Philips 22ah106 dig.tuner: Problemen met opslaan zenders

FM, AM, voor ieder wat wils. Tuners zijn nog steeds hot en Philips heeft een hoop mooie gemaakt.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
MFB-Holland
Berichten: 500
Lid geworden op: 29 mei 2010, 20:13

16 mei 2011, 19:49

Ik heb een Philips 22ah106 tuner met het bekende elco-probleem overgenomen.
Elco's in het blikje allemaal vervangen en de toetsen reageren weer en de klok loopt weer goed.
Tevens alle stekkers met contactspray behandeld (net als bij mijn 22ah799), MAAR.....
In de voeding heb ik de 2 kleine elco's vervangen, alleen de grote niet.

als ik zenders op wil slaan, gaan de eerste 4 goed. Bij de 5e toets wil hij niet reageren en blijken de opgeslagen zenders onder toets 1+2 dezelfde frequentie te hebben en 3+4 ook.
Na een tijdje spelen komt alles weer goed, maar ik wil dat foutje er graag uit hebben.

Kent iemand dit probleem en enig idee waar ik dit zoeken moet?

Heeft iemand toevallig de servicemanual beschikbaar?

Dank voor alle hulp en tips.
Gebruikersavatar
Abe
Berichten: 1101
Lid geworden op: 07 mei 2011, 23:07
Locatie: Leeuwarden

16 mei 2011, 21:36

Hallo,

Mijn AH106 ligt nu bij een lokale zaak en daar gaat iemand morgen naar kijken, dus hopelijk hoor ik er morgen meer over. Ik heb dezelfde problemen die jij waarschijnlijk voor het ( huidige ) memory probleem ook had. Ik zal hem ook vragen wat hij denkt dat jouw probleem is, en dan weten we beide misschien morgen weer wat meer :)

Groeten Abe
22AH305, FA890, 22AH370, 22AH270, 22AH170, 22AH106, FT980, 22RH702 / ERRES 5702, 22AF877 / ERRES 5877, F7215, 22GA212, 22AF967, CD620, CD624, CD722, CD160, F6622 (2x), FC650 (2x), N7150, N4520, 22AH080, VR2497, VR6879, 22RH412, 22AH484, 22AH489, FB815
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11839
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

17 mei 2011, 07:06

Mogelijk een ICtje dat de toetsenfuncties aanstuurt? Al lijkt die oplossing té eenvoudig net als bij mijn AH798 destijds.
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Gebruikersavatar
Abe
Berichten: 1101
Lid geworden op: 07 mei 2011, 23:07
Locatie: Leeuwarden

17 mei 2011, 20:25

Ik heb vandaag mijn tuner weer meegekregen.. Ik heb niet veel verstand wat de termen nou precies inhouden, maar het kwam er op neer dat een of twee ICtjes kapot zouden zijn gegaan. De elco's zouden ook vervanging nodig hebben gehad want hij dacht dat het daar door gekomen was ( de defecte ICtjes ). Ben er verder weinig mee opgeschoten want mij werd vertelt dat er niet of heel moeilijk aan zulke ICtjes gekomen kan worden.

Weet iemand hier meer over? Of waar ik zulke ''ICtjes'' kan krijgen?

Groeten Abe
22AH305, FA890, 22AH370, 22AH270, 22AH170, 22AH106, FT980, 22RH702 / ERRES 5702, 22AF877 / ERRES 5877, F7215, 22GA212, 22AF967, CD620, CD624, CD722, CD160, F6622 (2x), FC650 (2x), N7150, N4520, 22AH080, VR2497, VR6879, 22RH412, 22AH484, 22AH489, FB815
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11839
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

17 mei 2011, 20:38

De grap is om erachter te komen welke IC's er nou stuk waren ;) Een IC, of ook wel "chip" genoemd in lekentaal is een klein zwart blokje waar binnenin allerlei verschillende schakelingetjes verstopt kunnen worden. Zo zijn er IC's die als geheugen werken maar ook IC's die een display kunnen aansturen of het signaal van drukknopjes kunnen coderen voor een ander ICtje die daar weer wat mee doet. Ik heb het schema niet bij de hand maar het zal vrij eenvoudig te volgen zijn voor een beetje elektronicus; de logische schakelingen waren toen nog niet héél complex. Waarschijnlijk is er gebruik gemaakt van wat IC's uit de 74HC.... logische familie.
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Gebruikersavatar
Abe
Berichten: 1101
Lid geworden op: 07 mei 2011, 23:07
Locatie: Leeuwarden

17 mei 2011, 22:00

Ik heb hem zelf ook maar eens open geschroefd. Alles wat ik als beginner kan zien is ''een beetje stoffig maar verder wel okay'' :lol: . Maar even serieus, Ik heb foto's gemaakt van het interieur van de tuner, ik hoop dat iemand hier aan kan wijzen wat er precies vervangen zou moeten worden als ik de elco's en die defecte chips zou moeten vervangen. Ik verschaf eigenlijk een beetje de informatie die ik over het probleem heb, en dat is niet veel, toch hoop ik dat iemand mij kan helpen. De Tuner is van mijn vader geweest en ik geef liever niet te vroeg op ; als het echt niet kan leg ik me daarbij neer maar zo lang er nog mogelijkheden zijn, benut ik die wel.

Hier de foto's ;

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Ik hoop dat iemand me hiermee kan helpen, of dat ik hem desnoods naar iemand opstuur (?)

Met vriendelijke groeten, Abe
22AH305, FA890, 22AH370, 22AH270, 22AH170, 22AH106, FT980, 22RH702 / ERRES 5702, 22AF877 / ERRES 5877, F7215, 22GA212, 22AF967, CD620, CD624, CD722, CD160, F6622 (2x), FC650 (2x), N7150, N4520, 22AH080, VR2497, VR6879, 22RH412, 22AH484, 22AH489, FB815
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11839
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

17 mei 2011, 22:13

Oh, ik dacht dat ze hem al hadden gerepareerd voor je, maar niet dus. De IC's waarover gesproken wordt, zitten waarschijnlijk op de print rechts achterin. Ik durf te twijfelen of er echt IC's stuk zijn, we zijn er inmiddels achter gekomen dat, wanneer de elko's slecht zijn geworden, een IC niet meer goed werkt waardoor het lijkt alsof hij stuk is terwijl het eigenlijk niet zo is. Mogelijk zou je het probleem kunnen oplossen door alle elko's in het voedingscircuit te vervangen. Dat zijn er niet echt heelveel - eigenlijk alle blauwe tonnetjes die je ziet staan of liggen.
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Gebruikersavatar
Abe
Berichten: 1101
Lid geworden op: 07 mei 2011, 23:07
Locatie: Leeuwarden

17 mei 2011, 22:29

Thomas schreef:Oh, ik dacht dat ze hem al hadden gerepareerd voor je, maar niet dus. De IC's waarover gesproken wordt, zitten waarschijnlijk op de print rechts achterin. Ik durf te twijfelen of er echt IC's stuk zijn, we zijn er inmiddels achter gekomen dat, wanneer de elko's slecht zijn geworden, een IC niet meer goed werkt waardoor het lijkt alsof hij stuk is terwijl het eigenlijk niet zo is. Mogelijk zou je het probleem kunnen oplossen door alle elko's in het voedingscircuit te vervangen. Dat zijn er niet echt heelveel - eigenlijk alle blauwe tonnetjes die je ziet staan of liggen.
Helaas kreeg ik de standaard lijn te horen ; kan niet geleverd worden, kan niet gerepareerd worden, word niet meer gemaakt... Verder wel aardige mensen, maar als je naar de feiten kijkt is het wel jammer dat ik 10 euro voor niets betaal. Maar om even terug te komen op de tuner zelf, de elko's vervangen.. Waar kan ik precies aan precies dezelfde elko's komen en is het verstandig dat ik die -zelf- vervang? Ik soldeer zo nu en dan wel eens wat i.v.m met modelbouw ( radiografisch ), maar verder dan dat ben ik nog niet gegaan.
22AH305, FA890, 22AH370, 22AH270, 22AH170, 22AH106, FT980, 22RH702 / ERRES 5702, 22AF877 / ERRES 5877, F7215, 22GA212, 22AF967, CD620, CD624, CD722, CD160, F6622 (2x), FC650 (2x), N7150, N4520, 22AH080, VR2497, VR6879, 22RH412, 22AH484, 22AH489, FB815
Gebruikersavatar
tim89
Berichten: 3877
Lid geworden op: 10 mar 2010, 19:48
Locatie: heinkenszand (zeeland)

17 mei 2011, 22:33

je kan ook vragen of iemand van hier het kan doen

dan hoef je het alleen maar te brengen of op te sturen

er zijn er hier vast wel die dat voor je willen doen
geen vriendin, geen gezeur, DUS STAPELEN MAAR !!!!!!
Gebruikersavatar
Abe
Berichten: 1101
Lid geworden op: 07 mei 2011, 23:07
Locatie: Leeuwarden

17 mei 2011, 22:42

tim89 schreef:je kan ook vragen of iemand van hier het kan doen

dan hoef je het alleen maar te brengen of op te sturen

er zijn er hier vast wel die dat voor je willen doen
Hierbij dan ; kan iemand het hier voor me doen ? :)
22AH305, FA890, 22AH370, 22AH270, 22AH170, 22AH106, FT980, 22RH702 / ERRES 5702, 22AF877 / ERRES 5877, F7215, 22GA212, 22AF967, CD620, CD624, CD722, CD160, F6622 (2x), FC650 (2x), N7150, N4520, 22AH080, VR2497, VR6879, 22RH412, 22AH484, 22AH489, FB815
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11839
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

18 mei 2011, 07:14

Abe schreef:
Thomas schreef:Oh, ik dacht dat ze hem al hadden gerepareerd voor je, maar niet dus. De IC's waarover gesproken wordt, zitten waarschijnlijk op de print rechts achterin. Ik durf te twijfelen of er echt IC's stuk zijn, we zijn er inmiddels achter gekomen dat, wanneer de elko's slecht zijn geworden, een IC niet meer goed werkt waardoor het lijkt alsof hij stuk is terwijl het eigenlijk niet zo is. Mogelijk zou je het probleem kunnen oplossen door alle elko's in het voedingscircuit te vervangen. Dat zijn er niet echt heelveel - eigenlijk alle blauwe tonnetjes die je ziet staan of liggen.
Helaas kreeg ik de standaard lijn te horen ; kan niet geleverd worden, kan niet gerepareerd worden, word niet meer gemaakt... Verder wel aardige mensen, maar als je naar de feiten kijkt is het wel jammer dat ik 10 euro voor niets betaal. Maar om even terug te komen op de tuner zelf, de elko's vervangen.. Waar kan ik precies aan precies dezelfde elko's komen en is het verstandig dat ik die -zelf- vervang? Ik soldeer zo nu en dan wel eens wat i.v.m met modelbouw ( radiografisch ), maar verder dan dat ben ik nog niet gegaan.
Ach weet je, ik zit zelf ook in "die" reparatiewereld en soms moet je inderdaad besluiten om ergens niet aan te beginnen omdat het simpelweg niet lonend is. Waarschijnlijk wisten ze niet of niet zeker wat er aan de hand is, dus ketsen ze op deze manier de reparatie af. Niet meer leverbaar is wel een rekbare en magische term op dat gebied hoor :) Maar als je voor modelbouw af en toe wat soldeert, kun je naar mijn idee prima een paar elkootjes op een print vervangen. Ik kan ze allemaal leveren maar ken de waarden niet uit mijn hoofd. Daarvoor zou je ze even moeten opsommen (hoeveel uF en hoeveel Volt). Sommigen liggen plat op de print, anderen staan rechtop. Dat maakt voor de werking niet uit, het zijn allemaal elko's. Het enige waar je goed op moet letten is waar de plus zit en waar de min, als je ze omdraait werken ze niet of vliegen ze om je oren ;)
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Plaats reactie