CD 151 met probleem

Digitale schijfjes en analoge MFB boxen gaan ontzettend goed samen... Alles over CD spelers, DAC's en loopwerken hier!

Moderator: Moderators

Rob
Berichten: 480
Lid geworden op: 24 jun 2005, 23:49

21 mei 2018, 15:45

Ik heb een CD 151 op de kopt getikt die het uiteindelijk niet doet :-(

Als je er een CD in stopt dan draait deze even, je hoort wat gepiep en dan komt de zaak tot stilstand met err op het display.

Als ik de flatcable van de laser los koppel dan draad de motor ook heel even en is het gepiep weg. Gepiep komt dus uit de lens ???

Iemand enig idee of zelf al eens zoiets opgelost?
Gebruikersavatar
bramjacobse
Berichten: 1502
Lid geworden op: 22 aug 2014, 09:02
Locatie: Almere-Haven
Contacteer:

21 mei 2018, 15:55

De piep die je hoort is hoogst waarschijnlijk de focus servo.

- De spanning stabilisatoren opnieuw solderen
- Lensje schoon maken
- De elco's vervangen , als eerste de elco's op het Loopwerk , denk een CDM2 loopwerk. de 33uF blauwe axial is verdachte nummer 1

Gr Bram
Laatst gewijzigd door bramjacobse op 21 mei 2018, 15:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 9916
Lid geworden op: 16 jun 2005, 20:04
Locatie: bij Arnhem

21 mei 2018, 15:55

te hard getikt? :P

Klinkt als een elkootjes probleem? is er al wat vervangen?
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 9916
Lid geworden op: 16 jun 2005, 20:04
Locatie: bij Arnhem

21 mei 2018, 15:57

Bram was jij dat niet met die tip van de inbus schroefjes op de servo die een tikje vaster konden? dat maakte ook herrie meen ik
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
Rob
Berichten: 480
Lid geworden op: 24 jun 2005, 23:49

21 mei 2018, 16:01

Er is nog niets vervangen, ik zie die van 33 zitten, die zal ik eerst eens vervangen.
Gebruikersavatar
bramjacobse
Berichten: 1502
Lid geworden op: 22 aug 2014, 09:02
Locatie: Almere-Haven
Contacteer:

21 mei 2018, 16:02

Remi schreef:Bram was jij dat niet met die tip van de inbus schroefjes op de servo die een tikje vaster konden? dat maakte ook herrie meen ik
Inderdaad , maar dat is alleen bij CDM-0 en CDM-1 loopwerken.
Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 9916
Lid geworden op: 16 jun 2005, 20:04
Locatie: bij Arnhem

21 mei 2018, 16:05

ah ok, dat wist ik niet meer
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
Rob
Berichten: 480
Lid geworden op: 24 jun 2005, 23:49

21 mei 2018, 16:10

Die 33 uf was het probleem dus niet, zal vanavond de rest vervangen...
Rob
Berichten: 480
Lid geworden op: 24 jun 2005, 23:49

21 mei 2018, 17:01

Alle elko's op het servo board zijn vervangen. Piepen blijft.

Nog andere suggesties?
Hoewie Loewie
Berichten: 8495
Lid geworden op: 10 okt 2014, 14:12
Locatie: Veghel
Contacteer:

21 mei 2018, 17:31

Ik heb eens een Philips CD360 gehad die ook piepte aan het begin van de CD. Bij de tweede of derde track verdween het en hoorde je verder geen bijgeluiden meer. Ik meen dat ik er toen iets over op het forum heb gezet.

EDIT: Oud topic er over gevonden. Uiteindelijk heb ik het loopwerk uit een sloper CD151 in de CD360 getransplanteerd waarna het piepen verleden tijd was. Een oplossing heb ik er dus toen niet voor gevonden.
Erres SX5685 SX6290 SX6393 SX6194 SR3390 Aristona AR8530 SG1408 CD1202 Philips GF403 AG2230 GA202 GA212 RH423 RH426 RH532MFB CD104 CD303 CD950 N2221 en veul Superscope. :D www.superscopeaudio.nl
Gebruikersavatar
bramjacobse
Berichten: 1502
Lid geworden op: 22 aug 2014, 09:02
Locatie: Almere-Haven
Contacteer:

21 mei 2018, 17:59

Rob schreef:Alle elko's op het servo board zijn vervangen. Piepen blijft.

Nog andere suggesties?
- Blauwe axial elcos op hoofdprint controleren
- kijk of er geen droge solderingen zijn.
- Alle voeding spanning aanwezig en juist..?
Als ik de flatcable van de laser los koppel dan draait de motor ook heel even
Dat vind ik vreemd de motor hoort alleen te draaien als de Speler de CD ziet ( in-focus )
Pas dan mag de motor gaan draaien om de TOC ( Table of Content ) in te lezen.

Gr Bram
Rob
Berichten: 480
Lid geworden op: 24 jun 2005, 23:49

21 mei 2018, 21:14

De servo print is letterlijk een doffe ellende. Doorsolderen heeft wel geholpen, piepen doet die niet meer!

Alleen hoort de motor niet te gaan lopen als je hem zonder CD aanzet. In service mode kom ik niet naar stap 1. Focussen zijn ook maar minimale bewegingen. Meen me te herinneren dat de lens behoorlijk op en neer zou moeten gaan.
airmax78
Berichten: 151
Lid geworden op: 09 dec 2015, 21:02

22 mei 2018, 19:45

bij de CDM2 gaat de spindelmotor inderdaad 2x draaien, zodra de lade gesloten wordt en er geen CD aanweizig is. Dit blijkt deel van de normale startroutine en wijkt af van dat, wat men van de CDM0 en CDM1 kent. Als er een CD aanwezig is, dient de spindelmotor na het inlezen van de TOC (en het vertonen van der inhoudsopgave in het display) tot stilstand te komen. Voordat je je hier halfdood zoekt, soldeer ook eens de massabeugels op de hoofdprint opnieuw door, daar is vaak ook wat mis mee.
Decoding CD150 solderjoints.jpg
Hoewie Loewie
Berichten: 8495
Lid geworden op: 10 okt 2014, 14:12
Locatie: Veghel
Contacteer:

22 mei 2018, 20:10

Rob schreef: Alleen hoort de motor niet te gaan lopen als je hem zonder CD aanzet.
Hoi. Ik heb even geprobeerd hoe dat gaat bij mijn Erres CD1151 (= Philips CD151) en Magnavox FD1041 (= Philips CD150) spelers. Als je de lade sluit zonder CD, gaat bij beide spelers de motor draaien en geeft dan na een seconde of zo "err" in het display. Het draaien stopt dan (niet meteen, de motor loopt netjes "uit"). Dus dat is normaal bij deze spelers.
Erres SX5685 SX6290 SX6393 SX6194 SR3390 Aristona AR8530 SG1408 CD1202 Philips GF403 AG2230 GA202 GA212 RH423 RH426 RH532MFB CD104 CD303 CD950 N2221 en veul Superscope. :D www.superscopeaudio.nl
Gebruikersavatar
bramjacobse
Berichten: 1502
Lid geworden op: 22 aug 2014, 09:02
Locatie: Almere-Haven
Contacteer:

22 mei 2018, 20:32

:oops: Dan heb ik het mis... :doh:
Plaats reactie