DCC600 met probleem: we zijn iets verder

De compact cassette was een schitterende uitvinding van Philips en werd een wereldwijd succes. Ook bandrecorders blijken een tijdloos populair medium.Kun jij ook geen genoeg krijgen van die sfeervol draaiende spoelen? Deel hier je magnetische passie!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
pvdm
Berichten: 102
Lid geworden op: ma sep 16, 2013 9:07 pm
Locatie: Castricum
Contacteer:

DCC600 met probleem: we zijn iets verder

Berichtdoor pvdm » wo sep 12, 2018 7:53 pm

DCC600 met probleem

Ik heb een DCC600 met een probleem. Bij afspelen (niet op STOP) valt de speler na enkele minuten heel even uit. Het scherm wordt zwart, de speler stopt met afspelen en na 1 seconde is er weer display. Dan kun je weer op PLAY drukken, maar na enkele minuten herhaalt dit tafereel zich.

Dat ligt aan de voeding zou je denken, maar helaas. Ik heb een tweede DCC600, dus ik heb mooi kunnen swappen om het probleem te kunnen lokaliseren.
En je raadt het al: het omwisselen van de voeding loste het niet op.

Wat ik wel heb kunnen achterhalen is dat het in de loopwerk-unit zit. En om precies te zijn: het zit in het 'kale' loopwerk en NIET in het printje wat op de zijkant van het loopwerk zit (het zgn. read/write board). Als ik alleen het kale loopwerk en niet het R/W boardje verwissel met de 2e machine, dan krijgt de 2e machine het probleem.

Mijn vraag is nu: wat kan dit veroorzaken? Ik heb even geen opties meer. Als hij speelt, dan speelt hij goed. Geen dropouts en dergelijke.
Ik zie vrijwel geen componenten in de unit. Is het de motor die sluiting maakt of iets dergelijks? Suggesties welkom.
Laatst gewijzigd door pvdm op zo sep 23, 2018 6:07 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Philip - ♫♫ Adventures of a vintage audio geek ♫♫

snameroc
Berichten: 3485
Lid geworden op: za mei 01, 2010 12:45 pm

Re: DCC600 met probleem

Berichtdoor snameroc » wo sep 12, 2018 8:43 pm

Heb je de optische rotatie controle van de spoelschotels al eens schoon gemaakt? Ik heb nog een donor loopwerk met gebroken tandwiel. Dan zou je de motoren kunnen swappen misschien dat ze te veel stroom trekken.

Gebruikersavatar
pvdm
Berichten: 102
Lid geworden op: ma sep 16, 2013 9:07 pm
Locatie: Castricum
Contacteer:

Re: DCC600 met probleem

Berichtdoor pvdm » do sep 13, 2018 6:13 pm

Nee, waar vind ik die?
Philip - ♫♫ Adventures of a vintage audio geek ♫♫

Gebruikersavatar
4000ds devil
Berichten: 676
Lid geworden op: zo aug 19, 2012 10:05 am
Locatie: Borne

Re: DCC600 met probleem

Berichtdoor 4000ds devil » vr sep 14, 2018 5:50 am

Heb je de capstansnaar al vervangen? die is vaak hard geworden en dan krijg je dit verhaal ook. Het zelfde probleem heb ik ook al eens gehad bij een dcc450, hier zat het probleem in de print van het voorfront, als ik een front van een 300 of een 600 zo los aansloot dan bleef deze draaien. Ik heb ook wel eens gehad dat de zekering eruit knalt die onder het digital board zit op de main print, ook door een plakkende/uitgelijderde snaar

Gebruikersavatar
pvdm
Berichten: 102
Lid geworden op: ma sep 16, 2013 9:07 pm
Locatie: Castricum
Contacteer:

Re: DCC600 met probleem

Berichtdoor pvdm » vr sep 14, 2018 11:36 am

de snaar is vervangen, hij heeft goed gedraaid.

Als ik de loopwerkunit (dus alleen de loopwerkunit en niet de r/w print die OP het loopwerk zit) verwissel met de 2e machine, dan krijgt de 2e machine dit probleem. Het probleem zit in het loopwerk.
Philip - ♫♫ Adventures of a vintage audio geek ♫♫

snameroc
Berichten: 3485
Lid geworden op: za mei 01, 2010 12:45 pm

Re: DCC600 met probleem

Berichtdoor snameroc » vr sep 14, 2018 11:48 am

Je kunt de opgenomen motorstroom meten bij bijde. En zoals gezegt kijken of pulsen van de spoelschotel sensors binnen komen.

Gebruikersavatar
pvdm
Berichten: 102
Lid geworden op: ma sep 16, 2013 9:07 pm
Locatie: Castricum
Contacteer:

Re: DCC600 met probleem

Berichtdoor pvdm » ma sep 17, 2018 6:06 pm

Geen idee waar ik die zou moeten vinden??
En zou daardoor zo'n ' kortsluiting' optreden?

Heeft iemand een donor loopwerk? :handgestures-fingerscrossed: :handgestures-fingerscrossed:
Philip - ♫♫ Adventures of a vintage audio geek ♫♫

snameroc
Berichten: 3485
Lid geworden op: za mei 01, 2010 12:45 pm

Re: DCC600 met probleem

Berichtdoor snameroc » ma sep 17, 2018 6:45 pm

85B81996-D4C3-4844-8817-38C25B9B787C.jpeg
85B81996-D4C3-4844-8817-38C25B9B787C.jpeg (87.25 KiB) 1299 keer bekeken
Je kunt met een voltmeter testen of de pulsen terug komen.

Gebruikersavatar
pvdm
Berichten: 102
Lid geworden op: ma sep 16, 2013 9:07 pm
Locatie: Castricum
Contacteer:

Re: DCC600 met probleem

Berichtdoor pvdm » ma sep 17, 2018 7:30 pm

ok, ik zie dat ik het loopwerk nog veel verder uit elkaar moet halen ... :lol: :lol:
dat wordt nog flink puzzelen.
bedankt voor de foto
Philip - ♫♫ Adventures of a vintage audio geek ♫♫

Gebruikersavatar
pvdm
Berichten: 102
Lid geworden op: ma sep 16, 2013 9:07 pm
Locatie: Castricum
Contacteer:

Re: DCC600 met probleem

Berichtdoor pvdm » zo sep 23, 2018 6:06 pm

Ik heb zojuist ontdekt dat er in het bewuste loopwerk iets aparts gebeurt:

Als de tape loopt, is er elke ± 10 seconden een minuscuul vonkje:

Afbeelding

Het gebeurt ergens op de plek van de pijl, daar beneden in die ruimte daar tussen die 2 zijwanden en het wiel.

Hoe vind je dat? Nou, puur geluk. Het was toevallig even een keer muisstil op mijn werkkamer (geen muziek op of andere herriemakende apparaten) en ik hoorde een heel zwak regelmatig tikje ergens vandaan komen. Het licht was al schemerig en ik kijken: verrek, ik zie een vonkje elke keer overspringen. Geluk dat het loopwerk op z'n kop (!) lag.
Philip - ♫♫ Adventures of a vintage audio geek ♫♫

Gebruikersavatar
pvdm
Berichten: 102
Lid geworden op: ma sep 16, 2013 9:07 pm
Locatie: Castricum
Contacteer:

Re: DCC600 met probleem: we zijn iets verder

Berichtdoor pvdm » zo sep 23, 2018 6:28 pm

Ik heb het iets beter gelokaliseerd: er zit daar een solenoid met rode tape omwikkeld, en daar springt de vonk over van het ene ijzeren deel naar het andere.
Daardoor gaat de speler uit en weer aan. Maar dit gebeurt pas als de vonk een flink aantal keer is overgesprongen, zeg maar na ong. een minuut, dus ong. 6 vonkjes.
Philip - ♫♫ Adventures of a vintage audio geek ♫♫

snameroc
Berichten: 3485
Lid geworden op: za mei 01, 2010 12:45 pm

Re: DCC600 met probleem: we zijn iets verder

Berichtdoor snameroc » zo sep 23, 2018 6:52 pm

Statische electriciteit?

Gebruikersavatar
pvdm
Berichten: 102
Lid geworden op: ma sep 16, 2013 9:07 pm
Locatie: Castricum
Contacteer:

Re: DCC600 met probleem: we zijn iets verder

Berichtdoor pvdm » zo sep 23, 2018 7:27 pm

Zojuist ontdekt dat als ik tijdens spelen ook maar iets van metaal tegen 1 van de 2 vliegwielen aan hou, zoals gewoon een loshangend draadje wat verder nergens aan vast zit, dat het apparaat meteen afslaat en uitgaat (en weer aanspringt).

Ergens bouwt tijdens het afspelen zeer snel statische elektriciteit op in het loopwerk, dat zich dan ergens ontlaad. En soms, als die ontlading te ernstig is, dan gaat de machine even op zwart.

Ik zou het loopwerk beter kunnen aarden denk ik, maar dat is lastig want het bestaat voor een groot deel uit plastic met af en toe ergens een metalen deeltje......
Laatst gewijzigd door pvdm op zo sep 23, 2018 8:27 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Philip - ♫♫ Adventures of a vintage audio geek ♫♫

snameroc
Berichten: 3485
Lid geworden op: za mei 01, 2010 12:45 pm

Re: DCC600 met probleem: we zijn iets verder

Berichtdoor snameroc » zo sep 23, 2018 7:42 pm

Begin eens met de motoren

Gebruikersavatar
pvdm
Berichten: 102
Lid geworden op: ma sep 16, 2013 9:07 pm
Locatie: Castricum
Contacteer:

Re: DCC600 met probleem: we zijn iets verder

Berichtdoor pvdm » zo sep 23, 2018 8:27 pm

hmmm hoe kan ik die aarden dan?
Het omhulsel van de motor bedoel je misschien?
Philip - ♫♫ Adventures of a vintage audio geek ♫♫


Terug naar “Cassette- en Bandrecorderdecks”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten