Pagina 1 van 1

F7813 blijft niet draaien

Geplaatst: 12 feb 2018, 04:45
door SamiSezin
Beste Forum,

Ik heb een F7813 die vanavond ineens halverwege de plaat stopte met draaien. Als ik de speler start met de start/rej knop begint die op de juiste snelheid te draaien, maar zodra de arm de naald op de plaat legt stopt de draaitafel met draaien en gaat het lampje van de start/rej knop ook uit. De speler herkent 12 inch of 7 inch, draait op 33 en 45 toeren op de juiste snelheid. De speler gaat ook niet draaien als ik de naald handmatig op de plaat leg aan het begin of ergens halverwege de plaat. Als ik de arm helemaal doorschuif tot het eind van de plaat begint die wel te draaien en gaat de speler in de 'einde plaat = terugkeer arm' modus, tilt de arm op en stuurt de arm terug naar de ruststand. En dan stopt de speler weer met draaien. Het signaal van de naald komt wel goed door. Is dit iets mechanisch? Of is er een sensor kapot?

Help alsjeblieft?

m.vr.grt. Sami.

Re: F7813 blijft niet draaien

Geplaatst: 12 feb 2018, 07:23
door snameroc
Ik ken deze speler niet maar waarschijnlijk is de led in de optische sensor verouderd en geeft net te weinig licht om de ldr goed te belichten.
Oplosing een moderne led erin.

Johan

Re: F7813 blijft niet draaien

Geplaatst: 12 feb 2018, 10:35
door SamiSezin
Bedankt voor de reactie Johan. Ga ik proberen en zal laten weten of dat werkt.

Re: F7813 blijft niet draaien

Geplaatst: 12 feb 2018, 11:57
door correltje
Ik ken deze platenspeler ook niet, maar wat Johan aangeeft is waarschijnlijk de oorzaak.
Let op! Waarschijnlijk heeft deze platenspeler 2 lichtsluizen: één voor de automatische afslag en één om de elektronica te laten "weten" dat de naald daadwerkelijk op de plaat staat. Die laatste moet je hebben, die zorgt er n.l voor dat de motor blijft draaien als de naald op de plaat staat.

Even de service manual downloaden op http://www.freeservicemanuals.info en je kunt de 2 lichtsluizen waarschijnlijk zo vinden.

Suc6!
Cor

Re: F7813 blijft niet draaien

Geplaatst: 12 feb 2018, 15:12
door SamiSezin
Hoi Johan, Cor,

inderdaad 2 leds en 2 ldr's in de speler. Ik heb beiden vervangen en moet zeggen dat zo op het oog de nieuwe leds niet meer licht lijken te geven. Heb meteen de 10 volt spanning op meetpunt +2 wat fijner afgesteld volgens de manual en de 3 volt spanning over de ldr afgesteld. Alles werkt weer met 1 kleine afwijking, althans vergeleken met de situatie t/m gisterenavond voordat de speler ermee stopte. Het ledlampje onder de start/rej knop bleef gisterenavond aan zolang de speler draaide en ging pas uit als de arm helemaal terug in rust was. Nu gaat dat ledlampje aan als ik op start/rej druk, maar zodra de arm op de plaat ligt gaat dat lampje uit. Maar de draaitafel blijft wel draaien en de snelheid is stabiel en de de indicator onder de lock is aan.

Was dan misschien het aan blijven van dat ledlampje voorheen juist 'fout' en is de situatie nu juist 'correct'?

Afijn, als iemand nog een antwoord heeft op dit kleine mysterie, weet ik of ik misschien nog wat aan de speler moet doen. Anders dan dank ik jullie hartelijk en draai nog eens een plaat!

grt. sami.

Re: F7813 blijft niet draaien

Geplaatst: 12 feb 2018, 23:27
door correltje
Mooi dat het weer werkt!
Zoals ik al zei: ik ken deze speler niet, dus wanneer het START/REJ ledje moet branden, weet ik niet. Maar over het algemeen is het afregelen van de voedingsspanning en vooral het afregelen van de spanning over de beide LDR's altijd een goed idee. Zorg daarbij wel dat er geen vals licht op de LDR valt. ik dek de boel meestal af met een stuk zwarte plastic folie.

Grtz,
Cor

Re: F7813 blijft niet draaien

Geplaatst: 28 feb 2018, 22:17
door FransW
Hallo Sami,

Bij mijn 7813, in bezit sinds begin dit jaar, gaat een rode led branden boven de start/rej knop als de arm van de rust naar de plaat beweegt. De LED gaat uit als de naald op de plaat komt.

Gr, Frans

Re: F7813 blijft niet draaien

Geplaatst: 01 mar 2018, 13:34
door SamiSezin
Hoi Frans,

Dank voor je info. Kan ik dus vaststellen dat de huidige situatie correct functionerend is! Dat de LED bleef branden voorheen moet dus wel een storing zijn geweest.

Gr. Sami