Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

Neroskillo
Berichten: 15
Lid geworden op: Vr Dec 29, 2017 12:08 pm

Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor Neroskillo » Za Feb 10, 2018 1:25 pm

Hallo,

Ik heb 2 567s. 1 heeft een gevoeligheids schakelaar de andere niet. Źit die er oorspronkelijk altijd op? Of waren er modellen zonder? En zijn die als onderdeel verkrijgbaar? De extra impedantie weerstanden zitten er wel in. En de verbinding naar die werstanden is permanent met een draadje gemaakt.
Is er iemand die mij kan helpen?

Alvast dank

Daan

Gebruikersavatar
Yde
Berichten: 1457
Lid geworden op: Wo Mar 18, 2015 3:01 pm
Locatie: Drachten

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor Yde » Za Feb 10, 2018 2:38 pm

De 22AH567 heeft nooit een gevoeligheid schakelaar gehad?
De vroege versies 00R hadden een Roll Off en Input Sensitivity (1V - 20V) potmeter en Channel Left/Right, Automatic en Power schakelaar.
De latere versies vanaf de 50R was het een en ander wegbezuinigd en bleven de Power, Left/Right schakelaar en Sensitivity potmeter over.
In principe is de versterkerdeur identiek aan een 22RH544 alleen de filtering voor de woofer is anders.

Als er permanente weerstanden voor de ingangsgevoeligheid zijn gemonteerd is dit waarschijnlijk door een Beun de Haas gedaan, de potmeter behoort 220 K Ohm te zijn.

567-00R.jpg
567/00R

567-89R.jpg
567/89R

567-00R.jpg
567/00R

Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1176
Lid geworden op: Ma Jan 16, 2012 12:40 am
Locatie: Alkmaar

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor nijhuisr » Za Feb 10, 2018 3:19 pm

Nummer 18 is de schakelaar, kan een universele moment schakelaar zijn met zo n ijzeren lipje.
Nummer 17 is de zwarte bdieningsring die om de potmetershaft is geschoven, die heb je wel nodig.
Marantz PM80 CD60 FR951 Sony TA-1150 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 6x544 2x567 2x587 2x585 2x545 F9414 427
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100

Neroskillo
Berichten: 15
Lid geworden op: Vr Dec 29, 2017 12:08 pm

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor Neroskillo » Ma Feb 12, 2018 9:41 pm

Hallo Yde,

dank voor je uitleg. Ik ben nog even meer in detail gaan kijken en het gekke is: de box waar ik het over heb heeft twee type plaatjes: eentje zegt: 22RH544/50R, de andere 22AH567/28R. Het plaatje met 22RH544/50R heeft echter geen serienummer.
Ook het stopcontact ontbreekt, naast het ingangsgevoeligheidsschakelaartje. Maar er zit wel een roll off ferq potmeter op en een automatic schakelaar. Dus toch n 567?
22RH567-R28.jpg
Twee typeplaatjes....

Ik heb de elco's allemaal al vervangen en dat klinkt zeker stukken beter.
Hoe verschilt de woofer filter tussen de 544 en de 567?: dan kan ik dat ook 'ns checken....

Zou het kunnen dat het een overgangsmodel was? Of een soort probeersel? ik heb de boxen van mijn schoonvader geërfd en die werkte bij Philips in Leuven. Hij kocht altijd spulletjes op de fabrieksverkoop. En dus deze twee boxen ook.
Ik heb ook even de inputkaart gefotografeerd. Daar zie je de weerstanden wel zitten en een draadje. Dat draadje zat verkeerd aan de L/R schakelaar. Die schakelaar deed het overigens ook niet omdat die slecht op de print zat gesoldeerd. Heb ik even gefixed. Voor dat ik er aan ben gekomen was er niet mee geknoeid. Ben ik kwasie zeker van.

22ah544INPUT.jpg
input print met draadje


Mijn andere box heeft 22AH567/00R. Die heeft dus wel de auto ingangsgevoeligheidsschakelaar. En het stopcontact.
22AH567-00R.jpg
deze is duidelijk


Iemand nog n idee??
Mocht iemand zo'n kamwieltje op overschot hebben... en het switchje: ik ben dus zoekende.

Ander vraagje nog: als je de ingangspot boven de 3V zet kan je dan gewoon de luidsprekeruitgang van de versterker op de boxen zetten? Of riskeer ik dan de ingang op te blazen?
Want met de koptelefoonuitgang van m'n telefoon haal ik otch niet het maximale vermogen eruit lijkt mij?

Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1176
Lid geworden op: Ma Jan 16, 2012 12:40 am
Locatie: Alkmaar

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor nijhuisr » Di Feb 13, 2018 5:55 pm

Eerst maar eens vertellen of je 544 of 567 boxen hebt, je hebt in ieder geval 2 verschillende deurtjes.


De 544 heeft een 20cm woofer en de 567 heeft een 25 cm woofer, groot verschil dus.
Marantz PM80 CD60 FR951 Sony TA-1150 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 6x544 2x567 2x587 2x585 2x545 F9414 427
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100

Neroskillo
Berichten: 15
Lid geworden op: Vr Dec 29, 2017 12:08 pm

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor Neroskillo » Di Feb 13, 2018 8:11 pm

Dag nijhuisr

Dan zijn het twee 567’s :-) das dan al opgehelderd. Staat trouwens ook zo op het frontje van beide speakers. Dat 544 plaatje zal wel verdwaald zijn zeker?
Verder weet ik het niet. Dus als iemand toch n kamwieltje en n schakelaartje heeft? Graag!

Gebruikersavatar
Yde
Berichten: 1457
Lid geworden op: Wo Mar 18, 2015 3:01 pm
Locatie: Drachten

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor Yde » Di Feb 13, 2018 9:10 pm

Voor zover ik kan zien zijn beide deuren voor een 567, het enige verschil is de extra contactdoos.
Als de luidsprekers bij de restmaterialen zijn gekocht dan is het best mogelijk dat er experimenten en aanpassingen mee zijn gedaan. Zijn er nog kleine stickertjes op de versterkerdeuren aanwezig hier staan de PL nummers op?

Zoals ik al eerder melde heeft er nooit een gevoeligheid schakelaar op de versterkerdeuren van een 544 en 567 gezeten, alleen op de 532.
Bij gebruik van de luidsprekers op een eindversterker adviseer ik je om de inganggevoeligheid potmeter op 20V te zetten, een versterker haalt deze spanning met gemak ook al is het vermogen niet heel hoog.

Het ingangsprintje ziet er normaal uit, het is wel een vroege aangezien hij geheel wit is zonder opdruk.
Het extra draadje is voor de massa want deze ben ik wel vaker tegengekomen.
De weerstanden horen er volgens mij ook standaard op, ik zal dit nog gaan nakijken want volgens mij hebben mijn twee setjes 567/00R dit ook.

Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1176
Lid geworden op: Ma Jan 16, 2012 12:40 am
Locatie: Alkmaar

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor nijhuisr » Di Feb 13, 2018 9:58 pm

Yde schreef:Zoals ik al eerder melde heeft er nooit een gevoeligheid schakelaar op de versterkerdeuren van een 544 en 567 gezeten, alleen op de 532.


Mijn 567/44R hebben beide een schakelaar, deze gaven problemen zodat ik het spul voor weinig kon meenemen.
Laatst gewijzigd door nijhuisr op Di Feb 13, 2018 10:42 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Marantz PM80 CD60 FR951 Sony TA-1150 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 6x544 2x567 2x587 2x585 2x545 F9414 427
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100

Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1176
Lid geworden op: Ma Jan 16, 2012 12:40 am
Locatie: Alkmaar

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor nijhuisr » Di Feb 13, 2018 10:41 pm

Neroskillo schreef:Dus als iemand toch n kamwieltje en n schakelaartje heeft? Graag!


Ja ik heb wel van die kamwieltjes liggen, die zaten in bijna al mijn 544 boxen maar zonder de schakelaar, beetje zonde eigenlijk om ze er toch op te schuiven.

Maar je kunt ook de 567 deur gelijk maken aan de 544 deur door de schakelaar los te maken en gewoon het draadje te trekken zoals in de 544 deur.

blijkbaar zit er bij alle 544/50R deuren een 1K weerstand naar aarde over de input.
Marantz PM80 CD60 FR951 Sony TA-1150 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 6x544 2x567 2x587 2x585 2x545 F9414 427
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100

Gebruikersavatar
Yde
Berichten: 1457
Lid geworden op: Wo Mar 18, 2015 3:01 pm
Locatie: Drachten

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor Yde » Wo Feb 14, 2018 4:41 am

Wat bedoel je precies met een schakelaar?
Als het dat zilverkleurig blikje op de ingangsprint is dan hoort dit zo, de latere versies hadden dit niet meer.
Ik zal vanmiddag na mijn werk de SM er bij pakken en een paar scans maken.

Neroskillo
Berichten: 15
Lid geworden op: Vr Dec 29, 2017 12:08 pm

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor Neroskillo » Wo Feb 14, 2018 7:31 am

Hoi beide

Ik bedoel het microswitchje op het ingangsbordje. Nummer 17 en 18 uit scans hierboven Ik kan natuurlijk een extern schakelaartje zetten maar das lelijk en niet origineel, toch?
De schemas die hier te vinden zijn zijn van de amerikaanse versie.
Wat me opvalt is dat de draadjes op t schema van op de print onder de linksrechts schakelaar naar de twee impedantieweerstanden horen te lopen. Bij mij zitten ze op de schakelaar zelf. En als ik naar de schemas kijk zitten ze verkeerd denk ik. Maar dat ga k vanavond nog ns checken.

Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1176
Lid geworden op: Ma Jan 16, 2012 12:40 am
Locatie: Alkmaar

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor nijhuisr » Wo Feb 14, 2018 9:29 am

Hier gaat het om:
Afbeelding
Afbeelding

Alleen de 544/84R heeft dus deze schakelaar, de rest heeft allemaal dat grijze draadje.

In een 567 zit wel dit schakelaar daarom heeft Neroskillo dit verschil. Hij heeft een setje 567 met in de ene box een 567 deur en in de andere box een deurtje van een 544.

Ik zou lekker het schakelaartje wegdoen en draadje trekken en weerstandjes op de print monteren...
Marantz PM80 CD60 FR951 Sony TA-1150 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 6x544 2x567 2x587 2x585 2x545 F9414 427
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100

Neroskillo
Berichten: 15
Lid geworden op: Vr Dec 29, 2017 12:08 pm

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor Neroskillo » Wo Feb 14, 2018 2:07 pm

Hallo nijhuisr
Dankjewel voor de info. Maar ik heb toch twee 567’s. Kijk maar goed naar mijn fotos. Die zonder switchje ontbreekt wel ook het stopcontact achterop. Maar het is geen 544 deurtje toch?
Wanneer heb je die hoge ingangsimpedantie nodig? Als je van een voorversterker werkt of n koptelefoonuitgang toch? En de lage als je vanaf een luidsprekeruitgang werkt? Dan is het wel handig dat dat automatisch omschakelt als je gevoeligheid boven de 3V draait voor n eindversterker niet?

Gebruikersavatar
Yde
Berichten: 1457
Lid geworden op: Wo Mar 18, 2015 3:01 pm
Locatie: Drachten

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor Yde » Wo Feb 14, 2018 4:25 pm

Ik zou de ingangsprint gelijk maken aan de print zonder de schakelaar en vervangen voor de weerstanden R747 en R750 en draad.
In principe hoef je maar weinig aan te passen.

22AH567-00R.jpg
00R

22AH567-80R-89R.jpg
80R/89R

Gebruikersavatar
Yde
Berichten: 1457
Lid geworden op: Wo Mar 18, 2015 3:01 pm
Locatie: Drachten

Re: Missende ingangsgevoeligheids schakelaar

Berichtdoor Yde » Wo Feb 14, 2018 4:26 pm

Vervolg...

567-00R.jpg
00R

567-80R-89R.jpg
80R/89R


Terug naar “MFB boxen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 14 gasten