alles moet het doen
Plaats reactie