544 LED's en bijgeluiden uitschakelen

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
RonnieVespa
Berichten: 200
Lid geworden op: 16 feb 2017, 21:00
Locatie: Wildervank

29 apr 2017, 20:35

Hey MFBliefhebbers,

Alhoewel ik jaaaaren geleden TV's opgelapt heb ben ik toch een beetje huiverig om zelf aan mijn 544's te gaan knutselen.
Vandaar de volgende vragen, neem me niet kwalijk als het al elders gevraagd is, ik kon het niet vinden.

1. Horen de LED's van de 544's niet uit te gaan na automatisch afslaan? Of minder fel? De mijne blijven branden. :shock:
2. Ik vind het auto shutoff systeem niet handig. Heb de versie zonder powerswitch. Je moet wachten tot beide speakers met een plop/klik op standby gaan en dan pas kan de stroom eraf. Trek je eerder de stekker eruit gaan ze even flink piepen/kraken en dat lijkt me niet gezond voor de drivers dus dat doe ik niet. :snooty:
De speakers klinken verder als een klok maar moeten nog opgeknapt worden. (verfbadje, nieuw philips logo etc.)
Zou het een kwestie van elko's kunnen zijn of afregelen van stromen? Het laatste heb ik geen equipment voor.
Afijn graag jullie deskundige mening. Ben niet vies van een beetje solderen, componenten meten gaat ook wel maar de kennis die ik hier op het forum tref gaat die van mij te boven. :oops:

Groetjes uit het noorden, Ronnie.
Het begon met een oud setje 544's....
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11832
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

29 apr 2017, 22:15

Dag Ronnie,

Zo te horen heb je de 544 "MK-II" versie, die met vast netsnoer. Hierbij gaan de LED's niet helemaal uit maar gaan ze wel een stuk zwakker branden wanneer de box uitschakelt. Dit kun je veranderen door dikke dwarse weerstand op het ingangsprintje te verwijderen of te verhogen in waarde.

Wat betreft het automatisch uitschakelen, de "oude" 544 heeft een knopje om hem permanent ingeschakeld te houden. Dit kun je natuurlijk bij deze latere 544 ook realiseren. Kijk hiervoor even in het schema van de 22RH544/00R om te zien hoe Philips dat heeft gedaan. Volgens mij worden de C en E van de relais driver transistor simpelweg kortgesloten. Niet heel spannend.

Elco's vervangen, Japanse transistoren vervangen en instelpotmeters vervangen is noodzakelijk wanneer je een grote beurt uitvoert. Ik heb er vandaag alweer twee gedaan en er zijn er komende week nog heel wat aan de beurt! Dan uiteraard ook ruststromen en feedback afegelen. 't Is niet moeilijk als je het eens hebt gedaan.
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Gebruikersavatar
RonnieVespa
Berichten: 200
Lid geworden op: 16 feb 2017, 21:00
Locatie: Wildervank

01 mei 2017, 09:14

Bedankt voor je feedback Thomas!

Een grote beurt uitvoeren was ik zowieso van plan gezien de krakende potmeters en link-rechts schakelaar die uitvalt.
Componenten vervangen is geen probleem en een beetje meten ook niet, alleen 'live' met de stroom erop vertrouw ik mezelf (nog) niet mee. :?
Heb inderdaad de MK-II versie met vast netsnoer. Nog wel de eerste drivers.

Mijn wens is, om net zoals bij de 585, er een powerswitch op te zetten zodat je het systeem zonder schadelijke gevolgen kunt uitzetten. Ik weet niet of dat ook zo is als je de standby omzeilt en dan een schakelaar op het netsnoer zet maar ik denk dat jij het beter kunt weten. :P

De ledjes branden bij mij zowieso ongelijk, ik denk dat er eentje is vervangen omdat daar het 'schuiflogo' ontbreekt. :think:
Anyway, een hoop te doen en te leren voor mij als MFB-leek. Wel hardstikke leuk natuurlijk gezien het geluid dat ze nu al produceren. Dus zeker de moeite! :dance:
Het begon met een oud setje 544's....
Gebruikersavatar
correltje
Berichten: 3683
Lid geworden op: 24 aug 2010, 13:29
Locatie: Waalwijk

01 mei 2017, 09:57

Als de 544's netjes gereviseerd zijn, moet je ze zonder meer gewoon aan en uit kunnen zetten. De piep die je hoort, kun je het zwijgen opleggen door C532 (390pF) te vergroten naar 680pF.
Zoek hier op het forum maar eens op C532 of "kanarie".

Suc6!
Cor.
Bronnen: GA202, 2X GA212, GA222, AF877, CD202, CD911, 22RH651, TK610, TU 3900, TX-400, N4504.
Versterkers/Receivers: 2X NL312H, 22RH550, 22RH551, 22AH762, AX-500
Weergevers: ADK2525, N6320, N6330/99, MFB: 2X 541, 532, 544, 586, 587
Gebruikersavatar
RonnieVespa
Berichten: 200
Lid geworden op: 16 feb 2017, 21:00
Locatie: Wildervank

02 mei 2017, 21:00

Bedankt Cor, goeie tip! :D

Ben inmiddels ook een vliegdekschip rijker, de 762 met 1 lampje stuk, 1 VUmeter die niet reageert en de elektronische zenderzoeker zoekt niet meer. Een projektje voor later dus. Maar de 544's komen wel tot hun recht als je deze receiver/preamp gebruikt! Wat een schitterend geluid, en de schuifjes kraken niet! :dance:
Philips wist wel wat kwaliteit was en ik snap nu ook het DIN norm 45500 verhaal. Je hoort het gewoon. :drool:
Dit geldt ook voor de 585's al kun je horen dat die iets kleiner zijn, moeten harder werken.

Binnenkort maar eens kijken of ik de 544's geheel ga restaureren, ben er nog niet uit, zelf restaureren kost uiteindelijk ook een aardige duit en stel dat ik ze verkloot... of dat ik voor iets meer een gerestaureerde set ga kopen. De 567's lijken me ook geweldig. Keuzes, keuzes.... :mrgreen:

Eerst maar de dingen doen die ik zelf kan doen. Op zoek naar een 544 stripje met logo van Philips, frontjes mooi maken enz.
Fijne avond iedereen! :whistle:
Het begon met een oud setje 544's....
Harrie
Berichten: 9390
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

07 mei 2017, 23:03

als je alleen het Philips logo zoekt Ronnie ? Die zijn 3D geprint en de witte veer die er achter
zit heeft Thomas ook in de webshop. Vaak breken de pootjes van het logo af, embleem weg,
en de witte veer zit los... Dat valt dus allemaal simpel te herstellen.
Het gehele frontje is ook al in 3D getekend, alleen is de opdruk nog een issue, het 3D printen
is al flink verbeterd zodat er ook vrijstaande vormen geprint kunnen worden op wegspoelbaar
basismateriaal ( je kon niet in de lucht printen zeg maar, nu wel ).
Revisie is te doen, elco's en andere onderdelen vervangen is easy, zelfs ik kan het.
Afregelen is dan wel weer een dingetje. Met een ( software ) toongenerator op de laptop en snoer met 3,5 mm jack en DIN -plug aan de andere kant ( zelf maken ) en een goede multimeter is dat goed te doen.
grt, Harrie
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
Gebruikersavatar
RonnieVespa
Berichten: 200
Lid geworden op: 16 feb 2017, 21:00
Locatie: Wildervank

12 mei 2017, 18:31

Ja alleen het Philips logo is eraf. Veertje erachter is ook weg, het stripje zit met dubbelgevouwen isolatietape op z'n plek.
Het veertje heb ik inderdaad in de webshop gezien, zou mooi zijn als er iemand ook een Philips logo kan maken.
Mooi dat de 3D-techniek al zo bruikbaar is. Als het er niet is print je het 'gewoon'. Mits voorbeelden beschikbaar zijn natuurlijk. :lol: En je een 3Dprinter hebt staan.
Revisie ga ik denk ik ook doen, lijkt me leuk om zelf weer een kwalitatief hoogwaardig systeem ervan te maken.
Eerst alle onderdelen vervangen die te vervangen zijn en natuurlijk schoon en mooi maken.
Afregelen komt mettertijd dan wel, stap voor stap.
En dan te bedenken dat hier ook nog een vliegdekschip met werk staat! :shock:
En een Erres TA8000 met brakke condensatoren. :lol:
Dus genoeg te doen.
Bedankt voor je reactie, leuk om feedback te krijgen.
Groetjes Ronnie.
Het begon met een oud setje 544's....
Gebruikersavatar
roland huisman
Berichten: 212
Lid geworden op: 23 feb 2014, 21:29

13 jun 2017, 08:54

Mijn wens is, om net zoals bij de 585, er een powerswitch op te zetten zodat je het systeem zonder schadelijke gevolgen kunt uitzetten. Ik weet niet of dat ook zo is als je de standby omzeilt en dan een schakelaar op het netsnoer zet maar ik denk dat jij het beter kunt weten. :P
De 58x is ook niet ideaal met uitschakelen als je de stekker er uit trekt.
Daar is gelukkig een heel mooie modificatie voor:
http://www.mfbfreaks.com/webshop/compon ... e-22ah58x/

De uitschakelpiep van de 54x is prima te onderdrukken met de genoemde modificatie van dat C532 condensatortje te verhogen nar 680pF.

Groeten, Roland
Gebruikersavatar
Fotohuis
Berichten: 6577
Lid geworden op: 19 feb 2016, 17:37
Locatie: R'stein soms Mykolaiv
Contacteer:

16 jun 2017, 20:58

De 544 is een erg mooie MFB, drie weg en o zo compact. Met een 0211 (textiel dome) ipv. de 0210 (papier dome) als middentoner klinkt de box nog veel beter.
Je kunt ook een power saver inbouwen. Een gewone 544 verbruikt op standby zo'n 12W, met een power saver 0,7W. In- en uitschakelen gaat na een elco revisie probleemloos met een net plopje. Die ingangskeuze schakelaar L of R is inderdaad vaak een probleem. Goed schoon maken of een nieuwe inzetten. Voor de ingangspotmeters is een IPA behandeling bijna altijd voldoende.
De afregeling van een 544 s niet heel moeilijk maar je moet wel e.e.a. weten mbt. electronica.
http://www.svema.info
Dynavox TPR-3 6N3P-EV voorversterker, ET-100+Teufel U.20, Theater 500. N4504, N4511, N4450, N2521, N2507, (1)408, 212, 312, 222, draaitafels +GP401/412 Mk2 Sh./MC-3. CD204, CDF200. NAD C352, C422, C521BEE+FB820. 22RH743+22RH544/79R
Gebruikersavatar
RonnieVespa
Berichten: 200
Lid geworden op: 16 feb 2017, 21:00
Locatie: Wildervank

19 jun 2017, 13:01

Bedankt voor jullie feedback!

De c532 modificatie lijkt me een goed plan. Ook de Shut-up uitschakelmodule is geniaal, jammer dat die er (nog) niet is voor de 544 maar misschien heb ik niet goed gekeken.
Ik ga een reparatieplekje creëren, daar heb ik al een ruimte voor maar nog geen tijd en puf gehad om het op te zetten.
(nasleep verhuizing)
Dan nog op zoek naar een goed soldeerstation, meters en variac en dan kan de pret beginnen.
Een powersaver is ook een goed idee, dan kan het spul overdag gewoon op spanning blijven staan.
Ik heb inmiddels ook een setje 544's met textieldome midden en hogetoner, maar die moeten nog maar ff wachten op de revisie. :mrgreen:
Leuk om op dit forum te zitten, ik wordt weer helemaal enthousiast. :clap:
Een fijne dag iedereen. :whistle:
Het begon met een oud setje 544's....
Gebruikersavatar
correltje
Berichten: 3683
Lid geworden op: 24 aug 2010, 13:29
Locatie: Waalwijk

23 jun 2017, 12:37

Even een verlate reactie ter verduidelijking hier op:
Ook de Shut-up uitschakelmodule is geniaal, jammer dat die er (nog) niet is voor de 544 maar misschien heb ik niet goed gekeken.
De uitschakel verschijnselen met gelijkspanning op de luidspreker units, speelt alleen bij de 58X MFB's, omdat hierbij geen uitkoppel condensatoren gebruikt worden, maar symmetrisch gevoedde eindtrappen. In de aan/uit automaat van deze boxen zit ook de beveiliging voor DC op de units. Het relais schakelt dan ook alleen de luidspreker units uit in stand-by en als er DC op één van de uitgangen komt te staan. Om problemen bij het uitschakelen te voorkomen, zit er bij de aan/uit schakelaar een extra contact, waarmee het relais bij het uitschakelen versneld wordt afgeschakeld.
Bij het uitschakelen van de netspanning, door een externe schakelaar, werkt dit niet meer en krijg je dus vervelende uitschakel verschijnselen bij deze boxen. Om dit te omzeilen is het Shut Up printje bedacht. Dit schakelingetje laat ook het relais versneld afvallen als de netspanning door wat voor reden dan ook weg valt. Eigenlijk komt dit schakelingetje in plaats van het extra contact van de aan/uit schakelaar.
Hierdoor is het mogelijk om de boxen, m.b.v. een gemeenschappelijke schakelaar, aan en uit te zetten, zonder de genoemde problemen.
Omdat de 544 (en ook de andere MFB's uit die tijd, behalve de 545) een uitkoppel elco naar de luidspreker units heeft, speelt dit probleem niet. Deze boxen kunnen gewoon met een externe schakelaar aan en uit gezet worden. Daarom is het niet nodig om daar een Shut up printje voor te ontwikkelen.

Grtz,
Cor
Bronnen: GA202, 2X GA212, GA222, AF877, CD202, CD911, 22RH651, TK610, TU 3900, TX-400, N4504.
Versterkers/Receivers: 2X NL312H, 22RH550, 22RH551, 22AH762, AX-500
Weergevers: ADK2525, N6320, N6330/99, MFB: 2X 541, 532, 544, 586, 587
Gebruikersavatar
RonnieVespa
Berichten: 200
Lid geworden op: 16 feb 2017, 21:00
Locatie: Wildervank

24 jun 2017, 15:46

Ha bedankt, weer iets geleerd.

Dus bij de 544 is alleen de c532 modificatie nodig indien je last hebt van kanaries. :)
Dat is super.
Nu verder met een 'stapelplekje' zoeken voor de kostbaarheden en dan het knutselplekje maken.
Geweldig forum dit. :clap:
Groetjes, Ronnie.
Het begon met een oud setje 544's....
Plaats reactie