
Ook de elektronica wordt onder handen genomen en daarbij kom je nog wel eens wat knutselarijen tegen. Zoals bijvoorbeeld die verzwakkingsweerstanden op de aansluiting van de middentoners of de PL03 uitvoering met altijd-aan-bij-standby-relais. Die laatste is leuk en wil ik hier even wat nader bekijken.
Dus, omdat de Chef Relais met vakantie was moest zijn collega, Chef Drukschakelaartjes, de relais regelen. Dat ging natuurlijk mis. Er kwamen relais binnen met een N-C (Normally Closed) contact, terwijl het eigenlijk N-O (Normally Open) moest zijn. Shit, wat nu? Terugsturen was geen optie. Dus bedacht de afdeling AMHD (Alles Moet Het Doen) een oplossing. Weet je wat? We trekken er een transistor tussenuit, bruggetje hier en weerstandje daar, en dan schakelt het circuit precies andersom! Oftewel: spanning op het relais in standy en spanning eraf in bedrijfstoestand. Schitterend opgelost, scheelt ook weer een kwartje voor die transistor. Eindhoven zal trots op ons zijn! Oh ja, wel even een Service Bulletin schrijven...
Zo gezegd, zo gedaan. Maar niemand kon natuurlijk weten dat die gekke MFB boxen zomaar eens 40 jaar mee zouden gaan. Veilig op een tafeltje met een gehaakt kleedje er overheen gedrapeerd of bij (klein)zoonlief in de tienerkamer op standje burenruzie. Vroeg of laat begon er toch hier en daar iets te kraken en moesten die dingen de deur uit voor revisie. Of gewoon de deur uit en kwamen ze toevallig in Lochem op een zolder terecht tussen tientallen broertjes en zusjes

Na revisie van alle elektronica blijkt bij de door Chef Drukknopjes in februari 1975 uitgevoerde inkoopmisser en het hierop volgende knutselwerkje van de afdeling AMHD toch regelmatig voor gedoe te zorgen en wel op de volgende wijze. Wanneer de box geen signaal meer aangeboden krijgt en dus de countdown teller voor uitschakelen begint te lopen in de vorm van een ontladende C559, blijkt bij nadering van het cruciale schakelmoment dat het omgekeerd schakelende relais toch af en toe wat gekheidjes vertoond. Alvorens uit te schakelen neemt de luisteraar met tussenpozen van enkele seconden regelmatig een PETS geluid door de luidsprekers waar. Deze PETS is afkomstig van een vonkend relaiscontact waarvan de contactjes door zwakke mechanische kracht onvoldoende strak tegen elkaar (of van elkaar af) worden gedrukt. De laatste PETS tenslotte zal leiden tot een effectieve uitschakeling van de elektronica, maar bij een volgende luistersessie herhaalt zich het gehele ritueel opnieuw.
Daarom besloot ik om alle onder bewind van Chef Drukknopjes gewijzigd geproduceerde 532's weer om te bouwen naar de originele situatie, zoals deze onder Chef Relais en naar ontwerp van Hans Mons oorspronkelijk van de band rolden. Dat wil zeggen, de draadbrug op de print wordt verwijderd, de missende transistor, twee weerstanden en een diode worden geplaatst op de corresponderende plekken en het relais wordt vervangen door het standaard 48 volt OMRON relais in de webshop, dat volgens specs tot 130% van zijn maximale spoelspanning mag hebben en dus de 57 Volt in de 532 versterker theoretisch moet kunnen verstouwen.
Hiermede is dus de 22RH532 PL03 gedowngrade naar een PL02 of geupgrade naar een PL07-b, welke de wijzigingen aangaande het relais bekend als PL03 terugdraait. Eén en ander is natuurlijk afhankelijk van het feit of de wijzigingen PL04-05-06 al dan niet in de box zijn doorgevoerd.
Zo, weer een stapel gered! Who's next?