22AH799 géén lampje aan bij keuzeknoppen.

Receivers, grammofooncombinaties en casseivers; allemaal schitterende all-in-one hifi apparaten van Philips. Hier alle spannende combiverhalen!

Moderator: Moderators

RoWa
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jan 2015, 16:02

27 jan 2015, 17:42

Onlangs via Marktplaats een mooie Philips 22AH799 Receiver gekocht voor (jawel !) € 17,-. Voor deze prijs krijg je natuurlijk wel een probleem meegestuurd !
Geheugen is OK. Kan klok instellen en ook frequenties vastleggen onder de 9 knoppen. Als ik de stroom eraf haal (stekker) en een half uur later weer aansluit, zijn de ingestelde frequenties nog steeds onder de knoppen. Moet alleen klok bijstellen, die blijft dan staan op de tijd dat ik de stekker eruit trok.
Bij de keuzeknoppen LW, MW, FM, TAPE-A en PHONO doen de ledjes erboven niets. Op het display veranderen wel de frequenties bij het kiezen van LW, MW en FM, dus knoppen doen het wel maar de lampjes erboven doen het niet.
Ook signaalmeter blijf naar links staan. Als ik luister met een koptelefoon hoor ik niet eens ruis. Kan volumeknop helemaal open draaien, maar niets te horen. Alsof ergens een blokkade zit.
Ook merk ik als het apparaat een tijdje aanstaan, dat de fijnafstemming veel soepeler verloopt, je hoeft maar even aan de knop te draaien en het laatste cijfer veranderd al, bij het net aanzetten is dit niet het geval, dan moet ik veel langer aan de knop draaien voor een cijfer veranderd.
Ook zit er een beetje bruine gekleurde weerstand (schema 3465) op de achterste power-printplaat voor de grote elco's (bijgevoegde foto). Weet niet of die nu kapot is. Lijkt wel alsof die verbrand is.
Is het vervangen van de elco's in het ijzeren doosje bij processor voldoende om het probleem op te lossen ?

Een heel verhaal, ik weet het. Ben pas nieuw hier, maar zag al eerdere berichten over deze receiver. Daarom maar even aangemeld. Wil de receiver toch graag weer aan de praat krijgen.
Heb vorige week nog elco's vervangen in een Philips CD101 en weer werkende gekregen ! Dan moet dit toch ook lukken.
Indien meer info gewenst, laat maar weten.
Bijlagen
Weerstand.jpg
RoWa
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jan 2015, 16:02

27 jan 2015, 18:56

Heb inmiddels alle stekkertjes onder metalen kapje van processor even los/vast gemaakt, en ..... de lampjes bij de keuzeknoppen doen het weer. Alleen heel erg zwakjes. Je moet het al donker maken, wil je ze zien, maar ze branden.
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11839
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

27 jan 2015, 19:14

Hoi RoWa, welkom hier!

De 799 heeft een aantal specifieke kuren die gerelateerd zijn aan verslechterde elco's. Met name de exemplaren in het blikje veroorzaken veel narigheid. De dikke axiale knollen gooien de microprocessor in de war; de twee kleintjes die aan de rand naast elkaar zitten hebben iets met de tunervoeding van doen. Mijn advies: alles vervangen ;)

http://www.mfbfreaks.com/webshop/compon ... t-22ah799/
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
snameroc
Berichten: 4125
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

27 jan 2015, 22:06

Maar de microproccessor doet het dus aan de elco,s in het blikje liggen niet deze problemen.
Ik zal het schema eens zoeken en met je meekijken.

Johan
Harrie
Berichten: 9390
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

27 jan 2015, 22:11

Welkom RoWa :wink:

succes met het herstel, een 799 is prachtige receiver :wink:
grt, Harrie
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
snameroc
Berichten: 4125
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

27 jan 2015, 22:24

Je mist de +6spanning volgens mij 15,5volt
Knipsel.PNG
Knipsel.PNG (8.93 KiB) 6182 keer bekeken
Ik heb een stukje schema toegevoegd misschien is transistor 6090 wel los op de print.
Ik zou zeggen meet er eens aan.

Johan
RoWa
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jan 2015, 16:02

28 jan 2015, 17:51

Bedankt Johan. Goed gedacht. Heb even gekeken naar de 6090 en zag toen dit plaatje.
Grote weerstand (denk de 3236) is helemaal verbrand. Moet ik dan nu alleen de weerstand vervangen of ook de transistor ernaast ? En weet iemand de kleurcodering ? Volgens schema 47 Ohm, maar weet het niet zeker.
Bijlagen
20150128_173234.jpg
Laatst gewijzigd door RoWa op 28 jan 2015, 19:47, 1 keer totaal gewijzigd.
RoWa
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jan 2015, 16:02

28 jan 2015, 18:07

Heb het apparaat verder getest.
Cassettedeck aangesloten op Tape-A en op Tape-B. Geluisterd via koptelefoon = OK. Luidspreker aangesloten op links en rechts = OK. Het enigste verschil wat ik hoor tussen A en B is dat er op de A-lijn een kraak te horen is op het ritme van de muziek. Op de B-lijn doet ie dit niet. Weet niet wat hier de oorzaak van is.

En hoe kan ik de rode ledjes boven de keuzetoetsen feller laten branden ? Ze zijn nu nauwelijks zichtbaar.
snameroc
Berichten: 4125
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

28 jan 2015, 21:37

Dat de lampjes zo zwak branden komt voort uit die weerstand. Dat hij stuk gegaan is kan meerdere oorzaken hebben. Ik zou eerst met alleen een nieuwe weerstand proberen zo te zien is het een brandveilige 1 watt versie. De kleuren zijn geel paars zwart en goud, dat goud mag ook zilver zijn. Het kan zijn dat er ergens sluiting zit en de nieuwe er weer gelijk uit rookt maar ik verwacht van niet. Ik zal even zoeken wat er nog meer gevoed wordt met de 15,5 volt als hij er gelijk uitrookt moet je daar zoeken.

Edit de fm tuner werkt op de 15.5 volt ook zit er op de tuner print elko 2086 dus daar zul je moeten zoeken als de weerstand weer uitrookt ook de transistor bij de weerstand zou ik even meten.
Succes
Johan
RoWa
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jan 2015, 16:02

29 jan 2015, 17:08

Kapotte weerstand vervangen. Ook maar meteen de andere bruin gekleurde weerstand (zie eerste foto) vervangen.
Even getest en ja..... de rode ledjes branden weer op normale sterkte. Zelfs het Tuner-deel werkt weer (een beetje).
Ik hoor weer ruis.... en kan weer zenders ontvangen. Stereo-lampje brand. Als ie pas aanstaat is er nog veel ruis, maar als ie een tijdje aanstaat wordt het steeds beter. Alleen zit er nu een enorme brom op de achtergrond.

Ben nu enkele elco's aan het vervangen in het metalen blik. De 3300 uF en de 470 uF zitten er al in. De 6800 uF en de 330 uF hadden ze helaas niet op voorraad bij mijn lokale electronicawinkel.
snameroc
Berichten: 4125
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

29 jan 2015, 18:10

Is de brom alleen bij de tuner?
zo ja alleen bij fm of ook bij am?
Vervang ook even de hiervoor genoemde 2086 condensator op de tuner print.
De condensators in het blik dienen voor de weergave van de frequentie en die was goed dus dat zal niet helpen voor het brommen.

Johan
RoWa
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jan 2015, 16:02

29 jan 2015, 19:05

Heb betreffende condensator 2086 ook vervangen maar brom blijft. Alleen bij FM te horen.
snameroc
Berichten: 4125
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

29 jan 2015, 23:17

Heb je de spanning over de condensator gemeten?
Er zijn nog 2 dingen die ik kan bedenken maar je zult moeten meten om meer duidelijkheid te krijgen.
Veranderd de spanning over de condensator als je overschakelt tussen am en fm?
En je zou c2203 nog kunnen controleren.
Hoe luid is de brom tov de muziek van de zender?

Johan
RoWa
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jan 2015, 16:02

30 jan 2015, 14:34

De condensator 2086 gemeten: FM = 15,6 V en AM = 15,6 V.
De condensator 2203 gemeten: FM = 16,2 V en AM = 16,2 V.

Brom is heel verschillend per frequentie. Bij de ene zender hoor je 'm bijna niet (heel zacht) en bij andere zender is ie even hard als de zender zelf. Het is dus niet dat de brom altijd even hard is.

Dit is nog het enigste probleem. Voor de rest werkt de receiver uitstekend.
snameroc
Berichten: 4125
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

30 jan 2015, 18:40

Luister je met een lokale antenne of met een buiten antenne/centrale antenne.
Het zou zo maar instraling van een pc of iets dergelijks kunnen zijn.
De tuner is heel slecht afgeschermd bij apparaten uit die tijd dus een goed antenne signaal is belangrijk tov de storing uit andere apparaten.
Plaats reactie