Pagina 1 van 1

zelfbouw ideeën 22rh467

Geplaatst: 10 dec 2018, 18:48
door wietze
ik heb een set 22rh467 staan waarvan de kasten echt lelijk en af zijn (sowieso niet de beste ontwerp-periode van philips, vind ik). Dus voor de kerstvakantie heb ik het plan om er nieuwe kasten voor te bouwen, liefst in een torenvorm... maar kan ik dit ongestraft doen, wbt de klank, als ik het aantal liters maar aanhoudt? of zijn er nog adders onder het gras?

Re: zelfbouw ideeën 22rh467

Geplaatst: 10 dec 2018, 21:26
door Sebas
Hallo Wietze,

Je kan het volume van de oorspronkelijke kast het best aanhouden als je alle luidsprekers en het filter wilt overzetten naar de nieuwe kast. Om resonanties in de kast enigzins te onderdrukken kan je het best de verhoudingen zo kiezen dat ze geen integers van elkaar zijn. Je kan eventueel een linker en rechter kast maken door de middentoner en tweeter iets naar links en rechts te verschuiven ten opzichte van het midden van de kast. Ik zou verder de afstand tussen mid en tweeter van de huidige box aanhouden. Waar wil je kast van maken?

Re: zelfbouw ideeën 22rh467

Geplaatst: 10 dec 2018, 22:09
door Hoewie Loewie
Interessant topic. :D

Re: zelfbouw ideeën 22rh467

Geplaatst: 10 dec 2018, 22:12
door wietze
dank voor je reactie.
materiaal wordt wrsch. mdf, 18 mm. of multiplex.
wat bedoel je met integers?

wat ik me ook afvraag of de basspeaker en de passieve radiator een bepaalde afstand moeten hebben..

Re: zelfbouw ideeën 22rh467

Geplaatst: 11 dec 2018, 19:03
door Sebas
Ik bedoel dat de verhoudingen van de interne afmetingen van de kast het liefst geen gehele (integer) getallen zijn (bijv 20 cm x 40 cm x 80 cm). Qua plaatsing van de passieve radiator: ik neem aan dat je hem gewoon in hetzelfde paneel als de woofer wilt monteren? Die PR werkt bij erg lage frequenties met een golflengte van enkele meters, dus ik denk dat de plaatsing ten opzichte van de woofer niet heel kritisch is.
Met 18 mm MDF kan je in elk geval een stevige kast maken!

Re: zelfbouw ideeën 22rh467

Geplaatst: 11 dec 2018, 19:09
door Hoewie Loewie
Hoi. Zomaar een wild idee: misschien is het te overwegen om de passieve radiator niet in het voorpaneel onder te brengen maar in de zijkant of achterkant van de box. Dan zou je de box wat kleiner kunnen maken dan de originele. :think:

Re: zelfbouw ideeën 22rh467

Geplaatst: 11 dec 2018, 19:21
door Sebas
Dat is natuurlijkeen prima idee om de baffle wat compacter te houden. En ik zou zo snel niet weten waarom de PR niet aan de zijkant van de kast zou kunnen.

Re: zelfbouw ideeën 22rh467

Geplaatst: 11 dec 2018, 23:32
door Hoewie Loewie
Ja, dat is mijn gedachte ook. :think:

Re: zelfbouw ideeën 22rh467

Geplaatst: 12 dec 2018, 08:41
door wietze
interessante gedachten allemaal. dat helpt. een slim ontwerp maken dus, met dezelfde literinhoud.
Ik ga ermee aan de slag.

nog een vraag: de tweeter zit nu op de baffle gemonteerd, kan ik hem laten verzinken in de baffle, of komt ie dan in de problemen? zelfde vraag voor de middentoner...

Re: zelfbouw ideeën 22rh467

Geplaatst: 12 dec 2018, 11:17
door Harry
wietze schreef:
12 dec 2018, 08:41
nog een vraag: de tweeter zit nu op de baffle gemonteerd, kan ik hem laten verzinken in de baffle, of komt ie dan in de problemen? zelfde vraag voor de middentoner...
Je ziet het niet direct, maar wanneer je de fronts op de luidsprekers zet zorgt het hout in die fronts voor de verzinking :wink: . Dus je moet ze liefst verzinken voor het beste resultaat. En idem de woofer, gewoon alles wat op het front zit. Zet verder de mid en tweeter zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, en niet helemaal in het midden (van links naar rechts gezien) van de baffle. En het mooiste is om twee gespiegelde exemplaren van de boxen te maken. Facetten aan de randen is eveneens een pluspunt.

Over de inhoud van de kast is al gesproken, het komt niet op een liter maar de combinatie van woofer en passieve resonator is wel precies afgestemd op deze inhoud. Dus veel afwijken is geen goed idee.

De PR kan ook op een andere plaats in de box worden gezet. Let daarbij wel op de beoogde plaatsing van de box, als die vlakbij een wand komt moet de PR niet aan die kant zitten. Je kunt zo'n PR zien als een basreflex-poort.
Het mooiste is wel om de PR op ongeveer dezelfde hoogte als de woofer te hebben in de box, ertussenin mag namelijk geen dempingsmateriaal zitten. Ze moeten elkaar direct kunnen zien zeg maar. Als ze op dezelfde hoogte zitten kan er bovenin de box meer dempingsmateriaal dan er nu in zit, dat lijkt me wel een pluspunt.

Tot slot, het wijzigen van de breedte van de box heeft effect op de bafflestep en daarmee op de klank. Hoe groot dat effect is hangt sterk af van de plaatsing van de boxen, des te meer ze ingebouwd of tegen wanden staan des te kleiner is die bafflestep.
Je zou ook eens kunnen kijken naar de "delta"boxen die HoewieLoewie heeft staan op basis van de voorganger van de 467. Dat is een mooi ontwerp wat een soort variabele bafflestep oplevert en tevens intern de staande golven tegengaat.

Re: zelfbouw ideeën 22rh467

Geplaatst: 12 dec 2018, 11:26
door Sebas
Het is in elk geval belangrijk dat je er een beetje lol in hebt, als je een nieuwe behuizing gaat maken! Voor wat betreft het verzonken monteren van de middentoner en tweeter: wil je ze iets laten verzinken, of aan de achterkant van het klankbord plaatsen? Dat laatste moet je zeker niet doen, je krijgt dan problemen met het afstraalgedrag van de luidspreker. Als je ze iets verzonken monteert, zodat de zwarte rand op gelijke hoogte ligt met het klankbord, lijkt me dat alleen maar gunstig. Echter, als je er ter bescherming en afwerking een front met doek voor de box wilt maken komen de units weer verzonken te liggen in het frontpaneel, wat weer een nadeel is...
Edit: ik zie dat Harry me voor was :)