Philips FR951: Relais springt niet aan, geen geluid

Receivers, grammofooncombinaties en casseivers; allemaal schitterende all-in-one hifi apparaten van Philips. Hier alle spannende combiverhalen!

Moderator: Moderators

Plaats reactie
MFB-Holland
Berichten: 500
Lid geworden op: 29 mei 2010, 20:13

30 jul 2015, 16:10

Het relais op het moederboard van mijn FR951 sprint niet meer aan. Ik heb ook geen geluid.
Alle onderdelen die warm worden en de connectors heb ik al doorgesoldeerd.
Iemand een idee waar de storing zou kunnen zitten?
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

30 jul 2015, 16:48

Meet de spoel van het relais door (niet onder spanning). Meet de spanning over de spoel bij ingeschakelde receiver, zou iets van 34V moeten zijn...
Karsten
Berichten: 6127
Lid geworden op: 17 sep 2012, 14:07
Locatie: Bakermatregio van ons geliefde merk.

30 jul 2015, 16:56

Dat is inderdaad een geval van “beginnen bij het begin” en meten, meten en nog eens meten (Schema is onontbeerlijk!).
Volgende meting: Staat er gelijkspanning op de versterker-uitgang vóór het relais?
Zo ja, dan komt het relais terecht niet in.
Dan is het een kwestie van voedingsspanningen meten, als die ok zijn, dan gaat het verder richting de DC-instellingen van de eindtrap.
Meten is weten en weten wat je meet.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

30 jul 2015, 17:14

De speakerrelais (zouden er twee moeten zijn) beveiligen inderdaad de eindtrap als er iets mis zou zijn, het hoofdrelais schakelt de voeding voor de eindtrap, ik denk dat je dit bedoelt. Er zal wel een draadbrugje of stekkertje los in de print hangen ergens...
Karsten
Berichten: 6127
Lid geworden op: 17 sep 2012, 14:07
Locatie: Bakermatregio van ons geliefde merk.

30 jul 2015, 17:26

movieman schreef:De speakerrelais (zouden er twee moeten zijn) beveiligen inderdaad de eindtrap als er iets mis zou zijn, het hoofdrelais schakelt de voeding voor de eindtrap,
Marantz-fabrikaat?
Meten is weten en weten wat je meet.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

30 jul 2015, 17:35

Japanse opbouw in ieder geval. Eindtrap is meestal Toshiba, die groene torren, je kent ze vast...
mae
Berichten: 4453
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

31 jul 2015, 12:40

De herkomst is te controleren door de letters voor het serienummer te bekijken, die zijn meestal MZ voor Marantz (soms SV als het Marantzontwerp in de Philipsfabriek in Singapore gebouwd werd). In geval van AH of PL is het een Philipsontwerp 'made in Belgium'; ook daar gebruikten ze wel eens Japanse eindtorren dacht ik.
esgigt
Berichten: 3791
Lid geworden op: 22 feb 2013, 15:13
Locatie: ergens in Zuid-holland

02 aug 2015, 15:06

Een reden dat het relais niet aanslaat kan ook zijn dat er te veel DC (off-set) op de versterker uitgang staat, heb je dat al gecontroleerd?

Als het goed is staat in een service-manual ook hoeveel mV de maximale off-set is. Controleer dat voordat je verder gaat zoeken.
CD880, FT880, RH544, PM2519, BX510A, 22RH720, GA312 (Aristona) ;)
MFB-Holland
Berichten: 500
Lid geworden op: 29 mei 2010, 20:13

11 sep 2015, 18:58

Wat is DC (Off-set)? Gaat het om de ruststroom van de eindversterker?

Er staat geen spanning op de spoel van het relais op het moederbord. Als ik hier via een externe voeding spanning op zet, slaat het relais wel om. Het relais is dus niet defect.
rob040
Berichten: 518
Lid geworden op: 07 mei 2007, 12:24

11 sep 2015, 19:30

We spreken van een DC offset als er een gelijkspanning op de luidsprekeruitgang komt te staan. Luidsprekers kunnen niet tegen een gelijkstroom en daarom is er bijna altijd een beveiliging aanwezig.
Die beveiliging schakelt de relais van de luidsprekers uit.
Het is dus zaak om de controleren of het knooppunt van de eindtransistoren (die naar de LS gaat) spanningsloos is.
Staat er wel spanning, dan is er iets mis met de eindtrap.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

11 sep 2015, 19:31

Ik denk dat DC-offset niet in te stellen is bij deze receiver, is alleen iets voor de wat duurdere bakken...

Ik vermoed dat ergens een draadbrugje los zit van de relaisprint naar de hoofdprint of de verbindingsstekkers van de hoofdprint naar het front...

Kijk ook eventjes naar de netschakelaar, die hangt meestal ook los in de print.

Je zult moeten gaan zoeken waar de spanning wegvalt of waarom deze niet bij het relais aankomt... Pak het schema erbij...

De torren kun je heel makkelijk doormeten, ze mogen geen sluiting bouwen in ieder geval.
MFB-Holland
Berichten: 500
Lid geworden op: 29 mei 2010, 20:13

16 sep 2015, 18:44

Ik heb naast de genoemde punten nog veel meer punten doorgesoldeerd. Vele leken niet best meet te zijn.
Resultaat, hij doet het weer!
Dank voor alle geboden hulp.
Plaats reactie