Philips 22AH578 ruststroom te hoog

Wat hang jij aan het andere eind van de kabel? Alle over voor-, eind- en geïntegreerde versterkers hier.

Moderator: Moderators

lagardy
Berichten: 33
Lid geworden op: 31 aug 2017, 09:09

06 dec 2017, 18:51

hallo forumleden.
ik ben bezig met een Philips 22AH578 eindversterker .
de eind transitoren worden goed heet .
maar ik meet dat de rust stroom zeker wel 9.67 volt is dat is volgens mij wat te veel van het goede.

weet iemand ook waar ik dat in moet zoeken ?
graag een reactie .
vriendelijke groeten anton lagardy.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

06 dec 2017, 21:02

De ruststroom moet 45mV bedragen, meet deze parallel over weerstand R234, multimeter op Volts DC zetten.

Voordat je gaat meten: potmetertjes van het volume (level) minimaal zetten (tegen de aanslag) en speakers in OFF-positie. De versterker moet koud zijn dus meteen na het inschakelen snel instellen met potmeter R220.
lagardy
Berichten: 33
Lid geworden op: 31 aug 2017, 09:09

07 dec 2017, 08:27

hallo movieman.

dat heb ik gedaan maar blijft nog steeds veel te hoog.
kan ook zijn .er zitten 2 torren in zijn wel goed .
Q 206 zit BF471
Q 207 zit BF472

ik weet niet dat dat kan ik heb deze er niet in gezet.
snameroc
Berichten: 4065
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

07 dec 2017, 10:31

Is die weerstand dan wel heel en niet onderbroken?
lagardy
Berichten: 33
Lid geworden op: 31 aug 2017, 09:09

07 dec 2017, 11:02

Ja hoor de weerstand is nog goed..
kan het ook in de opamp zitten ? IC 201
Gebruikersavatar
cluseau
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 nov 2017, 10:10
Contacteer:

07 dec 2017, 13:27

maar ik meet dat de rust stroom zeker wel 9.67 volt is dat is volgens mij wat te veel van het goede.

Die weerstand is 0.18 ohm toch? Dat wil zeggen dat hij 529Watt is of hij is defect.

Ik zet alles in op defect :whistle:
mvg
Frans.
lagardy
Berichten: 33
Lid geworden op: 31 aug 2017, 09:09

07 dec 2017, 13:45

hallo frans .

ja klopt 0.18 ohm.
maar ik zit met die Q 206 zit BF471
Q 207 zit BF472

kan dit wel ?
Gebruikersavatar
cluseau
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 nov 2017, 10:10
Contacteer:

07 dec 2017, 13:54

hallo frans .

ja klopt 0.18 ohm.
maar ik zit met die Q 206 zit BF471
Q 207 zit BF472

kan dit wel ?
Die weerstand is iig overleden en wel met een goede reden.

BF472 is een PNP video transistor 300V/100mA/2W. Correctie: dit is dus juist voor Q207. Had ff verkeerd gelezen, Q206 moet NPN zijn en is dat ook.

Q206 is een overstuurbegrenzing en doet niets met je ruststroom, hooguit beperken.

Q207 is mogelijk defect door een te hoge B-E stroom. Kan zijn dat er dan meer defect is geraakt. Deze torren dus eerst meten en een juiste weerstand er inzetten, niet iets wat er op lijkt maar echt 0.18 Ohm.

edit:
Dat dezelfde geld voor Q207, gewoon overstuur beperking. Je zou ze er zelfs uit kunnen laten alleen bestaat het gevaar van clipping. Maar om te testen, fine.
Laatst gewijzigd door cluseau op 07 dec 2017, 14:15, 1 keer totaal gewijzigd.
mvg
Frans.
lagardy
Berichten: 33
Lid geworden op: 31 aug 2017, 09:09

07 dec 2017, 14:13

een video transistor ha ha .
ik heb het er niet in gezet dit zat er al in.
en npn en pnp zit wel wat verschil in oeiii .dat wist ik .
heb ook al gezien voor de vervangers ook via een forum op deze site Q206 2SD756 en Q207 is dan 2SB716.
is daar niets anders voor ?

heb de torren er uit gehaald .en zijn alle 2 nog goed.
Laatst gewijzigd door lagardy op 07 dec 2017, 14:19, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
cluseau
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 nov 2017, 10:10
Contacteer:

07 dec 2017, 14:17

een video transistor ha ha .
ik heb het er niet in gezet dit zat er al in.
en npn en pnp zit wel wat verschil in oeiii .dat wist ik .
heb ook al gezien voor de vervangers ook via een forum op deze site Q206 2SD756 en Q207 is dan 2SB716.
is daar niets anders voor ?

Lees ff mijn correctie in de vorige post.

Video transistor is niks mis mee. Heeft alleen een hoge maximale spanning en gaat tot hoge frequenties. In dit geval geen belemmering.

Blijft de weerstand en Q207 verdacht maar meet voor de zekerheid alles rond de eindtrap. Transistoren er een voor een uit halen, meten en indien goed terug solderen voor de volgende er uit gaat ter voorkoming van verwisselen. Maak ook een paar foto's van te voren.

Die transistoren zoals 148N3 wordt heel moeilijk over gedaan maar is niks bijzonders. Heb zelfs een bericht gelezen om ze over te laten komen uit de US voor 150 PER STUK :naughty: .
mvg
Frans.
lagardy
Berichten: 33
Lid geworden op: 31 aug 2017, 09:09

07 dec 2017, 14:40

hallo frans .
ik heb even gemeten die weerstanden ze meten 0,04 ohm
en ik heb q203..q 208... q204..q209 .vervangen orgineel
Gebruikersavatar
cluseau
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 nov 2017, 10:10
Contacteer:

07 dec 2017, 15:49

hallo frans .
ik heb even gemeten die weerstanden ze meten 0,04 ohm
en ik heb q203..q 208... q204..q209 .vervangen orgineel

Dan maak je toch ergens een fout want 9.75V over 0.04 Ohm is een vermogen van 2.3 kW. Dat is een weerstandje wat echt niet in jouw kast past. Of de weerstandwaarde klopt niet of de gemeten spanning.

Ik neem aan dat je 206 en 207 hebt terug geplaatst?

De ruststroom bepalende factor is Q205. Tussen E-C zal je iets van 1.8V moeten meten. Hoe hoger de spanning hoe hoger de ruststroom.

De 0.18 Ohm is alleen om de collectorstroom van de eindtorren te meten tbv de anticlip schakeling rond Q207

Nog een aanvulling:
R234 0.18 Ohm verzorgt alleen de collectorvoeding van Q213 , Q215 en Q217. Als deze torren geen voeding krijgen zal de amp gewoon geluid produceren op Q211. Het maximum vermogen is alleen ver te zoeken. Weet je dus zeker dat ALLE transistoren heet/warm worden? Dit kun je alleen voelen direct na opwarmen omdat de torren ook warmte opnemen van het koellichaam.
mvg
Frans.
lagardy
Berichten: 33
Lid geworden op: 31 aug 2017, 09:09

07 dec 2017, 16:36

hallo frans

ik heb Q207 en Q206 eruit gehaald 2 nieuwe weerstanden er in en PERFECT.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

07 dec 2017, 16:59

Twee keer 1000+W dat zullen de buren leuk vinden... :lol:
lagardy
Berichten: 33
Lid geworden op: 31 aug 2017, 09:09

07 dec 2017, 17:12

oo ja de rust stroom is nu ook zoals het hoort keurig op 45 millivolt.
nu even uitzoeken wat de pinout is van de BF471EN BF472 denk dat ze er niet goed inzaten
Plaats reactie