Afregelen MFB met (USB) scope

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

famu
Berichten: 399
Lid geworden op: 26 okt 2011, 19:03
Locatie: Eemnes
Contacteer:

01 jun 2019, 11:46

Ik heb deze week een aantal 585 en 586 voor een zeer schappelijke prijs in ontvangst mogen nemen. Nu maar eens reviseren en afregelen.
De eerste 585 lukte goed, Ik had nog genoeg condensatoren, maar bij het afregelen van de woofer leek er iets mis te zijn.

Ik gebruik daar een Hantec USB scoop voor, goedkoop en voldoet prima. Voordeel is dat je de waarden zoals voltages en frequenties op de PC kunt aflezen. Bij een oude scoop, hoe goed ze ook waren, lukt dat niet. Vandaar ook het verhaal van remi om RMS naar top top waardes om te regelen. Een PC heeft verder ook een beter scherm.

Maar bij de woofer lukte het mij niet om de +37dB goed te krijgen. De sinus platte bij hogere spanningen af. Eerst maar eens afgeregeld met 40 mV i.p.v de 77,5 mV zoals het voorschrift is. Daar bleef de sinus vorm goed.. De 585 klonk verder goed, maar het voelt toch niet goed. Maar vanmorgen kreeg ik ineens een ingeving. Ik gebruikte de probes van de scopes in de x1 stand. Dus misschien werd de scope overstuurd? En inderdaad nadat ik de probe voor de uitgangsspanning in de x10 stand had gezet ging het prima.

DE USB scope is voor weinig te krijgen en werkt voor het repareren van audio perfect. Ik heb een 6022BE 10 Mhz scope. Is voor ongeveer € 50,- te verkrijgen. Hij gaat ook wel onder andere merknamen.

Om te rekenen met DB en voltages gebruik ik trouwens deze site. Of als tekst: https://www.popschoolmaastricht.nl/coll ... dstechniek
Je kunt het natuurlijk ook zelf uitrekenen in excel of zo. Remi heeft het al keurig voor ons gedaan bij zijn afregel procedures, maar dan voor Top Top spanningen. De software voor de Hantec kan die waarden ook laten zien.

Nu de rest nog reviseren en afregelen.

Frans
Mijn 541 uit 1987, later gekocht 585 (nu bij de PC) ,586, 587 . 544 met Chris 2012 electronica (onder test). FB821, gemodificeerd, FB850 en Elipson 1303. Quad 44/405.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3882
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

01 jun 2019, 12:36

Mooi stukje handleiding Frans.

De scoop heb ik even opgezocht en ik zie dat de ingangsgevoeligheid van 1mV tot 5V in 9 stappen te kiezen is.
De 77 mV die je noemt is dus ruim binnen het bereik van de scoop zonder 10x probe. Ik denk dat je de gevoeligheid wat te groot gekozen had.

Niettemin kan het geen kwaad om toch een 10x probe te gebruiken.
Een schakelbare 1x/10x probe heeft een heel rare ingangsimpedantie in de 1x stand. Dat komt omdat probe en kabel eigenlijk ontworpen zijn voor een zo hoog mogelijke bandbreedte in de 10x stand. Dat veroorzaakt een onredelijk compromis voor de 1x stand.
In veel gevallen voldoet een eenvoudig afgeschermd snoertje beter dan een 1x probe.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11839
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

01 jun 2019, 13:35

Mooi opgelost! Ik doe het zelf niet meer via de scoop, maar met een true RMS voltmeter. Die kan op AC stand zelfs de 10 kHz van een 587 tweeter probleemloos opvangen en dan is het afregelen nog mooier, hoef je ook niet om te rekenen naar top-top..
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
famu
Berichten: 399
Lid geworden op: 26 okt 2011, 19:03
Locatie: Eemnes
Contacteer:

01 jun 2019, 19:12

Will,


De ingang staat gewoon op 1x. misschien was ik niet duidelijk genoeg. De 10x is nodig voor de het uitgangssignaal dus over de woofer, daar is de spanning te hoog. En inderdaad de 10x is betrouwbaarder dan 1x Ingangs imedantie is hoger.

Thomas, True RMS meter kan natuurlijk ook prima, maar ja die scoop is veel goedkoper. Meters met True RMs op 10 kHz zijn niet zo goedkoop. Ik weet niet wat de nauwkeurigheid is, van de scope. De Top Top waarde is toch iets anders dan de berekende waarde van Wil. De berekening klopt wel natuurlijk. Misschien is de sinus van mijn oude toongenerator geen exacte sinus meer.Het belangrijkste is de verhouding. En het is zeker nauwkeuriger dan streepjes tellen op een (oude) scope met een klein scherm. Als ik de rest ook heb gedaan zal ik ook de meetmicrofoon weer eens tevoorschijn halen. Moet ik toch doen voor een ander project.

Frans
Mijn 541 uit 1987, later gekocht 585 (nu bij de PC) ,586, 587 . 544 met Chris 2012 electronica (onder test). FB821, gemodificeerd, FB850 en Elipson 1303. Quad 44/405.
Gebruikersavatar
ChromeMaximaII
Berichten: 2409
Lid geworden op: 09 aug 2014, 21:02

02 jun 2019, 08:35

famu schreef:
01 jun 2019, 19:12
Thomas, True RMS meter kan natuurlijk ook prima, maar ja die scoop is veel goedkoper. Meters met True RMs op 10 kHz zijn niet zo goedkoop.
Zolang je voor alle afregelingen braaf sinusvormige signalen gebruikt, hoeft de meter uiteraard geen RMS exemplaar te zijn.
Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 9898
Lid geworden op: 16 jun 2005, 20:04
Locatie: bij Arnhem

02 jun 2019, 09:57

ik gebruik een Fluke 179, die is ook tot 10kHz goed. Ik gebruik de scope ook niet veel meer.
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 9898
Lid geworden op: 16 jun 2005, 20:04
Locatie: bij Arnhem

02 jun 2019, 09:59

Er zat geloof ik nog een verschrijving in die beschrijving van mij destijds, het was niet top-top, maar moest zijn top. de effectieve waarde die je met een MM meet is dan wortel2 minder
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1488
Lid geworden op: 16 jan 2012, 00:40
Locatie: Alkmaar

02 jun 2019, 21:07

Remi schreef:
02 jun 2019, 09:57
ik gebruik een Fluke 179, die is ook tot 10kHz goed. Ik gebruik de scope ook niet veel meer.
Heb je dat zelf gecontroleerd of ergens gelezen?
Denon pre-amp DAP2500A 2xDenon 720A CD60 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 4x544 2x587 2x585 2x545 2xF9638 F9414
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100
Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 9898
Lid geworden op: 16 jun 2005, 20:04
Locatie: bij Arnhem

02 jun 2019, 21:11

dat ik de scoop niet veel meer gebruik heb ik zelf gezien :P
en die 10kHz komt van Fluke zelf
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1488
Lid geworden op: 16 jan 2012, 00:40
Locatie: Alkmaar

02 jun 2019, 21:26

Remi schreef:
02 jun 2019, 21:11
dat ik de scoop niet veel meer gebruik heb ik zelf gezien :P
en die 10kHz komt van Fluke zelf
Haha, ja dat kun jij alleen weten van de scoop idd. 8)

De Fluke gaat helaas niet tot 10KHz, misschien heeft iemand die "fluke" heet je dat verteld?

"Note: AC voltage and current AC-coupled, true RMS, up to 1 kHz" lees ik.
Denon pre-amp DAP2500A 2xDenon 720A CD60 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 4x544 2x587 2x585 2x545 2xF9638 F9414
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100
Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 9898
Lid geworden op: 16 jun 2005, 20:04
Locatie: bij Arnhem

03 jun 2019, 21:29

je hebt gelijk, het staat er wel een beetje vaag en is ook niet zoals ik me herinner.
Als je bij Fluke de manual erbij pakt gaat het zelfs door tot 100kHz (laatste paar blaadjes)
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3882
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

03 jun 2019, 21:48

Dat slaat helaas op de frequentiemeting Remi. De bandbreedte voor wisselspanning loopt maar tot 1kHz.
Nu gaan Fluke’s meestal wel wat verder door dan de specs aangeven, maar 100kHz haalt een 179 niet.
Je kan het heel makkelijk controleren met de toongenerator. Zodra je boven de 1-2 kHz gaat, zakt de aangewezen spanning.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
sjonny
Berichten: 1259
Lid geworden op: 29 dec 2011, 22:45

04 jun 2019, 07:27

Ik Heb dat een keer gedaan in 2016 ,ik weet nog steeds niet hoe ik zo'n link van een een ander of eerdere post hier neer plak.
Het gaat over de impedantie van toongenerator.
Heb 3 multimeters op 100 1000 en 1 kHz spanning laten meten .

John
Eeeeeuh das ook leuk maar waar zal ik nu eens aan beginnen?
famu
Berichten: 399
Lid geworden op: 26 okt 2011, 19:03
Locatie: Eemnes
Contacteer:

04 jun 2019, 12:08

Niet helemaal on topic, maar je wilt de versterking, bv 27 dB, meten het liefst in DB. Dat rekenen we dus om in Volt.

gebruik je een voltmeter die niet tot 10kHz gaat dan is er waarschijnlijk een afwijking. Maar de frequentie (en als de versterker niet vervormt ook het signaal) van in en uitgang is dezelfde. Zal de meter dan ook dezelfde afwijking hebben? Als dat zo is kun je eigenlijk gewoon een redelijke multimeter gebruiken. Ik ga ervan uit dat het signaal bij hogere spanningen verzwakt wordt met een constant factor (100x of zo) maar het gemeten signaal is dan dezelfde. De RMS waarde zal dan wel niet kloppen, maar dezelfde afwijking is er bij het ingangs en uitgangs signaal.

Ik zal het eens proberen bij de volgende afregeling met een paarverschillende multimeters.

Frans
Mijn 541 uit 1987, later gekocht 585 (nu bij de PC) ,586, 587 . 544 met Chris 2012 electronica (onder test). FB821, gemodificeerd, FB850 en Elipson 1303. Quad 44/405.
Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 9898
Lid geworden op: 16 jun 2005, 20:04
Locatie: bij Arnhem

06 jun 2019, 16:54

dat is ook een leuk idee idd. Maar ik heb weer eea opgestoken, ik was vast overtuigd dat het ding tot 10kHz goed was maar begrijp nu dat het niet zo is. Dan toch weer de scoop erbij voor de tweeter in een 58*. En de mid dan ook :cry:

bedankt allemaal voor het vernieuwde inzicht :P 8)
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
Plaats reactie