Voeding voor enhancer

Hier kun je terecht met alle vragen, opmerkingen en suggesties wat betreft losse Philips units. Een interessant project gebouwd of op zoek naar specs? Meldt U hier!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

12 apr 2014, 20:02

Dit wordt meestal zo gedaan in stabiele symmetrische voedingen dus vandaar. Diodes kosten niks en die verliezen zullen heel erg meevallen met fast-switching spul (UF4002 van Fairchild ofzo).

Tantaaltjes zijn een prima optie en inderdaad 220µF kan makkelijk in de plaats van de 1 mufjes. Je zou ook nog 2x2200µF als buffer kunnen gebruiken, afhankelijk van de belasting... Nu is 300mA niet echt schokkend te noemen...

Groetjes. ;-)
esgigt
Berichten: 3788
Lid geworden op: 22 feb 2013, 15:13
Locatie: ergens in Zuid-holland

12 apr 2014, 20:33

Waarom wil je voor symmetrisch 17vdc 2 keer gelijkrichten? 1 keer lijkt me voldoende.
dat kan... ja. zou ik waarschijnlijk ook doen.

ik meen me te herinneren dat dit punt ook op DIYaudio bediscussieerd wordt in het topic "power supplies". Dubbel lijkt wel voordelen te hebben boven enkel... of die voordelen in deze toepassing zo zwaar zouden wegen is een tweede.
CD880, FT880, RH544, PM2519, BX510A, 22RH720, GA312 (Aristona) ;)
Albert900
Berichten: 2014
Lid geworden op: 04 apr 2013, 22:56

12 apr 2014, 23:37

Heren, allereerst hartelijke dank voor het meedenken. Super!

Voor de 6.2 V dus het bovenste deel van het schema nog een keer, maar dan met een 9V trafo. En de ground kan zonder problemen aan elkaar?
Een 4x 9V trafo kan ik op de Amplimo website niet vinden, wel dat ze op specificatie trafo's kunnen maken, maar dat lijkt me prijzig te worden....

Ik denk aan deze trafo's van Amplimo, 08013 2x15V - 0,50A voor de + en - 17 volt, en 08011 2x9V - 0,83A dan voor de 6.2 volt, secundaire windingen parallel, moet die 1 A geen probleem zijn toch?

Hier nog wat info over de originele voeding:
PSUplaatje.JPG
PSUplaatje.JPG (16.69 KiB) 7314 keer bekeken
Het tekentje (streepje met stippellijntje eronder) achter de spanning en vermogen geeft toch aan dat de spanning wel gelijkgericht is, maar nog niet gestabiliseerd? Dus nog een rimpel kan hebben?
PSUbinnen.JPG
De binnenzijde. Vrij eenvoudig. 4 diodes, een 2200uF en een 22uF erover. Dan naar een 5-polig iets wat ik niet kan definieren. Zit met klem aan de koelplaat, ga ik nu niet loshalen. Een 2e poot zit aan GND. Een 3e via weerstand ook aan de GND, voor de weerstand via een 100n/63V en een weerstand aan een 4e poot. Ook zit hier via een weerstand een spoel en een 1000uF/25V aan, tussen de spoel en de weerstand zit op 2 draden de 6.2 volt uitgang. Tussen de weerstand en de spoel nog een 1000uF naar de GND, en via een (condensator?) naar een kleine trafo. De 5e poot zit ook aan die trafo, en via een 2-polig iets met koelplaat aan de GND (zener?). Die trafo heeft 6 aansluitingen, naast de 2 hiervoor is er 1 niet aangesloten, 1 aan de GND. De overige 2 gaan via een diode naar de uitgang, parallel staat een 1000uF/25V naar de GND.

Mijn kennis reikt niet zover dat ik het helemaal snap. Die trafo kan ik niet helemaal plaatsen, maakt denk ik de + en - 17V uit een spanning. Maar dat moet dan wel een wisselspanning zijn, soort van geschakelde voeding maar dan ook de input als laagspanning? Dit gaat dan via de diode en wordt door de elco enigszins afgevlakt.

Dat e.e.a. nog niet helemaal netjes vlak is, blijkt ook wel uit de ingang van de eigenlijke unit. Daar zitten nog een aantal spanningsregelaars. Hier een plaatje:
PSUunit.JPG
Tegen de achterwand zit 3x een LM2940CT en een 7905 (2 zichtbaar, op het aluminium plaatje, de andere 2 iets verder naar rechts). En op de print zelf een 7815 en een 7915.

Geeft dit nog andere inzichten?
Laatst gewijzigd door Albert900 op 12 apr 2014, 23:42, 2 keer totaal gewijzigd.
CD304,FA920,FT930,FT950,FV930,CD931,CD940,CD950,FC931,FC950,DCC900,DCC951,DSC950,
DSS930,CDI220,CD753,DCC730,FC870,EQ670,SX6090/190/290/390/5877,AH489,CD614,AF977,
DAT850 (en z'n JVC halfbroer). 4x RH541,2 xRH544/00R,2xRH544/78R,2xAH586 en 2xAH587.
Albert900
Berichten: 2014
Lid geworden op: 04 apr 2013, 22:56

12 apr 2014, 23:38

Om volledig te zijn, ook nog de onderzijde van de print van de voeding.
PSUprint.JPG
CD304,FA920,FT930,FT950,FV930,CD931,CD940,CD950,FC931,FC950,DCC900,DCC951,DSC950,
DSS930,CDI220,CD753,DCC730,FC870,EQ670,SX6090/190/290/390/5877,AH489,CD614,AF977,
DAT850 (en z'n JVC halfbroer). 4x RH541,2 xRH544/00R,2xRH544/78R,2xAH586 en 2xAH587.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

13 apr 2014, 14:22

Hoi Albert,

Het is duidelijk dat het apparaat met +15 en -15V werkt (gezien de spanningsregelaars), dit wetende, moet ik iets gaan veranderen aan de voeding... Heb je een schema van de enhancer? Dat zou voor mij een heel stuk makkelijker zijn... Als je een externe voeding hebt die gestabiliseerd +15 en -15V uit geeft dan worden de 7815 en 7915 in het apparaat overbodig.

Die LM2940 zal de 6,2V wel een beetje stabiel houden en bewaken, zo lijkt het althans...

De oude (originele) voeding lijkt inderdaad niet gestabiliseerd te zijn maar dat weet je nooit zeker als er een gelijkspanningsteken achter staat op de behuizing.

Wat is er met de oude voeding aan de hand? Kun je die niet repareren?

De trafo's die je noemde zijn prima.
Albert900
Berichten: 2014
Lid geworden op: 04 apr 2013, 22:56

13 apr 2014, 16:10

Hoi Movieman,

Ik heb 2 van die processoren van Jeroen overgenomen, hij had er echter maar 1 voeding bij. Dus wil ik sowieso er een voeding bij bouwen, voor de 2e unit.
De voeding die er bij zit, van de foto, is prima. Maar ik heb er nog een nodig.

Een schema van de IS 5022 heb ik niet kunnen vinden, en ik wil eigenlijk ook niet in die units gaan wijzigen. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een externe voeding die op dezelfde manier als de originele externe voeding de unit van spanning voorziet.
CD304,FA920,FT930,FT950,FV930,CD931,CD940,CD950,FC931,FC950,DCC900,DCC951,DSC950,
DSS930,CDI220,CD753,DCC730,FC870,EQ670,SX6090/190/290/390/5877,AH489,CD614,AF977,
DAT850 (en z'n JVC halfbroer). 4x RH541,2 xRH544/00R,2xRH544/78R,2xAH586 en 2xAH587.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3863
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

13 apr 2014, 16:25

Die vijfpoot kan een instelbare regelaar zijn, zoals een L200. Die kun je vrij makkelijk instellen op een zelf te kiezen spanning. Daarnaast heeft die ook nog een mogelijkheid om een externe stroombegrenzing toe te voegen. Dat alles met een paar weerstandjes.

Die trafo verbaasde mij ook, maar het kan ook een smoorspoel zijn. Als die maar twee aansluitingen heeft is het vrij zeker.
Op de foto kan ik het niet goed zien
Anders (heeft die 5 aansluitingen?) maakt die van de wisselspanning van de grote trafo twee wisselspanningen die enkelzijdig gelijkgericht worden voor de + en - 17 V. Rare oplossing, maar het kan.

Edit: laatste mogelijkheid is dat er toch een eenvoudige schakelende voeding in zit voor de 17V en dat de kleine trafo op een vrij hoge frequentie werkt.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

13 apr 2014, 16:34

Ja dat is begrijpelijk, ik wijzig ook niet graag dingen en laat alles zoveel mogelijk origineel.

Je zou die LM317T en LM337T weg kunnen laten en dan de regelaars in het apparaat de stabilisatie kunnen laten doen maar het kan zijn dat ze dan een koellichaam nodig hebben... Zou ik wel doen gezien de spanningsval en de stroom... Maar of die echt gaan passen dat waag ik te betwijfelen... Maak eens een foto precies van boven...

Begrijp je mijn gedachtengang enigszins?
esgigt
Berichten: 3788
Lid geworden op: 22 feb 2013, 15:13
Locatie: ergens in Zuid-holland

13 apr 2014, 16:53

Ik zou die voeding zo simpel mogelijk houden. De spanningen kun je (als je de LM3's gebruikt) het beste VAST instellen.. potjes geven op den duur toch problemen of werken te veel kostenverhogend.
CD880, FT880, RH544, PM2519, BX510A, 22RH720, GA312 (Aristona) ;)
Albert900
Berichten: 2014
Lid geworden op: 04 apr 2013, 22:56

13 apr 2014, 17:29

Hierbij foto's van de hoofdprint, 1 recht van boven, en 1 van een lager standpunt.
Verder zit er nog een print in met de XLR aansluitingen, analoog en AES/EBU. Deze heeft zelf ook weer een set 7815/7915 (niet gekoeld). En de processorprint, die de audiobewerkingen doet.
PSUunit2.JPG
PSUunit3.JPG
Tegen de achterwand van links naar rechts LM2940CT, LM2940CT, de SPDIF connectors, de 7905 (geisoleerd) en de 3e LM2940CT. Rechts ernaast in rood het analoog audio.
Rechtsonder duidelijk zichtbaar de TDA1547 :) .

Helemaal linksboven de voedingsplug. Rood, zwart en geel gaan via een 3-polige aan/uit schakelaar naar de print, bruin en blauw (massa, afscherming van de kabel vanaf de voeding) direct naar de print.
Erg veel ruimte voor grotere elco's (2200uF, 1000uF) zoals in de externe voeding is er niet.
CD304,FA920,FT930,FT950,FV930,CD931,CD940,CD950,FC931,FC950,DCC900,DCC951,DSC950,
DSS930,CDI220,CD753,DCC730,FC870,EQ670,SX6090/190/290/390/5877,AH489,CD614,AF977,
DAT850 (en z'n JVC halfbroer). 4x RH541,2 xRH544/00R,2xRH544/78R,2xAH586 en 2xAH587.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

13 apr 2014, 17:35

Voor de LM317T kun je een 220R en 2K8 (ter vervanging van trimmer) gebruiken, je krijgt dan +17,16V.

Voor de LM337T geldt hetzelfde, de uitgang wordt dan -17,16V.

Om 6,2V te krijgen, neem je een 470R en 1K87 dan kom je op +6,22V.

Hier vind je een calculator.

Ik neem aan dat ik het schema niet aan hoef te passen op de vorige pagina...

Groetjes. ;-)
Albert900
Berichten: 2014
Lid geworden op: 04 apr 2013, 22:56

13 apr 2014, 17:47

Die vijfpoot kan een instelbare regelaar zijn, zoals een L200. Die kun je vrij makkelijk instellen op een zelf te kiezen spanning. Daarnaast heeft die ook nog een mogelijkheid om een externe stroombegrenzing toe te voegen. Dat alles met een paar weerstandjes.

Die trafo verbaasde mij ook, maar het kan ook een smoorspoel zijn. Als die maar twee aansluitingen heeft is het vrij zeker.
Op de foto kan ik het niet goed zien
Anders (heeft die 5 aansluitingen?) maakt die van de wisselspanning van de grote trafo twee wisselspanningen die enkelzijdig gelijkgericht worden voor de + en - 17 V. Rare oplossing, maar het kan.

Edit: laatste mogelijkheid is dat er toch een eenvoudige schakelende voeding in zit voor de 17V en dat de kleine trafo op een vrij hoge frequentie werkt.
Hallo Will,

Ik hoop dat het te zien is, rood omcirkeld, er zitten wel 5 (of 6, maar dan 1 net aangesloten) aansluitingen aan, dus trafo en geen smoorspoel denk ik.
PSUtrafo.JPG
Maar hij wordt niet direct gevoed uit de grote trafo, maar uit die 5-poot.
CD304,FA920,FT930,FT950,FV930,CD931,CD940,CD950,FC931,FC950,DCC900,DCC951,DSC950,
DSS930,CDI220,CD753,DCC730,FC870,EQ670,SX6090/190/290/390/5877,AH489,CD614,AF977,
DAT850 (en z'n JVC halfbroer). 4x RH541,2 xRH544/00R,2xRH544/78R,2xAH586 en 2xAH587.
Albert900
Berichten: 2014
Lid geworden op: 04 apr 2013, 22:56

13 apr 2014, 17:49

Voor de LM317T kun je een 220R en 2K8 (ter vervanging van trimmer) gebruiken, je krijgt dan +17,16V.

Voor de LM337T geldt hetzelfde, de uitgang wordt dan -17,16V.

Om 6,2V te krijgen, neem je een 470R en 1K87 dan kom je op +6,22V.

Hier vind je een calculator.

Ik neem aan dat ik het schema niet aan hoef te passen op de vorige pagina...

Groetjes. ;-)
Ik ga onderdelen bestellen.
CD304,FA920,FT930,FT950,FV930,CD931,CD940,CD950,FC931,FC950,DCC900,DCC951,DSC950,
DSS930,CDI220,CD753,DCC730,FC870,EQ670,SX6090/190/290/390/5877,AH489,CD614,AF977,
DAT850 (en z'n JVC halfbroer). 4x RH541,2 xRH544/00R,2xRH544/78R,2xAH586 en 2xAH587.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

13 apr 2014, 17:50

De LM's moeten een goed koellichaam hebben!!!
Laatst gewijzigd door movieman op 13 apr 2014, 17:55, 2 keer totaal gewijzigd.
esgigt
Berichten: 3788
Lid geworden op: 22 feb 2013, 15:13
Locatie: ergens in Zuid-holland

13 apr 2014, 17:52

Om 6,2V te krijgen, neem je een 470R en 1K87 dan kom je op +6,22V.
Qua spanningsverhoudingen klopt dat... het houdt echter geen rekening met de stroom-eigenschappen.

Ipv 470R is, meen ik me te herinneren, 240R het maximum. Dus 220R en 880R (820R + 56R of 68R) voldoet daar beter..
CD880, FT880, RH544, PM2519, BX510A, 22RH720, GA312 (Aristona) ;)
Plaats reactie