N4520 capstan motor vraag

De compact cassette was een schitterende uitvinding van Philips en werd een wereldwijd succes. Ook bandrecorders blijken een tijdloos populair medium.Kun jij ook geen genoeg krijgen van die sfeervol draaiende spoelen? Deel hier je magnetische passie!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 9778
Lid geworden op: do jun 16, 2005 8:04 pm
Locatie: bij Arnhem

Re: N4520 capstan motor vraag

Berichtdoor Remi » za feb 17, 2018 3:53 pm

wist ik ook niet van die motor, wel handig!
Maar of jouw 78GU het probleem is denk ik niet, waarom dan goed op de andere twee snelheden?
Het zal iets specifieks zijn bij de '19' instelling dat nu niet goed gaat
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"

p.lankhaar
Berichten: 61
Lid geworden op: vr dec 07, 2012 2:47 am
Locatie: Wijk en Aalburg
Contacteer:

Re: N4520 capstan motor vraag

Berichtdoor p.lankhaar » za feb 17, 2018 9:18 pm

Zou de schakelaar niet gewoon vies kunnen zijn?
Misschien even een schuifje IPA erin en flink op en neer bewegen. Baadt het niet....

Lex
Berichten: 90
Lid geworden op: zo apr 10, 2016 11:53 am

Re: N4520 capstan motor vraag

Berichtdoor Lex » za feb 17, 2018 9:36 pm

De schakelaar(s) heb ik al verwijderd van de print en schoongemaakt in een badje van IPA, dus dat zou toch dan nu wel schoon moeten zijn :D .

Wat mij opvalt is dat er meerdere modificaties zijn aangebracht die ik bij andere N4520 nog niet gezien heb, maar wel gezien dat deze N4520 afwijkt van de 2de N4520 die ik heb qua printbezetting.

De Um78 kan je vervangen voor de L200 met de nodige aanpassingen, maar deze Um78 heeft al de nodige aanpassingen :roll: en dat verwonderd mij. Ik ga toch proberen om de Um78 te vervangen om dit probleem op te lossen. ik begrijp het antwoord van remi ook, want een defect um78 geeft steeds meer uitval van een bepaalde snelheid.

Lex
Berichten: 90
Lid geworden op: zo apr 10, 2016 11:53 am

Re: N4520 capstan motor vraag

Berichtdoor Lex » za mar 31, 2018 10:33 pm

Eureka!!!!

De weerstand R428 was totaal door. Deze gaf geen enkel meetwaarde en was al verdacht bij het meten met de scoop alleen heb ik geen hele luxe, maar mijn "leermeester" wel. Alle signalen klopte en dat was dan ook zo raar dat hij dan deze storing had. Bij controle op de poten 6 (38cm) 1 (19cm) en 13(9,5) klopte alles
Poot 6/2/12 ook, alleen bleeft bij pootje 12 wanneer je omschakelde naar een andere snelheid een signaal die langzaam verdween, maar er bleef een vervuiling van een snelheid die je kies met de schakelaar voor de snelheid,
Ik heb ook om uit te sluiten de stekker (zwarte) losgehaald die bij de "snelheidsschakelaar" (sk 4) ingestoken zit losgehaald om uit te sluiten dat daar geen vreemde schakeling gedaan werd en ook niet van het "moederboard" Dit was dus niet zo.

Toch maar eens de Ic405 vervangen (HEF4081), want op pootje 12 bleef maar een signaal terugkomen. of het kwam van het ic of van de schakelaar.

Schema nog eens erbij gepakt en toen bleef er nog maar 1 mogelijk over

Het was de R428 naar de massa die niet zijn werk meer deed. Ook was het zo dat de scoop op een rare manier hielp. Als ik de scoop aansloot op de print dan was de snelheid goed en dat gaf mij ook een idee dat er een "massa" probleem was.

Aan de weerstand was totaal niets te zien, alleen dat hij bij het nameten totaal geen waarde aangaf.

Nieuwe geplaatst en gelijk bij het aanzetten van de N4520 hoorde je aan de motor dat hij nu de juiste snelheid draaide :)

Ik hoop dat het een beetje begrijpelijk is

Nog bedankt voor je hulp!!

Alex

Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3146
Lid geworden op: zo mei 24, 2009 9:56 pm
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

Re: N4520 capstan motor vraag

Berichtdoor Will » zo apr 01, 2018 8:07 am

CMOS ic’s hebben een heel hoge ingangsweerstand. Een skoop aansluiten kan al genoeg zijn om een zwevende ingang naar massa te trekken.
Een skoopingang is 1M dat is al genoeg. Gebruik je een 1:10 probe dan is het 10M en dat wordt twijfelachtig.

Je theorie dat het een massaprobleem kon zijn was dus zo gek nog niet.

Mooi dat je het gevonden hebt, veel plezier met het apparaat.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.

Lex
Berichten: 90
Lid geworden op: zo apr 10, 2016 11:53 am

Re: N4520 capstan motor vraag

Berichtdoor Lex » ma apr 02, 2018 3:11 pm

nou... nog niet helemaal genieten!

Hij blijft mij achtervolgen met probleempjes, want nu gaan we weer een stapje verder met de overmodulatie bij opname :? . De source/automatic weergave is perfect, maar bij monitor is hij zwaar overgemoduleerd. Ik heb al de Bias print nagekeken en ook vervangen voor een andere, want ik vermoede dat het daar niet helemaal lekker in zat, maar vervangen gaf geen resultaat. De "modificaties" die op het moederboard zitten zal ik nu maar eens nader onderzoeken, want in het naar de oorzaak zoeken voor dit probleem komt toch steeds 1 "printje" naar voren.

Een voeding die tegen de zijwand gemonteerd was om het geheugen voor de bandteller ook verwijderd, want daar was de trafo van overleden. :twisted:

Koppendeksel moet een nieuwe aluminiumplaat voor gemaakt worden, want die was ook missende en de aan/uit schakelaar was vervangen voor een ronde schakelaar met alle gevolgen dat de middelste plaat onherstelbaar was. Ik heb hier wel gelukkig een andere voor gevonden en ook een schakelaar van Thomas gemonteerd.

Via Suretrake en Remi de benodigde scan gekregen van de tekst op deze aluminium plaat. Suretrak had zelfs nog de stickers van de reparatie die hij had uitgevoerd aan een mishandelde N4520 3jaar geleden :dance:

Ik hou jullie op de hoogte

Voor de rest is het een prachtmachine, maar zo met zijn probleempjes


Terug naar “Cassette- en Bandrecorderdecks”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten