22AH799 afgeschreven

Receivers, grammofooncombinaties en casseivers; allemaal schitterende all-in-one hifi apparaten van Philips. Hier alle spannende combiverhalen!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

26 dec 2017, 12:42

Ik kon niet weerstaan aan een 22ah799, maar dat heeft consequenties uiteraard. Het toestel is in het verleden al een keer gerepareerd en in het blikje was er dus al een keer een condensator vervangen. De klacht is dat het display van alles laat zien, maar het lijkt helemaal nergens op en de bediening werkt niet. Nu ben ik al aan het meten geweest en de 5 volt werkspanning van de chip is in werkelijkheid maar 4 volt en ik kan me zo voorstellen dat ie daarom helemaal niets wil doen. De dikke 6800uf elko meet 9800uf capaciteit, maar wel een paar ohm weerstand. Nu wil ik het toestel weer nieuw leven in blazen met vishay elko's maar een 6800uf axiale elko kan ik bij conrad niet vinden, een 10000uf variant axiaal hebben ze wel. Ik wil het liefst geen radiale elko erin stoppen omdat ik vrees dat het blikje niet meer dicht kan, of ik moet een creatieve oplossing bedenken.

Mijn vraag is nu, kan ik de 6800uf elko vervangen voor een 10000uf exemplaar, hij zit in de voeding naar het geheugen en mijn theorie is, hoe groter die elko daar hoe langer hij het geheugen vasthoudt.

Nu ik toch bezig ben, ik heb een 2200uf elko aangetroffen op de plek van c2637, volgens het schema moet dat een 3300uf elko zijn. N.B. Deze ziet er duidelijk een stuk nieuwer uit dan de rest en is dus al een keer vervangen. Het reparatieverslag laat niet zien om welke het precies ging helaas...

Wie weet er raad?
Laatst gewijzigd door Cassettebandje op 25 okt 2019, 14:27, 1 keer totaal gewijzigd.
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

26 dec 2017, 12:50

Als je eventjes geduld hebt dan kan ik hem bij Mouser meebestellen voor je... Wat is de werkspanning van het ding en wat zijn de afmetingen? 10.000 is iets teveel van het goede, moet je niet doen.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

26 dec 2017, 13:12

Dat is een snelle reactie! Bedankt voor je raad. Dan zet ik er wel een mooie Panasonic in van 6800uf. Bedankt voor je aanbod, maar ik moet nog meer dingen hebben bij Conrad dus dat komt goed.
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3902
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

26 dec 2017, 13:34

Die elco van 6800uF is alleen maar een bufferelco voor de geheugenfunctie van dat ic. Heeft verder heel weinig met de voeding te maken en als de capaciteit hoger is hoef je je over de esr niet druk te maken. Bij de functie die deze elco heeft doet de esr helemaal niet ter zake.
Je kan natuurlijk wel die C eens fatsoenlijk testen als je hem er toch al uit hebt. 40-50% hogere capaciteit is wel erg veel verschil. Maar ja, wat gebruik je voor een meter?

Dat de spanning over die C wat lager is kan kloppen want er staat een diode in serie met de 5V.

Ik denk dat je het eerder moet zoeken in de kleine elco-tjes van 10u en 47u en 68u. Die hebben invloed op de werking van de schakeling. Het is Ook de moeite om de voeding van dat deel vanaf de BY164 eens na te lopen.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

26 dec 2017, 19:05

Ik heb alles nagemeten. Alle voedingsspaningen kloppen behalve de +9 (5v) Dat is 4,7. Transistor 6616 krijgt 7.8v op de collector, moet 7,5 zijn, maar lijkt me in orde. Op de basis staat 5.4 volt, wat 5.8 hoort te zijn. Dit resulteert in 4.7 volt op de emitter. En meer wordt het niet.

Volgens het schema heb ik de spanningen gecheckt op alle ic's en die klopten allemaal, behalve de 5 volt. Na een half uurtje stroomloos te hebben gestaan meet ik precies 0.0 volt op c2628 (6800uf). Als dan de stekker in het stopcontact gaan wordt hij opgeladen, de eerste 3 volt gaan heel snel, maar vanaf 3 volt gaat het steeds langzamer en langzamer en komt na een paar seconden net aan op 4,1 volt uit.

Is het erg kort door de bocht om te zeggen dat deze elko teveel vraagt waardoor de rest niet genoeg stroom krijgt?
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

26 dec 2017, 19:22

De elco is op weg naar de Hades, laat ik dit maar heel voorzichtig stellen.
snameroc
Berichten: 4137
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

26 dec 2017, 23:51

Als je er aan twijfelt neem je toch tijdelijk een de hebt elke waarde boven 1000uf is goed om te testen
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3902
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

27 dec 2017, 00:08

De elco is in serie met een diode en een weerstand van 220 ohm aan de 5V voeding (9) gekoppeld.
- 1: de spanning over de elco zal door de diode nooit 5V worden, altijd lager. Theoretisch Ca 4,4V max en met de gemeten waarden een iets andere waarde.
- 2: door de serieweerstand zal de elco de eindspanning pas na een tijdje bereiken. Bij een seconde of 5 ben je er bijna, als de C 6800u zou zijn. Bij de gemeten 9800u duurt het... bijna 10 seconden.

Elementary, my dear Watson...

En kijk eens in het schema waar deze elco voor dient... hij heeft geen ene moer met het display of de uProcessor te maken.

Dan de 5V, de gemeten waarde van 4,7V is wat min en bij TTL ic's zou ik me zorgen maken. Hier zit cmos in en dan durf ik er zonder datasheets niks over te zeggen. Cmos is meestal niet zo kritisch over de voedingsspanning.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

27 dec 2017, 11:04

Ah oké.

Alles klopt behalve de 5 volt, voor transistor 6616 meet ik 5,4 volt waar na de schakeling in die tor maar 4,7 volt van overblijft. Ervoor zit een 820ohm weerstand die 806ohm is, binnen de tollerantie. En daarvoor zit een diode waar 15 volt op staat en die 15 volt is correct, want die gaat naar naar de tor in de +8 (9v) en die voedingsspanning is wel in orde.

Dus na de 820ohm (r3661) weerstand is de spanning te laag.
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3902
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

27 dec 2017, 12:49

Op de collector van T6616 moet je een hogere spanning hebben, volgens de manual ongeveer 7,5V. Jij meet 8V en dat is goed.

5,4V op de basis is "goed genoeg" want de zener is 5,6V
Dan valt er over de b-e overgang nog ongeveer 0,6V tot 0,8V en kom je op 4,7V bij benadering.
Mijn conclusie: alles Ok.
Neem van mij aan dat het hier niet aan ligt.

In de servicemanual staat een hele foutzoekroutine. Hoe je de ontvanger in de servicemodus zet en een stuk of 9 zoekbomen. Loop die eens door en dat brengt je bij een verdachte component.
Als je die gevonden hebt wil het nog niet zeggen dat die kapot is, het kan ook aan ontkoppeling rond die component liggen.

Je schreef dat er al in het blikje gebeund is. Dan moet je altijd drie keer controleren of alles wel goed zit.
En zelfs professionals kunnen fouten maken waar ze overheen kijken, lees het verhaal van de boxen van David maar eens.
Het verschil is dat iemand als David doorgaat en een beun de zaak op marktplaats zet...

Maar jij hebt in het verleden toch ook al een paar staaltjes van volhouden en oplossen laten zien. Dus... 8)
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

27 dec 2017, 15:58

Die zoekbomen heb ik gevolgd. Nu is het zo dat ik er niet veel wijzer van wordt, ik heb de stekker omgeprikt zoals in het SM stond, maar dat biedt geen uitkomst, omdat ik dan de preset knoppen moet kunnen bedienen, maar dat is ook niet mogelijk. Hij reageert echt helemaal nergens op.

Wel zijn de spanningen op de grote microprocessorchip ook niet correct, pinnen waar 0 volt op moet staan hebben meestal 2,28 of 2,30 volt erop staan. Er zitten in de aansturing van die chip meerdere diodes en allemaal sturen ze er 3,5 volt uit, behalve 6048 die 2,28 of 2,30 volt eruit stuurt en exact die spanning meet ik op meerdere pootjes van het ic.

Nu is het misschien nog wel noemenswaardig te vermelden dat het display soms helemaal niets vertoont. Als de stekker er even uit is geweest en hij gaat weer op de 220 (ja hier nog steeds 220) dan zijn ze allemaal uit. Soms zie je als hij op on staat in een flits 108.00 echt heel erg kort verschijnen en dan gaat ie weer op zwart. Pas na een poosje wachten geeft ie 1F 3. weer. Maar zojuist had ik 2 streepjes. Opvallend genoeg staat dat los van de spanningen die ik overal tegenkom.
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3902
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

27 dec 2017, 18:28

Ik heb alles nog eens nagelezen.

Om te beginnen vertrouw ik C 2637 niet. Die is vervangen door een 2200u exemplaar ipv 3300u. Ik zou daar wat aan doen, bijvoorbeeld vervangen door 3300 of 4700u, of 1000u aan parallel zetten. Het is maar wat je onder handbereik hebt.
Goede voeding is belangrijk.

Dan de symptomen, het lijkt alsof de processor niet fatsoenlijk op gang komt. Nu kunnen de SAA ic's ook nog op 4V werken en de geheugenchip heeft een minimum van 4,5V of 3V, afhankelijk van het type.

De processor is meestal 5V +/- 10%. Van deze kan ik niks specifiekers vinden. Je moet dat meten over de pinnen van de chip zelf: pen 40 en 20.

De overige spanningen die je meet (oa van processor en diodes) zeggen niet zo veel, want hier staan meestal continu signalen (soort blokgolf) op en kun je alleen met een scoop wat meten.

Je kan handmatig een reset geven als het apparaat aan staat. Sluit C 2644 even kort naar massa. (Denk ik, er gaat niets kapot als je dit doet)

Verder kun je dan, zoals eerder op het forum aangegeven, de kleine elco's in het grote blik vervangen. Helpt dat nog niet, dan kan het dat de uP kapot is.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

27 dec 2017, 19:34

Is c2644 voor de reset? Niet c2625? Die laatste staat in het schema bij reset.
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3902
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

27 dec 2017, 20:17

De schakeling met de twee transistoren reset volgens mij alles in het blik. Die andere is alleen voor de uP.

Heb jij een scoop(je)? Ik vraag me af of de uP wel een stabiel kloksignaal krijgt van de synthesizer.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
Cassettebandje
Berichten: 1111
Lid geworden op: 12 mar 2013, 19:15
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

27 dec 2017, 20:21

Oke, dat ga ik dan nog proberen. Vooralsnog, ik had nog een 4700uf elko liggen en die op de plek van c2637 gedaan en dat haalde niets uit. Maar of dat een zuivere test is... t was al een ouder exemplaar wat volgens mn testertje nog wel ok was.

Ik heb helaas ook geen scope. Maar wat niet is kan nog komen.

Het toestel heeft een jaar of 10 afgekoppeld gestaan, is wel defect weggezet. Maar ik vrees dat de stilstand de elko's niet ten goede is gekomen. De kwalen die mijn toestel heeft komen overeen met de verhalen die ik in andere topics tegenkom, display in de war en geen mogelijkheid om m te bedienen. Wordt opgelost door alle elko's in het blikje te vervangen.
De pulser werkt wel overigens up en down cyclus klopt en daar heb ik de 4,7 volt waar mee geschakeld wordt. De knop store werkt ook, zei het niet dat die met 3 volt schakelt i.p.v. 5. Ergens op de displayprint wordt de 5 volt ineens omgezet naar 3 volt en later ineens 2,28 wat ik logischerwijs weer tegenkwam bij het ic.
MFB 541,541,532,532,544,544,567 Heel veel luisterplezier.
Plaats reactie