22AH985 geen fm radio

Receivers, grammofooncombinaties en casseivers; allemaal schitterende all-in-one hifi apparaten van Philips. Hier alle spannende combiverhalen!

Moderator: Moderators

Gertjan
Berichten: 20
Lid geworden op: 09 nov 2017, 21:11

20 feb 2018, 22:08

Hallo allemaal,

Vandaag een leuke 985 opgepikt voor een prikje, mooi gaaf op wat krassen op de stofkap na.
Platenspeler en cassette werken goed, maar fm radio doet niets, zelfs geen ruis.
Wanneer ik hem op fm zet, manual of een preset, komt er geen geluid uit en ook de meters slaan niet uit.
Qua antenne heb ik al een T en op via de coax op de kabel geprobeerd; maar dit maakte geen verschil.

Heeft er iemand ervaring met een dergelijk probleem?
Zou het een IC of elco kunnen zijn?
Ik vind deze combi echt machtig en het lijkt me wel de moeite om hem op orde te zetten.

btw, wat is ie zwaar :o

Alle hulp is welkom, alvast bedankt.
snameroc
Berichten: 4084
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

21 feb 2018, 07:13

Heb je wel am?
Gertjan
Berichten: 20
Lid geworden op: 09 nov 2017, 21:11

21 feb 2018, 12:14

Ja, AM lukt wel. Zonder externe antenne kan ik een paar posten ontvangen. De signaal meter slaat dan ook een beetje uit.
snameroc
Berichten: 4084
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

21 feb 2018, 12:23

Ik zal vanavond eens kijken of ik een schema kan vinden.
Gertjan
Berichten: 20
Lid geworden op: 09 nov 2017, 21:11

21 feb 2018, 12:42

Het schema heb ik op vinylengine gevonden.
Ik heb geen scoop, maar met een multimeter zou ik al wat kunnen doormeten, als ik wist waar ik naar moest zoeken.
Van FM heb ik namelijk weinig kennis, als iemand me in de juiste richting kan wijzen is dat heel welkom.
Gertjan
Berichten: 20
Lid geworden op: 09 nov 2017, 21:11

21 feb 2018, 21:05

OK, ik heb even de IC'tjes en een paar transistoren doorgemeten en dit zijn de resultaten:
De opgegeven waarde staat eerst, tussen haakjes de gemeten waarde.

6113 (TCA750)

1: 0.8 V (0)! 9 :10.0V (9.36)
2: 15.8 V (15. 8 ) 10 :/
3: 6.3V (6.45) 11 :1.2V (0.7)!
4: 6.3V (6.45) 12 :30.3V (30.5)
5:/ 13 :42V (44.7)
6: 6.3V (6.45) 14 :14.4V (0.97)!
7: 2.2V (2.2) 15 :6.4V (0.43)!
8: 10.8V (9.42) 16 :0V(0)


6114(TCA420A)

1: 2.8 V (2.8 ) 9: 1.8 V (1.81)
2: 2.8 V (2.8 ) 10: 0.8 V (1.7)!
3: 4.4V (4.5) 11: 12.6V (12.74)
4: 4.4V (4.5) 12:/
5: 8.0V (8.49) 13: 2.7V (2.75)
6: 8.0V (7.5) 14: 2.7V (2.75)
7: 1.85V (1.89) 15: 2.7V (2.75)
8: 2V (1.99) 16: 0V (0)

6103

E= 10.5V (1.2)!
B= 9.7V (9.0)
C= 1.4V (0)!

6104

E= 15V (15.1)
B= 15.7V (15.7)
C=18.2V (17.89)

Stereo Decoder

1: 14.9V (15.1)
2: 4.2V (4.2)
3: 1.3V (1.3)
4: 14.9V (15.1) MONO
5: 0V (0)
6: 6V (6)
7: 6V (6)

Is er iemand die hier al iets mee kan?
Zo op het eerste zicht lijkt me dat 6103 open staat. Die zou ik wel eens kunnen wisselen.

Zou het trouwens kunnen dat de muting altijd opstaat?
Welke schakeling is daar verantwoordelijk voor?

Alvast bedankt.
snameroc
Berichten: 4084
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

21 feb 2018, 21:31

Heb je een signaal volger?
De waarde rond 6103 zijn inderdaad raar en kunnen niet kloppen. En hij zit in de signaalweg maar dan zou de afstem indicator nog moeten werken. Vervangen of uithalen en testen.
Gertjan
Berichten: 20
Lid geworden op: 09 nov 2017, 21:11

21 feb 2018, 21:47

Morgen ga ik de 6103 eens vervangen/testen.
Ik heb geen signaalvolger, maar als zo'n kitje van Vellemans kost blijkbaar maar 15 euro. Misschien eens aanschaffen.
snameroc
Berichten: 4084
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

21 feb 2018, 21:54

Als je een setje pc luidsprekertjes hebt met ingebouwd versterkertje kun je die ook ombouwen als signaalvolger.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3863
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

22 feb 2018, 09:55

Ik keek gisteren naar het schema en zag dat de FM-mute wordt gestuurd door TCA750 (6113). Kijk even of er niet gewoon een mute-schakelaartje (1101) blijft hangen.
Wat er precies op pin1 moet staan voor mute (0,8 V of een "hoog" signaal, ca 9V) kan ik niet zo snel zien.
Voor een "laag" signaal is er niet veel verschil tussen 0,8V of de door jou gemeten 0V. Al blijkt uit het tekeningetje in het blokschema wat heel anders en is 0 mute en 0,8 geen-mute op pin1.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gertjan
Berichten: 20
Lid geworden op: 09 nov 2017, 21:11

22 feb 2018, 17:46

Er zit geen aparte mute schakelaar op de unit, zijn de preset knoppen dan waar het schema naar verwijst met "1101"?

Het plan is in ieder geval om straks de fm-plaat er eens uit te halen en alle soldeerpunten en schakelaars even na te lopen.
Eventueel 6103 eens uit de schakeling testen.

*UPDATE*
6103 is vervangen (oude lijkt niet stuk) en ik heb alle soldeerpunten even aangetikt op het FM bord.

Nu werkt de "preset" meter wel weer, die gaat mooi mee met de afstem-knop en alle preset knopjes.
maar nog steeds geen fm-geluid..

De signaalmeter geeft geen krimpt op FM, maar werkt wel bij AM.

Iemand nog suggesties?
Ik denk dat ik morgen eens het AM bordje demonteer om de de soldeerpunten aan de selectieknoppen een na te kijken.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3863
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

22 feb 2018, 21:14

De spanning op pen 14 van de tca750 is de mutespanning. Als die 0V is dan krijgt het tunerblikje geen spanning in een van de laatste trapjes en dat is mute. Dus blijft alles stil, ook het metertje.

Aangezien je op pen 1 van het ic 0V meet, staat de hele handel op mute.
Dat moet je dan in het schema zoeken in het deel rechts van pin 1 en daar zit niet zo heel veel: een spanningsdeler, een elco 2125 voor de tijdvertraging en verder alleen de contacten van de preset schakelaars.
Dat zijn contacten die bij het kiezen van een andere preset de fm heel even muten.

Ik durf te wedden dat je met het aanbieden van 0,8V op pen 1 FM ontvangst hebt.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gertjan
Berichten: 20
Lid geworden op: 09 nov 2017, 21:11

22 feb 2018, 22:33

Hoe moet ik dit dan zien?
ZIjn het de contacten van de schakelaars die voor deze permanente mute zorgen?
Ik heb ze al eens behandeld met Kontakt en zeker honderd keer in-en uitgeduwd.

Ik kan morgen wel de elko eens vervangen, maar zou dit invloed hebben?
snameroc
Berichten: 4084
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

22 feb 2018, 22:43

Wil bedoeld dat je met een externe voeding 0,8 volt moet aanbieden op dat punt. Of een 1,5 volt batterij met een diode in serie als test, dat is ook ongeveer 0,8 volt.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3863
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

23 feb 2018, 09:57

Je moet punt 3 van 1101 eens loskoppelen en dan meten wat het resultaat op pin 1 (van tca750) is.
Met punt 3 los kun je weer verder experimenteren: wat doet dat punt 3 bij schakelen (meet de weerstand naar massa, of gebruik de doorpiep stand van je meter)

Aan de weerstanden en elco kun je meten wat de spanningen zijn met punt 3 los.

Ps: punt 3 maak je het makkelijkst los door R3127 er even uit te halen.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Plaats reactie