22RH720 Ruis en brom

Receivers, grammofooncombinaties en casseivers; allemaal schitterende all-in-one hifi apparaten van Philips. Hier alle spannende combiverhalen!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

18 aug 2015, 12:30

Weerstanden kunnen soms "tricky" zijn, het verschijnsel wat je noemde, komt mij bekend voor. Het beste kun je met warmte (föhn) en koudspray te werk gaan als je op zoek gaat naar "verdachte" componenten... Voor elco's is dit ook een handig hulpmiddeltje.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

18 aug 2015, 14:17

Inderdaad... Met transistors eigenlijk ook. Maar ik weet wat me te doen staat nu :)
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3899
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

18 aug 2015, 17:22

Neem je de 720 nog mee naar de meeting voor het onderdeel "foutzoeken"?
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

18 aug 2015, 17:52

Straks doet-ie het weer en dan is Will werkloos op de meeting... :shock:
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

18 aug 2015, 19:31

Will schreef:Neem je de 720 nog mee naar de meeting voor het onderdeel "foutzoeken"?
Ik weet niet zeker of ik naar de meeting kan komen, maar als ik kom neem ik hem zeker mee!
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

20 dec 2015, 19:27

Even het topic afstoffen!

Gisteren heb ik de 720 uit de kast gehaald waar die stofvrij staat opgeslagen. Sinds ik een transistor en elko tester heb kan ik beter foutzoeken dan eerst. De BD135 transistor op de voedingsprint had een veel te lage HFE, na die te hebben vervangen is de veel te hoge spanning op de tiptoetsen weer normaal. De draaipotmeter die de stroom op 17volt moet afregelen heb ik uit circuit getest en die kreeg ik niet verder open dan 1,1Kohm Terwijl deze 1 Kohm moet zijn...

Na het vervangen van BD135 is de ruis en het geknetter weg op het linker kanaal. Maar het lijkt erop dat de voorversterker niet goed werkt. Hij stuurt maximaal 3 volt uit naar de eindtrap links en maximaal 2,6 volt op rechts.

Wordt vervolgd!
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Harrie
Berichten: 9407
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

21 dec 2015, 18:42

Cassettebandje schreef:Even het topic afstoffen!

Gisteren heb ik de 720 uit de kast gehaald waar die stofvrij staat opgeslagen. Sinds ik een transistor en elko tester heb kan ik beter foutzoeken dan eerst. De BD135 transistor op de voedingsprint had een veel te lage HFE, na die te hebben vervangen is de veel te hoge spanning op de tiptoetsen weer normaal.
Mooi dat je de boosdoener hebt gevonden :clap:
Cassettebandje schreef:De draaipotmeter die de stroom op 17volt moet afregelen heb ik uit circuit getest en die kreeg ik niet verder open dan 1,1Kohm Terwijl deze 1 Kohm moet zijn...
Hoe bedoel je? van 0 tot 1,1 Kohm ? dan is 'ie toch goed ? De weerstandsbaan in een potmeter
luistert niet héél erg precies en kan ook na jaren wel iets afwijken i.c.m. de loper.
Als je een bereik hebt van laag tot 1Kohm lijkt me het goed.
Cassettebandje schreef:Na het vervangen van BD135 is de ruis en het geknetter weg op het linker kanaal. Maar het lijkt erop dat de voorversterker niet goed werkt. Hij stuurt maximaal 3 volt uit naar de eindtrap links en maximaal 2,6 volt op rechts.

Wordt vervolgd!
succes :wink:
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

21 dec 2015, 19:49

Harrie schreef: Hoe bedoel je? van 0 tot 1,1 Kohm ? dan is 'ie toch goed ? De weerstandsbaan in een potmeter
luistert niet héél erg precies en kan ook na jaren wel iets afwijken i.c.m. de loper.
Als je een bereik hebt van laag tot 1Kohm lijkt me het goed.
Die potmeter verschilt over het volle bereik niet veel. Naar links 1.1kohm en naar rechts 1,3Kohm. Ik moet daar 1 Kohm hebben. De uitgangsspanning heb ik nog niet gemeten. Ik kan zo slecht een goed punt vinden om m'n massakabel aan de hangen....
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Harrie
Berichten: 9407
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

22 dec 2015, 00:03

Cassettebandje schreef:
Harrie schreef: Hoe bedoel je? van 0 tot 1,1 Kohm ? dan is 'ie toch goed ? De weerstandsbaan in een potmeter
luistert niet héél erg precies en kan ook na jaren wel iets afwijken i.c.m. de loper.
Als je een bereik hebt van laag tot 1Kohm lijkt me het goed.
Die potmeter verschilt over het volle bereik niet veel. Naar links 1.1kohm en naar rechts 1,3Kohm. Ik moet daar 1 Kohm hebben. De uitgangsspanning heb ik nog niet gemeten. Ik kan zo slecht een goed punt vinden om m'n massakabel aan de hangen....
Dan is 'ie niet goed... Nieuwe er in :wink:
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
Gebruikersavatar
Mikkieteddie
Berichten: 612
Lid geworden op: 20 sep 2012, 10:47
Locatie: Oss

22 dec 2015, 10:21

Cassettebandje schreef:Even het topic afstoffen!

Gisteren heb ik de 720 uit de kast gehaald waar die stofvrij staat opgeslagen. Sinds ik een transistor en elko tester heb kan ik beter foutzoeken dan eerst. De BD135 transistor op de voedingsprint had een veel te lage HFE, na die te hebben vervangen is de veel te hoge spanning op de tiptoetsen weer normaal. De draaipotmeter die de stroom op 17volt moet afregelen heb ik uit circuit getest en die kreeg ik niet verder open dan 1,1Kohm Terwijl deze 1 Kohm moet zijn...

Na het vervangen van BD135 is de ruis en het geknetter weg op het linker kanaal. Maar het lijkt erop dat de voorversterker niet goed werkt. Hij stuurt maximaal 3 volt uit naar de eindtrap links en maximaal 2,6 volt op rechts.

Wordt vervolgd!
Wat bedoel je met 3volt naar eindtrap links en 2,6volt rechts.? is dit voedingsspanning? of signaal?

Gino
Een boel Philips spul en Technics.
Het komt mijn neus en oren uit. :lol: :lol:
Dan kan het er ook door naar binnen :liar: :liar:
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

22 dec 2015, 10:45

Die 3 volt en 2,6 zijn de signaalspanningen die de voorversterker de eindtrap instuurt.
Moet er wel bij zeggen dat ik de volumeschuif helemaal heb opengezet. 2 boxjes aangesloten en hoorde een beschaafd zacht geruis.(niet verwonderlijk als ie helemaal open staat)
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Mikkieteddie
Berichten: 612
Lid geworden op: 20 sep 2012, 10:47
Locatie: Oss

22 dec 2015, 11:09

Een tip: Begin eerst de voedingsspanningen te meten welke op de eindtrap links en rechts staat.
Dit geldt ook voor de voedingsspanningen op de voorversterker.
De uitgangsspanningen van de voeding moet je allemaal controleren. Daar moet je echt mee beginnen.
Een schakeling kan niet goed werken als de voedingsspanningen niet goed zijn.
Begin nogmaals met de voeding te controleren en van daar uit ga je steeds een stap verder.

Gino
Een boel Philips spul en Technics.
Het komt mijn neus en oren uit. :lol: :lol:
Dan kan het er ook door naar binnen :liar: :liar:
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

22 dec 2015, 11:25

Klopt Gino, nu ik de transistor heb vervangen ga ik alles nog eens rustig nameten. Ik denk niet dat die tranistor de voeding op de eindtrap kan beïnvloeden, die was voorheen 45 volt.
Het probleem zit'm denk ik ook ergens in de voeding, maar waar?! Ik ga het uitzoeken!
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Mikkieteddie
Berichten: 612
Lid geworden op: 20 sep 2012, 10:47
Locatie: Oss

22 dec 2015, 11:40

Cassettebandje schreef:Klopt Gino, nu ik de transistor heb vervangen ga ik alles nog eens rustig nameten. Ik denk niet dat die tranistor de voeding op de eindtrap kan beïnvloeden, die was voorheen 45 volt.
Het probleem zit'm denk ik ook ergens in de voeding, maar waar?! Ik ga het uitzoeken!
Pak het schema er maar bij, ik heb het zo even niet bij de hand maar het voedingsgedeelte kun je wel vinden. Prima schema van philips. Vanaf de netspanning kom je vanzelf bij de brugcel uit. Vandaar uit komen er verschillende voedingsspanningen uit waar pijltjes bij staan. Die zijn genummerd en verwijzen naar de verschillende schakelingen in het apparaat. Bij die nummers staan voedingsspanningen die ook in schakelingen hetzelfde genummerd zijn. het controleren van de spanningen doe je met de universeelmeter. Zet deze op gelijkspanning en maak even met de min draad van je meter met het chassis van het apparaat. Dit is namelijk bijna altijd massa. Met de plusdraad ga je nu verder meten. Pas op dat je geen sluiting maakt want dan ben je snel verder van huis.
Ik leg dit zo uit want ik weet niet in hoeverre je de schema,s kunt lezen. maar dat geeft niet.
Even op weg helpen he?

Gino
Een boel Philips spul en Technics.
Het komt mijn neus en oren uit. :lol: :lol:
Dan kan het er ook door naar binnen :liar: :liar:
Plaats reactie