Ontvangst RT550

FM, AM, voor ieder wat wils. Tuners zijn nog steeds hot en Philips heeft een hoop mooie gemaakt.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
ew5506
Berichten: 268
Lid geworden op: 26 dec 2013, 11:49
Locatie: Zuidoost Gelderland

02 jan 2017, 14:58

Ik weet niet of dit hier geplaatst mag worden?

Ik heb hier een Rotel RT550 tuner die ik in 1981 nieuw aangeschaft heb omdat hij een analoge en Digitale afstemschaal had, en heb wat nostalgische gevoelens bij deze ontvanger. Hij is in het verleden veel gebruikt voor mijn FM/3M DX gebeuren, maar heeft nu helaas ontvangst problemen, van het een op het andere moment is de ontvangst met 80% afgenomen en haal ik alleen nog maar een paar zenders binnen met 20% afstemming die eerder nagenoeg 100% afstemming hadden. ik heb in de tuner de antenne uitgang gemeten en ik meet dat de buiten mantel en kern van de 75 en 300 Ω met elkaar (kortsluiting?) verbonden zijn. De aansluitingen Kern/massa buitenmantel in de tuner zijn beslist niet met elkaar verbonden. dus mijn vraag is wat kan (componenten?) er stuk zijn gegaan die de kortsluiting veroorzaakt.
Zie bijgevoegd foto’s en de met R boven op de foto met blauwe stippen aangegeven meetpunten.

Gr Willy.
Bijlagen
IMG_6303 (Medium).JPG
IMG_6295 (Medium).JPG
IMG_6294 (Small)_LI (Mobile).jpg
IMG_6294 (Small)_LI (Mobile).jpg (22.58 KiB) 5734 keer bekeken
RH720,RH734,RH742,RH752,RH651,FT930,FW330,AH305,AH561,RH426,AH462,AH463,AH466,AH467 RH544,2xRH541,RH567,N2501,N2506,N2511,2N2521,N2221,N4504,2xN4506,N4515,EW5506,AR9128,AR9137
GA222,SX5685,F7111,CD471,CD1380,N8501,N6330,ST3220,ST3420,AE3805
F3538,VR2334
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

02 jan 2017, 16:37

Kortsluiting zou niet mogen maar een kleine weerstand tussen kern en mantel is normaal. Kan zijn dat er hier en daar een elco niet meer deugt in het ontvangstgedeelte of zelfs in het "blikje". Soms raken tuners ontregeld als ze ouder worden. Iemand met de juiste apparatuur kan hem opnieuw afregelen... Wat je wel zelf kunt doen, is de voedingsspanningen controleren en eventueel bijstellen of versleten elco's vervangen... Kijk ook of alle componenten en connectoren (antenne-ingang) in het ontvangstgedeelte nog stevig in de print zitten, breukjes in het soldeer zie je hier vaak.
Gebruikersavatar
ew5506
Berichten: 268
Lid geworden op: 26 dec 2013, 11:49
Locatie: Zuidoost Gelderland

02 jan 2017, 20:33

Oké Movieman bedankt voor je reactie,

Als ik de binnen en buitenmantel bij de antenne ingang met een multimeter doorpiep hebben ze verbinding/gaat de meter piepen.
Als ik een FT930 of mijn 651 meet piept er niets, dus geen verbinding/contact met elkaar.
Dus ergens maken ze contact met elkaar door defecte componenten?
Ik ben een leek wat elektronica betreft, dus word lastig voor mij om e.a. te ontdekken.
Heb in het verleden (vlak na aankoop) wel een andere antenne aansluiting gemaakt, en op aanwijzing van de importeur een externe S meter aangesloten zie bijgevoegde foto, maar daarmee houd mijn electronica kunde wel op.

Gr Willy.
Bijlagen
IMG_6294 (Small).JPG
RH720,RH734,RH742,RH752,RH651,FT930,FW330,AH305,AH561,RH426,AH462,AH463,AH466,AH467 RH544,2xRH541,RH567,N2501,N2506,N2511,2N2521,N2221,N4504,2xN4506,N4515,EW5506,AR9128,AR9137
GA222,SX5685,F7111,CD471,CD1380,N8501,N6330,ST3220,ST3420,AE3805
F3538,VR2334
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

02 jan 2017, 21:52

Heb je daar geen sluiting gebouwd per ongeluk?
Gebruikersavatar
ew5506
Berichten: 268
Lid geworden op: 26 dec 2013, 11:49
Locatie: Zuidoost Gelderland

02 jan 2017, 22:16

Nee dat (de antenne aansluiting) zit al vanaf 1981 zo en heb ik voor de zekerheid nog even losgehaald, maar dan nog dezelfde meetresultaten.
RH720,RH734,RH742,RH752,RH651,FT930,FW330,AH305,AH561,RH426,AH462,AH463,AH466,AH467 RH544,2xRH541,RH567,N2501,N2506,N2511,2N2521,N2221,N4504,2xN4506,N4515,EW5506,AR9128,AR9137
GA222,SX5685,F7111,CD471,CD1380,N8501,N6330,ST3220,ST3420,AE3805
F3538,VR2334
Gebruikersavatar
ChromeMaximaII
Berichten: 2392
Lid geworden op: 09 aug 2014, 21:02

02 jan 2017, 22:36

ik heb in de tuner de antenne uitgang gemeten en ik meet dat de buiten mantel en kern van de 75 en 300 Ω met elkaar (kortsluiting?) verbonden zijn. De aansluitingen Kern/massa buitenmantel in de tuner zijn beslist niet met elkaar verbonden. dus mijn vraag is wat kan (componenten?) er stuk zijn gegaan die de kortsluiting veroorzaakt.Gr Willy.
Ik ken het schema van de tuner niet (is vast te vinden) maar het is niet ongebruikelijk dat de antenne-ingang meteen naar een aanpassingstrafo gaat. Het is dat geval niet vreemd dat je een sluiting meet tussen alle antennecontacten van de tuner.

edit: schema gevonden.
Ingang hangt inderdaad meteen aan een trafo:
RT550_FM-front-end.gif
Hopelijk is de MOSFET aan de ingang niet gesneuveld...
Gebruikersavatar
ew5506
Berichten: 268
Lid geworden op: 26 dec 2013, 11:49
Locatie: Zuidoost Gelderland

02 jan 2017, 23:37

@ ChromeMaximaII »
Nog wel een schema gevonden van de ingang print met daarop inderdaad de aanpassingstrafo, maar die had je al geplaatst.
Waar kan ik die Mosfet vinden, waar en wat kan ik meten om te kijken of hij defect is, zie bijgevoegd schema gedeelte.

Gr Willy.
Bijlagen
IMG_6306 (Medium).JPG
RH720,RH734,RH742,RH752,RH651,FT930,FW330,AH305,AH561,RH426,AH462,AH463,AH466,AH467 RH544,2xRH541,RH567,N2501,N2506,N2511,2N2521,N2221,N4504,2xN4506,N4515,EW5506,AR9128,AR9137
GA222,SX5685,F7111,CD471,CD1380,N8501,N6330,ST3220,ST3420,AE3805
F3538,VR2334
Gebruikersavatar
ChromeMaximaII
Berichten: 2392
Lid geworden op: 09 aug 2014, 21:02

03 jan 2017, 00:12

Q101 is die MOSFET. Mooi, maar ook fragiel. Met een multimeter is hier niet veel te beginnen helaas, je kunt er hooguit de DC-spanningen mee controleren uit het schema. Kijk in elk geval of de voedingsspanningen in orde zijn: Juiste waarde en vrij van rimpelspanning. Anders toch maar op zoek naar een technicus met de juiste signaalbron en meetspullen zoals o.a een FM testzender en een scope.
Gebruikersavatar
ew5506
Berichten: 268
Lid geworden op: 26 dec 2013, 11:49
Locatie: Zuidoost Gelderland

03 jan 2017, 19:49

@ChromeMaximaII »

Oké gevonden had niet goed op het schema gekeken, er staat zelfs Fet bij :doh:
Moet even kijken of ik wat meetwaardes ( tb DC voeding spanningen) kan vinden en hoe en wat ik kan meten.
Word waarschijnlijk toch te moeilijk voor mij helaas.

Gr Willy.
RH720,RH734,RH742,RH752,RH651,FT930,FW330,AH305,AH561,RH426,AH462,AH463,AH466,AH467 RH544,2xRH541,RH567,N2501,N2506,N2511,2N2521,N2221,N4504,2xN4506,N4515,EW5506,AR9128,AR9137
GA222,SX5685,F7111,CD471,CD1380,N8501,N6330,ST3220,ST3420,AE3805
F3538,VR2334
Plaats reactie