MFB 541 - wit PCB

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
NMNMNMNMN
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 feb 2019, 14:19

18 feb 2019, 14:52

Hallo beste mensen,

Sinds kort een trots bezitter van een setje 541's, en bewust gekozen voor een set waar nog geen onderhoud aan is gedaan. Ik repareer zelf vintage en moderne synths, mengtafels, en andere pro-audio apparatuur. Een instap in de wereld van speakers via een setje MFB leek me een mooi begin.

Veel gelezen al, vooral hier, maar er is een ding wat ik niet kan terug vinden. De 541's die ik heb overgenomen hebben een compleet wit PCB. Serie 00R, pl00, dus voor zover ik begrijp de eerste serie? Het maakt het natuurlijk niet makkelijker om een PCB zonder referenties te hebben, maar gelukkig zijn de meeste componenten wel te herleiden aan hun opdruk. Het lijkt ook wel alsof het PCB-ontwerp ligt afwijkt van de data in de service manual. Iemand hier bekend mee?
rob040
Berichten: 512
Lid geworden op: 07 mei 2007, 12:24

18 feb 2019, 17:04

Daar is al eens wat over geschreven, de Service Manual start bij PL01.
Zie viewtopic.php?f=2&t=8777&p=162651&hilit=pl01#p162651
NMNMNMNMN
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 feb 2019, 14:19

22 feb 2019, 19:28

Ja het wordt al iets duidelijker. Maar het verklaart nog steeds het witte pcb niet. Ik vind daar nergens iets over terug.

Aanvullend heb ik een vervolgvraag. Ik heb zojuist alle Caps vervangen voor kwaliteits Vishay, en de speakertjes voelen al meteen veel beter. Er was eerst een duidelijk verschil in helderheid tussen de ene en de andere speaker, en dat is volledig verholpen. De calibratie verloopt voor het grootste gedeelte ook goed, behalve de Feedback. Waar ik tussen pin 5 en 6 een voltage zou moeten meten rond de 110mV, meet ik helemaal niets. Sterker nog, na aanzetten loopt het voltage snel terug naar 0V. Daar blijft het vervolgens helemaal hangen, tot ik de speaker opnieuw aanzet. Dat is bij beide exemplaren zo. Klinkt dit bekend? Doe ik iets verkeerd? Of is er mogelijk een defect wat ook nog verholpen moet worden?
Bijlagen
IMG_20190222_115346.jpg
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

22 feb 2019, 19:35

Kans is groot dat de potmetertjes versleten zijn, ff nieuwe erin zetten dus. Er kan meer aan de hand zijn maar laten we makkelijk beginnen... Soms gaat de opnemer in de woofer stuk, ik weet niet precies hoe je dit kunt testen maar de MFB-goeroes alhier kunnen je dit vast wel vertellen...
rob040
Berichten: 512
Lid geworden op: 07 mei 2007, 12:24

22 feb 2019, 19:49

Maar het verklaart nog steeds het witte pcb niet. Ik vind daar nergens iets over terug.
Wat wil je daar over terugvinden? Je zag witte printen wel vaker in audiospul van Philips. Bij MFB boxen heb ik het niet eerder gezien, maar wellicht is het een eerste batch geweest.
Waar ik tussen pin 5 en 6 een voltage zou moeten meten rond de 110mV, meet ik helemaal niets. Sterker nog, na aanzetten loopt het voltage snel terug naar 0V. Daar blijft het vervolgens helemaal hangen, tot ik de speaker opnieuw aanzet. Dat is bij beide exemplaren zo. Klinkt dit bekend? Doe ik iets verkeerd?
Je meet toch wel AC (wisselspanning) als je een signaal aanbied?
Gebruikersavatar
Fotohuis
Berichten: 6529
Lid geworden op: 19 feb 2016, 17:37
Locatie: R'stein soms Mykolaiv
Contacteer:

23 feb 2019, 20:51

ACV meten (met een TRMS M.M.)
http://www.svema.info
Dynavox TPR-3 6N3P-EV voorversterker, ET-100+Teufel U.20, Theater 500. N4504, N4511, N4450, N2521, N2507, (1)408, 212, 312, 222, draaitafels +GP401/412 Mk2 Sh./MC-3. CD204, CDF200. NAD C352, C422, C521BEE+FB820. 22RH743+22RH544/79R
Plaats reactie