cd 104: motor draait continu.

Digitale schijfjes en analoge MFB boxen gaan ontzettend goed samen... Alles over CD spelers, DAC's en loopwerken hier!

Moderator: Moderators

Plaats reactie
t2500tc
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 apr 2019, 08:26

19 apr 2019, 09:19

Goedemorgen allemaal,

Ik heb sinds kort een cd 104 (en een cd 304 en MFB 541 boxen en 394 versterker, maar daar gaat het nu niet om :D ) Griplets waren al gedaan; ik heb zelf de non-oversampling modificatie aangebracht. Speelde prima.

Totdat ik de speler op een ander stopcontact aansloot. Poef! Nog wel display, maar verder deed ie niet veel meer. Voedings elco's vervangen en nu gebeurt er wel meer, maar niet wat ik zou willen. De motor draait continu; ongeacht of er een cd inzit. Reageert niet op knoppen (lade gaat niet open, motor stopt niet); het enige is dat als je op play drukt het toerental even daalt.

Ik heb het servoboard van een werkende 304 overgezet. Display is uiteraard anders, maar de 104 motor draaide nu ook continu; het servoboard van de 104 overgezet naar de 304 zorgde niet voor de continu draaiende motor.

Dus servoboard kan worden uitgesloten lijkt mij, maar wellicht zie ik iets over het hoofd. Ik heb al zitten kijken naar de service manual van zowel de 104 als de CDM-1, maar ik ben niet slim genoeg om te snappen waar ik zou moeten kijken.

Kunnen jullie mij een beetje op weg helpen? Ik kan op zich zowel meten als solderen, maar ik mis een beetje richting.
Alvast bedankt voor de hulp.

Gr Eric
airmax78
Berichten: 151
Lid geworden op: 09 dec 2015, 21:02

19 apr 2019, 13:15

Controleer ten eerste alle bedrijfsspanningen vanuit de voeding (-18V; -12V; -6V; +5V; +12V).
Controleer dat alle stekkertjes op de juiste plek zitten.
Controleer meetpunt (15) FCO op de servoprint; in STOP mode moet deze doorgaans "hoog" +5V zijn.
Normaal gesproken gaat bij deze schatjes de spindelmotor pas draaien, als er een focuspunt op de CD is gevonden, daarvoor moet ten eerste de laser licht geven, de focusregeling moet werken en een CD moet aanwezig zijn.
Gebruikersavatar
Fotohuis
Berichten: 6597
Lid geworden op: 19 feb 2016, 17:37
Locatie: R'stein soms Mykolaiv
Contacteer:

19 apr 2019, 21:51

De analoge voeding eerst meten. Sommige regulators willen wel eens de geest geven.
http://www.svema.info
Dynavox TPR-3 6N3P-EV voorversterker, ET-100+Teufel U.20, Theater 500. N4504, N4511, N4450, N2521, N2507, (1)408, 212, 312, 222, draaitafels +GP401/412 Mk2 Sh./MC-3. CD204, CDF200. NAD C352, C422, C521BEE+FB820. 22RH743+22RH544/79R
t2500tc
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 apr 2019, 08:26

20 apr 2019, 10:37

Dank voor de hulp. @airmax: voedingsspanning is goed. Alle stekkers zitten er in. Maar op het meetpunt 15 staat geen spanning. Dus dat klopt niet. Enig idee waar ik dan moet zoeken?

@fotohuis: waar vind ik de analoge voeding? Stomme vraag wellicht :roll:
Gebruikersavatar
Fotohuis
Berichten: 6597
Lid geworden op: 19 feb 2016, 17:37
Locatie: R'stein soms Mykolaiv
Contacteer:

20 apr 2019, 11:35

Er zijn geen stomme vragen (wel stomme antwoorden):

Op de print zitten een aantal spannings regelaars naast elkaar tegen het koelblok 7805, 7812, 7815, 7915 enz. Die spanningen moet je als eerste maar eens nameten.
Ze worden redelijk warm en na 35 jaar kan er wel eens eentje sneuvelen.
http://www.svema.info
Dynavox TPR-3 6N3P-EV voorversterker, ET-100+Teufel U.20, Theater 500. N4504, N4511, N4450, N2521, N2507, (1)408, 212, 312, 222, draaitafels +GP401/412 Mk2 Sh./MC-3. CD204, CDF200. NAD C352, C422, C521BEE+FB820. 22RH743+22RH544/79R
Gebruikersavatar
bramjacobse
Berichten: 1491
Lid geworden op: 22 aug 2014, 09:02
Locatie: Almere-Haven
Contacteer:

20 apr 2019, 11:50

Controleer zoals fotohuis zegt de solderingen van de spannings regelaars ( rood )
En vervolgens met de service manual klikklak de spanningen ( blauw )

Afbeelding

Als die goed zijn kan je alle interconnects tussen de printen controleren , de massieve draadjes aan de stocko connectors willen wel een intern breken . zeker als je de printen diverse keren in en uit de speler haalt voor bijv. NOS mod..

Mvgr Bram
t2500tc
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 apr 2019, 08:26

20 apr 2019, 20:34

Alles doorgemeten. Waardes kloppen aardig. Dus ik vrees dat het stuk voor stuk doormeten van alle draadjes wordt :-(.
Wat mij wel opviel bij het meten op meetpunt 15: als ik naar het plaatje kijk is het bedoeling dat je over 2 punten meet. Als je dat doet is het nul, maar als je de punten apart meet staat op het punt dat het verst af ligt van de rand wel 5V.

Is dat nog iets dat richting geeft? Ipv alle draadjes doormeten :D
Gebruikersavatar
ChromeMaximaII
Berichten: 2412
Lid geworden op: 09 aug 2014, 21:02

20 apr 2019, 20:59

t2500tc schreef:
20 apr 2019, 20:34
Wat mij wel opviel bij het meten op meetpunt 15: als ik naar het plaatje kijk is het bedoeling dat je over 2 punten meet. Als je dat doet is het nul, maar als je de punten apart meet staat op het punt dat het verst af ligt van de rand wel 5V.
[muggenziften]Spanning meet je altijd over twee punten. :geek: [/muggenziften]

Over welke meetpunten bedoel je precies in je bovenstaande uitleg?
t2500tc
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 apr 2019, 08:26

20 apr 2019, 21:22

Hahaha. Nee, die snap ik.

Op het Servoboard zit meetpunt 15. In een eerdere reactie werd aangeraden die te meten. Volgens het service manual moet je over twee punten meten. Dan meet ik 0V ipv van 5. Als ik dan de punten apart meet (dus de aarde via het chassis) krijg ik bij 1 punt wel 5V. De andere is 0V.

Hoop dat het duidelijker is zo.

Ik moet nog even uitvogelen hoe ik foto's kan uploaden. Dat scheelt wel denk ik :wink:
Gebruikersavatar
bramjacobse
Berichten: 1491
Lid geworden op: 22 aug 2014, 09:02
Locatie: Almere-Haven
Contacteer:

24 apr 2019, 18:50

En al iets verder gekomen...?

Gr Bram
t2500tc
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 apr 2019, 08:26

24 apr 2019, 20:49

Net voor de tweede achtereenvolgende avond gemeten en gepuzzeld. Voeding is goed. Alle connectors en draden zijn goed.

Maar helaas is het probleem niet opgelost op magische wijze:-(.

Dus tips blijven zeer welkom.
Plaats reactie