Kapotte trafo Philips equalizer

Wat hang jij aan het andere eind van de kabel? Alle over voor-, eind- en geïntegreerde versterkers hier.

Moderator: Moderators

8sixtie
Berichten: 36
Lid geworden op: 18 jun 2017, 15:53

02 okt 2018, 07:58

Goedemorgen,

Ik heb een vraag mbt mijn Philips equalizer. Ik heb hem maar in deze rubriek geplaatst omdat ik niet zo goed wist waar deze vraag thuishoort.

Betreft de FV670 equalizer van Philips. Daarvan is vermoedelijk de trafo kapot. Ik ben een leek op dit gebied maar met wat logisch nadenken en meten wijst alles naar de trafo.

Hoe kan ik dit het best aanpakken? Hoe vind ik bijvoorbeeld een geschikte vervanging?

Info:
Type 70 FV670/00R
220V 50/60hz
Mz019037160539

Hoor graag van jullie.

Groetjes
mae
Berichten: 4328
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

02 okt 2018, 13:04

Trafo's gaan niet heel vaak stuk, dus het is het handigste om eerst je metingen even na te lopen (benoemen hoe je gemeten hebt en wat de resultaten waren). Als de trafo inderdaad geen enkele spanning afgeeft, kan ook de thermische zekering in de primaire stuk zijn.

De verkrijgbaarheid is ook lastig omdat ze meestal op maat gemaakt zijn. Als iemand een trafo in z'n rommelbak heeft liggen is die meestal het makkelijkste te vinden aan de hand van de nummers op de trafo (in dit geval een marantznummer denk ik).
snameroc
Berichten: 4051
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

02 okt 2018, 13:41

Heb je met een ohm meter opde stekker gemeten met de netschakelaar in?
Albert900
Berichten: 2003
Lid geworden op: 04 apr 2013, 22:56

02 okt 2018, 14:14

Is het niet de EQ670? Ik ken de FV aanduiding alleen van de FV930, de equalizer uit de 900-serie.
De verkrijgbaarheid is ook lastig omdat ze meestal op maat gemaakt zijn.
De EQ670 komt overigens regelmatig langs op Marktplaats, is dat een alternatief?
CD304,FA920,FT930,FT950,FV930,CD931,CD940,CD950,FC931,FC950,DCC900,DCC951,DSC950,
DSS930,CDI220,CD753,DCC730,FC870,EQ670,SX6090/190/290/390/5877,AH489,CD614,AF977,
DAT850 (en z'n JVC halfbroer). 4x RH541,2 xRH544/00R,2xRH544/78R,2xAH586 en 2xAH587.
mae
Berichten: 4328
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

02 okt 2018, 16:58

EQ670 is de naam van het ding, om het makkelijker te maken ofzo. Als je op de achterkant van een EQ670 kijkt, blijkt het typenummer 70FV670 te zijn.

Overigens zit er een FTD op, dus kans dat het een "lastig te vervangen" trafo is. Op een foto zie ik ook 5 of 6 draden aan de secundaire kant. Dus eerst goed uitsluiten!
8sixtie
Berichten: 36
Lid geworden op: 18 jun 2017, 15:53

02 okt 2018, 17:08

Precies zoals mea zegt. Voorkant staat EQ, achterkant FV.

Er komen inderdaad 3 draden uit. Volgens mij zouden er 2 stroom moeten geven. Echter geeft er maar 1 nog stroom. Ik zal straks even een foto maken en plaatsen. Wellicht praat dat het makkelijkst.
8sixtie
Berichten: 36
Lid geworden op: 18 jun 2017, 15:53

02 okt 2018, 17:38

Net even de fotos gemaakt. Ik zie dat ik het al verkeerd omschreven heb. Geen 3 maar 6 draden te zien. Nummer op de trafo maar deels zichtbaar. Ik zal zo de foto uploaden.
8sixtie
Berichten: 36
Lid geworden op: 18 jun 2017, 15:53

02 okt 2018, 17:51

Hierbij de foto’s. Hopelijk kan iemand me op weg helpen.
Bijlagen
F5E21852-BBDF-464C-8221-A5AED97E647F.jpeg
F5E21852-BBDF-464C-8221-A5AED97E647F.jpeg (31.03 KiB) 1985 keer bekeken
849427A0-FFEA-45A1-93FE-F67801156FF6.jpeg
849427A0-FFEA-45A1-93FE-F67801156FF6.jpeg (39.1 KiB) 1985 keer bekeken
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3833
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

02 okt 2018, 21:16

De trafo heeft twee secundaire wikkelingen met elk een middenaftakking.
De ene is 18,7-0-18,7V (klemmen 4-5-6, rood-zwart-rood) en de andere 1,4-0-1,4V (klemmen 1-2-3, oranje bruin oranje)

Je schrijft dat je een leek bent, dan vraag je er om dat ik het volgende vraag: heb je gemeten met de universeelmeter op wisselspanning (dus niet op wisselstroom) en had je de juiste klemmen (draden) te pakken?
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
8sixtie
Berichten: 36
Lid geworden op: 18 jun 2017, 15:53

03 okt 2018, 12:22

Voor mij te lastig om goed uit te leggen. Die tweede rode draad waar dan 18,7 volt op moet staan, die geeft geen stroom meer. Maar is de trafo te vervangen? Of is het einde verhaal voor deze EQ670?
mae
Berichten: 4328
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

03 okt 2018, 13:03

Als er ook maar iets aan spanning uit de trafo komt, is de kans 95% dat hij gewoon goed is. Je geeft totaal niet aan hoe je de meting doet, dus kan ik ook niet zeggen wat voor conclusies je eruit kunt trekken.

De metingen doe je op de stand "wisselspanning", meestal aangeduid als AC of ACV (dus niet stroom en ook niet gelijkspanning) en je doet ze over de trafo. Dat betekent 1 meetpen op de zwarte draad en 1 op de rode. Dan zou je ongeveer 19V moeten meten. Dan doe je dezelfde meting met 1 meetpen nog steeds op de zwarte en de andere meetpen op de andere rode draad. Uitkomst moet hetzelfde zijn.
8sixtie
Berichten: 36
Lid geworden op: 18 jun 2017, 15:53

05 okt 2018, 14:46

Meting nogmaals zo uitgevoerd. Nog steeds geen succes. Echter nadat ik de equalizer dicht had gemaakt en nogmaals aanzette deed hij het wel voor een kort moment. Nadat ik de equalizer weer neerzette ging hij weet uit. Opnieuw oppakken en hij ging weer aan. Ik zal eens een adresje zoeken waar hij eens nagelopen kan worden. Toch zonde als het wellicht makkelijk op te lossen is.
mae
Berichten: 4328
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

05 okt 2018, 16:25

Met geen succes bedoel je op beide metingen ongeveer 0V? Klinkt dan eerder als een snoerbreukje misschien. Of anders een los contact ergens rondom de trafo of heel misschien in de trafo, maar dat is zeldzaam. Als een trafo of thermozekering in de trafo stuk is, doet hij het meestal niet soms ineens even.
Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 9855
Lid geworden op: 16 jun 2005, 20:04
Locatie: bij Arnhem

05 okt 2018, 17:12

netschakelaar los in de soldeer?
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3833
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

05 okt 2018, 19:40

Deze heeft geen echte netschakelaar. De trafo hangt altijd aan de netspanning.
De aan-uit zit in de gelijkspanningsvoeding. Moet een kabelbreukje ergens zijn, misschien wel in de stekker. Of ergens een losse soldering.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Plaats reactie