RH591 balansmeter

Wat hang jij aan het andere eind van de kabel? Alle over voor-, eind- en geïntegreerde versterkers hier.

Moderator: Moderators

Hoewie Loewie
Berichten: 8450
Lid geworden op: 10 okt 2014, 14:12
Locatie: Veghel
Contacteer:

30 jun 2019, 12:40

Nope. Overwegend aan de rechterkant. Heeft die van jou dat ook als je 'm aanzet dat dan de meter even helemaal naar links en rechts uitslaat (met een bijbehorende korte brom) en dan stabiliseert in het midden? :think:
Erres SX5685 SX6290 SX6393 SX6194 SR3390 Aristona AR8530 SG1408 CD1202 Philips GF403 AG2230 GA202 GA212 RH423 RH426 RH532MFB CD104 CD303 CD950 N2221 en veul Superscope. :D www.superscopeaudio.nl
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9412
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

30 jun 2019, 12:51

Een tik/zeer korte brom bij het aanzetten is er, logisch bij een versterker zonder speakerrelais. De meter gaat dan geheel naar links, terug naar het midden, en dan weer een stukje naar links waarbij hij tussen de 1 en de 2 stabiliseert. Dat laatste is minder mooi. Bij het uitschakelen gaat de meter juist naar rechts alvorens naar het midden terug te keren.
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9412
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

30 jun 2019, 13:45

mijn 591 van stal gehaald
Nog even een echte nerd-vraag (heerlijk, zo’n forum :lol: ), heeft jouw 591 ook een enkelvoudig geïsoleerd netsnoer?
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
Hoewie Loewie
Berichten: 8450
Lid geworden op: 10 okt 2014, 14:12
Locatie: Veghel
Contacteer:

30 jun 2019, 15:32

Nee, gewoon zo'n standaard Philips snoer ;) :
Afbeelding
Afbeelding
Erres SX5685 SX6290 SX6393 SX6194 SR3390 Aristona AR8530 SG1408 CD1202 Philips GF403 AG2230 GA202 GA212 RH423 RH426 RH532MFB CD104 CD303 CD950 N2221 en veul Superscope. :D www.superscopeaudio.nl
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9412
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

30 jun 2019, 16:01

Bedankt! Wellicht is mijn exemplaar van een ouder bouwjaar dan. Ga ik nu niet meer naar kijken, heb ‘m net met moeite in de showkast “ingebouwd”. Het wordt een beetje vol :roll:
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
Hoewie Loewie
Berichten: 8450
Lid geworden op: 10 okt 2014, 14:12
Locatie: Veghel
Contacteer:

30 jun 2019, 20:24

Mocht je 'm nog een keer uit de kast trekken, hier een foto van de sticker van mijn 591. Het eerste cijfer is moeilijk te zien op de foto maar dat is een 3, dus voluit PL 31705. Wellicht kan onze numeroloog Mae er wat mee:

Afbeelding
Erres SX5685 SX6290 SX6393 SX6194 SR3390 Aristona AR8530 SG1408 CD1202 Philips GF403 AG2230 GA202 GA212 RH423 RH426 RH532MFB CD104 CD303 CD950 N2221 en veul Superscope. :D www.superscopeaudio.nl
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9412
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

30 jun 2019, 20:40

Ik sla ‘m in ieder geval even op, bedankt!
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
Gebruikersavatar
correltje
Berichten: 3686
Lid geworden op: 24 aug 2010, 13:29
Locatie: Waalwijk

01 jul 2019, 19:59

Aangezien de klank nu prima is ga ik maar niet proberen iets af te regelen. Dat is nogal een lastige tweetraps procedure, vooral omdat er volgens de manual ook mA gemeten moeten worden. Dan moet je de kring dus onderbreken. Het idee is me wel duidelijk, de uitvoering laat ik echter toch maar liever aan de handiger knutselaars over.
Een paar jaar geleden heb ik eens een 22RH591 versterker geserviced en het afregelen van de ruststroom hoeft echt niet zo moeilijk als in de SM aangegeven is. De stroom die door de eindtorren loopt, loopt ook door R869, of R871 voor het linker kanaal. Voor rechts is dit R870 en R872. Deze weerstanden zijn een parallel schakeling van 4 weerstandjes van 3,9 Ohm en deze parallel schakeling levert een weerstand van 0,975 Ohm op, afgerond kun je dat gerust op 1 Ohm stellen. Volgens de wet van Ohm is U=I x R en in dit geval is R = 1, dus is de spanning over één van deze weerstanden gelijk aan de stroom die er doorheen loopt. Dus de universeelmeter op spanning instellen en de spanning over één van deze weerstanden afregelen tussen de 35 en 50 mV en de ruststroom staat goed.

Deze versterker heeft geen uitkoppel elco's, maar een symmetrische voeding. Het kan zijn dat er wat DC op de uitgangen staat (DC offset), waar het metertje op reageert. Die DC offset kun je afregelen met R809 voor links en R810 voor rechts. De spanning op de uitgang moet tussen de 0 en + of - 0,25 V liggen.
Het is wel belangrijk dat je dit doet, want er zit geen DC beveiliging in deze versterker en teveel DC op de uitgang, kan je je luidsprekers kosten.

Verder kan de meter ook nog mechanisch in het midden afgeregeld worden en zoals ik het lees in de SM moet dit ook met ingeschakeld apparaat gebeuren, maar ik zou eerst de DC offset goed afregelen.

Zie ook het stukje afregel voorschrift, wat Will gepost heeft.

Grtz,
Cor
Bronnen: GA202, 2X GA212, GA222, AF877, CD202, CD911, 22RH651, TK610, TU 3900, TX-400, N4504.
Versterkers/Receivers: 2X NL312H, 22RH550, 22RH551, 22AH762, AX-500
Weergevers: ADK2525, N6320, N6330/99, MFB: 2X 541, 532, 544, 586, 587
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9412
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

01 jul 2019, 20:17

Bedankt, Cor, voor deze waardevolle toevoeging! Inderdaad is het met de luidsprekerbeveiliging in deze versterker niet zo goed gesteld, bij de 1e test had ik dan ook een elco voor de speakers gezet. Ik zal eens een keer kijken of die weerstanden een beetje zodanig zitten dat ik niet meteen kortsluiting maak met mijn bibberhandjes :(

Ander verhaal, ik had nog niet op de typesticker achterop gekeken. Nu ‘m toch maar weer even uit het rek gehaald, was toch nieuwsgierig :wink:
Die sticker was nogal verrassend, en verklaart wellicht meteen het afwijkende netsnoer: herkomst is Uruguay!
EE3FEB1C-6CA9-40DA-99BB-987B4894A3CA.jpeg
EE3FEB1C-6CA9-40DA-99BB-987B4894A3CA.jpeg (31.43 KiB) 1631 keer bekeken
Maar landnummer is wel 22 :?
Maarten, lees je mee? Jouw input wordt zeer gewaardeerd!
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
mae
Berichten: 4387
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

02 jul 2019, 17:15

Hoi Harry,

Dankje dat je me op dit topic geattendeerd hebt. Als ik het netsnoer had gezien was ik er meteen op aangeslagen, maar kennelijk gemist.

Het ligt bepaald niet voor de hand om in Nederland gespecificeerde apparatuur voor de Europese of algemene markt in Uruguay te fabriceren, toch is dat gezien coderingscentrum 22 en uitvoeringsnummer /00 precies wat er in dit geval gebeurd moet zijn.

Ik ben geïnteresseerd in alle mogelijke coderingen en opschriften, van het typenummer van de steker tot en met alle mogelijke inwendige stickers en nummers.

Uruguay, in een Philips document uit 1967 abusievelijk als "Urugay" vermeld, had een eigen coderingscentrum met nummer 34. Er was in die jaren dus een Nationale Organisatie actief die zelf codenummers kon uitdelen. Meestal hielden die zich bezig met producten voor landen in de omgeving, maar mogelijk was er capaciteit over of hadden ze teveel ingekocht of geproduceerd.

Een andere mogelijkheid is dat het om CKD's ging, al denk ik dat dat meer iets was voor landen zonder eigen NO en volwaardige fabrieken.

Je zou even op RMorg moeten kijken, als ik m goed herinner staan daar ook een paar specifiek Uruguyaanse apparaten.
Laatst gewijzigd door mae op 02 jul 2019, 18:35, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9412
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

02 jul 2019, 17:25

Bedankt voor je bijdrage, Maarten! De “22” code is inderdaad heel opvallend. Binnenkort trek ik het apparaat weer even uit het rek en zal op zoek gaan naar stickers en nummer.
Wat is trouwens een CKD?
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
mae
Berichten: 4387
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

02 jul 2019, 18:38

Een CKD is een Complete KnockDown, een apparaat dat in een simpel uitgeruste fabriek geassembleerd kan worden uit kant en klaar aangeleverde samenstellingen. Dit werd wel gedaan in kleine lokale fabrieken, waarschijnlijk ook in landen waar geen Nationale Organisatie was. Waarschijnlijk was dit vooral om financiële en politieke importbeperkingen te omzeilen, maar het kan ook op transportkosten gescheeld hebben.
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9412
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

07 jul 2019, 13:47

Nou, vandaag de kap er af maar veel opschriften zijn er helaas niet:
411DC3FC-AE70-41B8-AC26-FF4FC5C0BE15.jpeg
411DC3FC-AE70-41B8-AC26-FF4FC5C0BE15.jpeg (31.75 KiB) 786 keer bekeken
8AE432B3-7B6E-48F1-AE74-1B089E3674D9.jpeg
8AE432B3-7B6E-48F1-AE74-1B089E3674D9.jpeg (37.03 KiB) 786 keer bekeken
Wellicht zitten er meer stickers onder de print maar die ga ik toch echt niet demonteren, sorry. Op de netstekker staat behalve het Philips logo slechts 2,5/250 vermeld, geen onderdeelnummer.
Maarten, als je nog een werkende 591 tegenkomt tijdens het afstapelen wil ik ‘m wel ruilen, kun je ‘m zelf geheel uit elkaar schroeven :wink:

Nog even een fotootje van het geheel:
61B4EC46-642C-489C-A243-6313050BB13D.jpeg
Er zijn meerdere instelpotmeters zichtbaar, tzt uitzoeken welke waarvoor dient bij het afstellen. De emitterweerstanden zitten zo te zien onder het nog niet verwijderde gaaswerk boven de eindtorren.
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
mae
Berichten: 4387
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

07 jul 2019, 14:39

Ik denk niet dat ik een 591 heb helaas. Interessant dat de trafo uit Brazil komt, daar was een grote zelfstandige organisatie van Philips. Op de trafo zit niet toevallig nog een stickertje ergens aan de zijkant? Je hoeft er voor mij niets uit te gaan halen! Als er een los bodemplaatje opzit zou je eventueel nog kunnen kijken of er een codenummer op de koperlaag van de print staat. Ik durf zo niet te zeggen wat er precies vanuit waar geïmporteerd is. Mogelijk Nederlandse printplaten met een Braziliaanse trafo in een lokaal gefabriceerde kast.
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9412
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

07 jul 2019, 15:22

Ik denk niet dat ik een 591 heb helaas.
Een ander interessant voorstel per pb mag ook hoor, ik ben (nog) niet zo sterk aan deze versterker gehecht :wink:

Aan de zijkant van de trafo valt zonder demontage geen sticker te zien. Het verwijderen van de bodemplaat is niet lastig, hier de foto’s van de nummers die op de printen te zien zijn:
BC4B2C95-5CAD-42C4-A5A5-5D5833C3C0F2.jpeg
BC4B2C95-5CAD-42C4-A5A5-5D5833C3C0F2.jpeg (28.26 KiB) 778 keer bekeken
81F31D56-78EC-4C12-B39B-16C4BD961A60.jpeg
81F31D56-78EC-4C12-B39B-16C4BD961A60.jpeg (22.79 KiB) 778 keer bekeken
0A016684-311F-4B78-AC7A-BF1D74EFB972.jpeg
0A016684-311F-4B78-AC7A-BF1D74EFB972.jpeg (34.15 KiB) 778 keer bekeken
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
Plaats reactie