22RH651 geen FM

FM, AM, voor ieder wat wils. Tuners zijn nog steeds hot en Philips heeft een hoop mooie gemaakt.

Moderator: Moderators

bramhartog
Berichten: 11
Lid geworden op: 06 okt 2016, 22:51
Locatie: West-Friesland

11 feb 2017, 23:30

Beste Forumleden,

Voor ik mijn eerste vraag stel hier zal ik mij even voorstellen,
Ik ben Bram, 62 jaar en best wel bekend met wat electronica,
althans... niet echt verstand van Tuners en daar loop ik tegenaan nu.
Vandaar ik een beetje hulp hoop te krijgen hier.

Het gaat een een welbekende vissenoog de 651
waar de tuner geheel geen geluid geeft op FM,(zelf geen ruis)
de rest werkt allemaal goed.
Voedingsspanningen zijn aanwezig, op pin 5 van de tuner keurig 14,3V
en Pin 4 de afstemspanning die keurig meeloopt met de tuning.
Ook de schakelaars zijn schoon en werken goed.
Het is geen z.g. "spitbak" alles ziet er keurig uit en er zijn ook geen slechte
of losse soldeer verbindingen. (tuner aansluitingen door gesoldeerd voor de zekerheid)

Ik heb het idee dat de tuner 20j. geleden op de zolder is beland omdat de FM het niet meer deed....

Wie heeft een idee?

groet, Bram
Gebruikersavatar
Robertvs
Berichten: 1332
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ qth:JO21XW

12 feb 2017, 20:25

Bram,
Als AM het wel doet, zul je het in schakelaar D moeten zoeken, of verderop (stereo decoder)
Het AM signaal gaat ook door de stereo decoder,dus die lijkt minder verdacht. (zie schema)
Er zijn 2 versies vd stereodecoder , een opgebouwd uit discrete componenten , maar ook met 'n IC-versie .(TDA1005)
Ik neem aan dat je ST (silent tuning uit hebt staan)
Dit soort foutjes laat zich makkelijk met een signaal tracer of een scope uitmeten.
Een signaal tracer kun je makkelijk zelf bouwen, of gebruik een oud PC speakertje met ingebouwde versterker.
Schema heb je neem ik aan ?
Schermafbeelding 2017-02-12 om 20.20.07.png
Schermafbeelding 2017-02-12 om 20.20.07.png (29.87 KiB) 5520 keer bekeken

Schermafbeelding 2017-02-12 om 20.23.46.png
Schermafbeelding 2017-02-12 om 20.23.46.png (50.14 KiB) 5520 keer bekeken
suc6 !
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater)
bramhartog
Berichten: 11
Lid geworden op: 06 okt 2016, 22:51
Locatie: West-Friesland

12 feb 2017, 23:42

Thnx voor de reactie Robert,

D-schak. werkt goed en dit is nog de oude versie 651/00R
schema heb ik ook gedownload, maar deze printjes van Philips.....
met een signal-tracer pik ik nergens wat op, wel AM
Weet jij specifieke punten waar ik een signaal op zou moeten kunnen
pikken met een tracer?
pin 6 en 7 v/d tuner moet ik toch een signaaltje kunnen pakken?

vast bedankt,
groet

Bram
Gebruikersavatar
Robertvs
Berichten: 1332
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ qth:JO21XW

13 feb 2017, 08:41

bramhartog schreef: pin 6 en 7 v/d tuner moet ik toch een signaaltje kunnen pakken?
Bram hier staat het 10.7 MHz middenfrequent signaal, dat kun je met een audio-tracer niet oppikken, daar moet echt even een scope aan
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater)
Gebruikersavatar
Robertvs
Berichten: 1332
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ qth:JO21XW

13 feb 2017, 23:27

Ik heb net je foutomschrijving nog eens goed doorgelezen, en ik heb een redenatie-foutje gemaakt.
Je probleem moet zitten in de tuner of in de middenfrequent trapjes die daarna komen. (TAA450)
Je hebt dus wel degelijk een scope nodig. Maar heb je alle spanningen op de MF trapjes ook gemeten, en dan denk ik aan: +2 en +5 beide 16V .
Schermafbeelding 2017-02-13 om 23.25.50.png
Schermafbeelding 2017-02-13 om 23.25.50.png (41.94 KiB) 5452 keer bekeken
Controleer ook de print eens minitieus op scheurtjes etc.
succes.
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater)
bramhartog
Berichten: 11
Lid geworden op: 06 okt 2016, 22:51
Locatie: West-Friesland

14 feb 2017, 00:12

de +2 en de +5 (16v) komen keurig binnen op beide TAA450
de spanning op de torren in de tuner komen ook overeen met het schema
Met printen van Philips heb ik wel ervaring (K9 K11 K12 tv's)
Op welke punten kan ik met een scope wat oppikken?

Bram
Gebruikersavatar
Robertvs
Berichten: 1332
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ qth:JO21XW

14 feb 2017, 09:38

Op pen 7 vd tuner, en telkens op pen 7 van de MF IC's.
Uiteraard meet je daar alleen een goed 10.7 MHz signaal als je bent afgestemd op een sterke zender.

Kijk ook eens naar de "trimming table" die verderop in de service manual staat.
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater)
bramhartog
Berichten: 11
Lid geworden op: 06 okt 2016, 22:51
Locatie: West-Friesland

14 feb 2017, 14:27

Eerst nog even kijken naar de signaal-sterkte meter, die doet ook niets.
Kreeg een tip of het geheel niet in "mute" staat?
Gebruikersavatar
Robertvs
Berichten: 1332
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ qth:JO21XW

14 feb 2017, 15:00

bramhartog schreef: Kreeg een tip of het geheel niet in "mute" staat?
klopt, die tip kreeg je ... :wink:
Robertvs schreef: Ik neem aan dat je ST (silent tuning uit hebt staan)
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater)
bramhartog
Berichten: 11
Lid geworden op: 06 okt 2016, 22:51
Locatie: West-Friesland

14 feb 2017, 19:05

uiteraard staat ST uit, ik bedoel dat het circuit van de muting in blijft.
gezien de veldsterkte naald niet beweegt, lijkt het hier ergens fout te gaan.
bramhartog
Berichten: 11
Lid geworden op: 06 okt 2016, 22:51
Locatie: West-Friesland

14 feb 2017, 19:48

Veldsterkte metertje ook defect (vast) en spanning veranderd ook niet door tuning.
audio signaaltje op de ratiodetector werkt wel. (diode 475a)
dus toch 1e MF of Tuner?
Gebruikersavatar
Robertvs
Berichten: 1332
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ qth:JO21XW

15 feb 2017, 08:51

Ik neem aan dat je daar 'n FM signaal oppikt, als dat zo is, lijkt me dat de FMtuner en MF trappen daarachter ok zijn. Dan lijkt TS455 eerste verdachte.
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater)
Gebruikersavatar
Robertvs
Berichten: 1332
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ qth:JO21XW

15 feb 2017, 08:54

bramhartog schreef:audio signaaltje op de ratiodetector werkt wel. (diode 475a)
Injecteer je dat signaal daar, of pik je het op ? In mijn vorige post ging ik er vanuit dat je 't oppikte aan die diode
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater)
bramhartog
Berichten: 11
Lid geworden op: 06 okt 2016, 22:51
Locatie: West-Friesland

15 feb 2017, 10:16

nee, ik had daar een audio signaaltje geïnjecteerd.
Gebruikersavatar
Robertvs
Berichten: 1332
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ qth:JO21XW

15 feb 2017, 11:12

Dan moet je 't inderdaad in de tuner of MF trappen zoeken.
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater)
Plaats reactie