Foutje 532 schema

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
correltje
Berichten: 3686
Lid geworden op: 24 aug 2010, 13:29
Locatie: Waalwijk

16 mar 2017, 21:47

Vandaag was ik met een 532 bezig, waarbij er veel te weinig signaal door de laag versterker kwam (dacht ik....). Dus maar eens spanningen meten.
Meteen bij de eerste trap, TS421, dacht ik al beet te hebben:
532_TS421.png
532_TS421.png (70.89 KiB) 1428 keer bekeken
De spanning op de collector, die in het schema staat, werd bij lange na niet gehaald.
Dus TS421 vervangen, alle weerstanden rond TS421nagemeten, geen resultaat.

Toen ging ik eens goed kijken; op de emitter staat maar 12V en die klopte redelijk...
Hé, dat kan natuurlijk nooit, die transistor kan er nooit spanning bijmaken!
Als we even gaan rekenen: +7 is ongeveer 32V, dus over R591valt ongeveer 20V. In serie met R591 staan de transistor en R590. De stroom door dit geheel is nagenoeg gelijk aan de stroom door R591, dus de spanning over R590 moet iets van 2V zijn, want R590 is 1K en R591 is 10K.
Dat klopte beter en ook bij de andere box uit deze set was dit zo.

Het probleem met het laag bleek achteraf een defecte L/R schakelaar te zijn en het was dus niet alleen het laag wat het niet deed.... :oops:

Verder ook deze box meteen maar "geharryficeerd":
532_Harryficatie_klein.jpg
Bronnen: GA202, 2X GA212, GA222, AF877, CD202, CD911, 22RH621, 22RH651, TK610, TU 3900, TX-400, N4504.
Versterkers/Receivers: 2X NL312H, 22RH521, 22RH551, 22AH762.
Weergevers: ADK2525, N6320, 2X N6330, MFB: 2X 541, 532, 544, 586, 587
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

17 mar 2017, 09:48

Als het schema zou kloppen dan was het energieprobleem nu uit de wereld geweest en was je rijker dan Bill Gates. :lol:
Plaats reactie