Philips AH572 Lab voorversterker

Wat hang jij aan het andere eind van de kabel? Alle over voor-, eind- en geïntegreerde versterkers hier.

Moderator: Moderators

Patrick35
Berichten: 52
Lid geworden op: 02 okt 2012, 10:02

08 aug 2018, 21:19

Goedenavond allemaal.

Sinds kort ben ik de bezitter van een AH572 voorversterker van Philips.
Echter de versterker heeft een probleem met output 1. Deze laat zich wel schakelen maar valt meteen af hij blijft dus niet in staan. Hij schakelt samen met de Mute in. Mute is bij Output 2 die wel werkt weer niet te bedienen. Heeft er iemand tips waar ik het zoeken moet ? IC 544 t/m 547 heb ik vervangen voor de CD4013 BE in plaats van RCA810.
Zou het nog in de laatste 2 ic's kunnen zitten de RCA 740 ? En wat zijn hier eventuele vervangers voor ? Wie kan me hierin op weg helpen ? Alvast bedankt.

Mvg Patrick
Gebruikersavatar
Robertvs
Berichten: 1378
Lid geworden op: 30 dec 2012, 13:32
Locatie: regio ArnhemZ

08 aug 2018, 21:41

RCA740 = CD4050 (HEF4050) of toch CD4072 ?
Bijlagen
Schermafbeelding 2018-08-08 om 22.42.50.png
Schermafbeelding 2018-08-08 om 22.42.50.png (33.68 KiB) 1125 keer bekeken
Schermafbeelding 2018-08-08 om 22.41.01.png
Schermafbeelding 2018-08-08 om 22.41.01.png (87.25 KiB) 1128 keer bekeken
Laatst gewijzigd door Robertvs op 08 aug 2018, 21:43, 2 keer totaal gewijzigd.
541, 544, 585, (F9638 unrefurbished in dit theater)
PeterG
Berichten: 275
Lid geworden op: 06 mar 2010, 16:26

08 aug 2018, 21:43

Dat moet dan IC 542 zijn, die kan je door de CD4066 vervangen. Als je toch bezig bent zou ik IC541 ook meteen doen, die dingen begeven het regelmatig. Bij Conrad kosten ze rond de twee kwartjes...
PeterG
Berichten: 275
Lid geworden op: 06 mar 2010, 16:26

08 aug 2018, 21:46

Ah in de SM staat dat het een RCA652 (= 4066) is; als de 740 er in werkelijkheid zit zal de 4050 ongetwijfeld ook goed zijn.
Patrick35
Berichten: 52
Lid geworden op: 02 okt 2012, 10:02

08 aug 2018, 21:50

Even voor de duidelijkheid is dit IC dan verantwoordelijk voor de Output 1 fout met Mute ? Bedoel als ik Output 1 indruk licht meteen ook Mute op. En laat ik hem los valt hij meteen weer af. Output 2 werkt wel maar als ik dan Mute indruk schakelt deze niet in ? Heb trouwens de eerste 4 IC's op voetjes gezet en de oude bewaard maar de storing bleef hetzelfde vandaar hier mijn vraag ?

Alvast bedankt voor jullie reacties ik hou jullie op de hoogte.

Mvg Patrick
PeterG
Berichten: 275
Lid geworden op: 06 mar 2010, 16:26

08 aug 2018, 22:19

Klopt, zowel output 1 als mute worden door dit IC gestuurd. als daar na verloop van tijd rare overgangen in ontstaan (misschien door oxidatie, of kristalvorming?) kunnen dat soort effecten optreden. Als je het wil testen kan je IC541 en 542 omwisselen; als het goed is geven dan de Loudness en Tone Defeat schakelaars problemen.
Patrick35
Berichten: 52
Lid geworden op: 02 okt 2012, 10:02

09 aug 2018, 07:31

Peter.

Dank je wel. Ik ga vandaag naar de electronicaboer hier vlakbij in Weert kijken of die ze heeft anders kan ik ze ook bestellen. De eerste 4 nieuwe IC's heb ik hier trouwens op voetjes gezet en dat doe ik met de laatste 2 ook want ga ze beide vervangen. Maar dit doe ik ook om solderen te voorkomen als er ooit nog eens iets zou zijn. Ik hou jullie op de hoogte. Als dit weer werkt ben ik voorlopig tevreden. Van de winter gaat die dan nog een keer uit elkaar en komt er een elco set van Thomas in. De 578 die ik ook bezit mag hij reviseren voor me daar begin ikzelf niet aan :) Die speelt overigens prima maar een revisie kan zeker gezien de leeftijd geen kwaad :)

Mvg Patrick
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3900
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

09 aug 2018, 08:22

Een 4066 is wat anders dan een 4050, die twee kun je niet verwisselen.
Op de foto's staan een 4072 en een 4050.
De aanduiding RCA 740 is merk en productiedatum, geen typenummer.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Patrick35
Berichten: 52
Lid geworden op: 02 okt 2012, 10:02

09 aug 2018, 10:12

Hallo allemaal.

Lees net weer een verandering van het type. Welk type kan er nu definitief in ?
Die 2 wat ik er inmiddels wel al uit heb liggen zijn de RCA 740.

Mvg Patrick
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3900
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

09 aug 2018, 10:40

RCA 740 is geen type cmos IC.

Het wil (hoogstwaarschijnlijk) zeggen dat RCA dit IC in week 40 van 1977 gemaakt heeft. Forumlid mae is de nummeroloog die kan vertellen hoe die aanduiding in elkaar zit.
Als jij bij HB in Weert naar een RCA740 vraagt krijg of iets heel anders, of de beste man vertelt je dat hij je niet kan helpen.

Ik zal straks de SM downloaden en even kijken of ik je kan helpen. Even geduld.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Patrick35
Berichten: 52
Lid geworden op: 02 okt 2012, 10:02

09 aug 2018, 10:44

Haa die Will.

Zojuist wel al contact gehad met HB in Weert. Het IC CD4050 hebben ze liggen. Die kan ik zo gaan oppikken.
Hoop dus eigenlijk dat deze erin kan.

Mvg Patrick
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3900
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

09 aug 2018, 11:49

Een 4050 zit niet in deze versterker, die hoef je dus ook niet te kopen.

IC 544 tm 547 is een CD4013, of algemener : een 4013 Die had je al vervangen.

IC 541 en 542 staan in de SM als een RCA652 en dat is dus een fout in de SM.
Aan de hand van het schema vermoed ik dat het een 4001 is, maar het kan net zo goed de variant zijn met de smitt trigger ingangen.

Plaats maar eens een leesbare foto met de IC's in het apparaat.

Naschrift:
Nog even verder gezocht naar een foto. Op een leesbare staat 61 2119 en dat staat ook in het schema in de SM.
Als je dat opzoek blijkt het een 4093 te zijn. Zoals ik al hierboven zeg is dat de versie met de smitt trigger.
Dus vraag maar naar een 4093B cmos ic.

Naschrift 2: Overigens kan jouw klacht ook heel eenvoudig veroorzaakt worden door vuil of aanslag op de tiptoetsen tussen de "zilveren" strookjes.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Patrick35
Berichten: 52
Lid geworden op: 02 okt 2012, 10:02

09 aug 2018, 12:17

Will het lukt me niet om een foto te plaatsen wat ik ook probeer met verkleinen en dergelijke
Moet ik alles wat op het IC staan anders hier melden ?

Dat is 612119-1
RCA 740

Mvg Patrick

Ging uit van de 4050 omdat deze hierboven gepost werdt ook bij de RCA740
Patrick35
Berichten: 52
Lid geworden op: 02 okt 2012, 10:02

09 aug 2018, 12:20

Super Will .

Dank je wel

Mvg Patrick
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3900
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

09 aug 2018, 13:36

NEEEEE

Nog maar een keer: RCA 740 is de fabrikant en de productiedatum. Daar kan de winkel niks mee.
En die andere code (612119) is iets typisch amerikaans, dat snappen de meeste winkeliers hier ook niet.

Je moet een 4093B vragen (2 stuks)
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Plaats reactie