Standby trafo inbouwen 532

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

HansMons
Berichten: 256
Lid geworden op: 27 mar 2013, 13:18
Locatie: Ehv
Contacteer:

08 feb 2017, 02:12

nijhuisr schreef:En jahoor, het werkt in 1 keer :lol: :lol: :lol:
Leuk idee :!:
Je krijgt hiermee zelfs een ietsiepietsie beetje extra vermogen uit de versterkers van de 532. :geek:
Groeten,
Hans
mae
Berichten: 4424
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

08 feb 2017, 14:15

nijhuisr schreef: Iets wat je altijd op het net laat hangen doe je niet met een SMPS, dat gaat geen 40 jaar goed :wink:
Dit waarschijnlijk ook niet maar heeft wel de intentie.
Ik had er wat vraagtekens bij die na wat zoek- en redeneerwerk zijn weggenomen, kan de precieze specs van je trafo echter niet vinden maar het zou me niet verbazen als hij toch wel 20 tot 40 jaar haalt op deze manier. Een goedkope SMPS met nog een helehoop zooi erachter gaat dat niet redden.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3884
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

08 feb 2017, 15:50

Wil je het schema ook met ons delen?
(Anders moet iedereen die het ook zo wil oplossen adhv jouw foto's en beschrijving het wiel nog eens uitvinden :mrgreen: )
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1488
Lid geworden op: 16 jan 2012, 00:40
Locatie: Alkmaar

08 feb 2017, 17:19

Dit is een schema dat je kunt gebruiken:

Afbeelding

Heb zelf de led niet geplaatst en de weerstand bij de input is nu 10K maar moet ik nog eens naar kijken omdat als je de box aanzet als de inschakel automaat nog geactiveerd is omdat de elco nog niet leeg is werkt het niet en gaat aan en uit in een loopje.

Dit omdat de kleine voeding inklapt als het relais omgaat en de Opto nog niet reageert op een te kleine stroom met 10k.
Denk dat ik daar een kleinere weerstand moet plaatsen maar de stroom mag ook niet te groot worden door de opto led.

Maar de vraag is bij hoeveel volt klapt het relais om? De gebruikte opto heeft een trigger stroom al vanaf 5mA tot maximaal 60mA. Met 10K zit ik dus op 5mA als de voeding de 50VDC passeert maar dan is het relais al om.

Met 4700 Ohm heb je bij 50 volt 10mA door de opto en dan heb je al bij 25VDC voeding 5mA door de opto led, het relais klapt nog niet om met 25VDC erop. Dus 4K7 voor de opto led zou moeten werken.

Triac hoeft niet zo zwaar te zijn, ik heb een 8A type bcr8pm gebruikt. De 5V hang je dus aan de 57V rail en de kathode van de opto hang je aan het groene relais draadje dat op de ingangprint zit.

Schema van de voeding is gewoon een trafo met bruggelijkrichter direct op de voeding bij de ingangsprint.
Denon pre-amp DAP2500A 2xDenon 720A CD60 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 4x544 2x587 2x585 2x545 2xF9638 F9414
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100
rob040
Berichten: 518
Lid geworden op: 07 mei 2007, 12:24

09 feb 2017, 19:54

Hi Rob,

Ik heb afgelopen weekend een printje getekend om de versie van Hans Mons te gebruiken met een ouderwetse trafo.
Het wiel met tubeless band voorzien van een binnenband :lol:
Dat was eigenlijk omdat ik die trafo's had liggen.
Ik lees in dit draadje dat jouw stand-by vermogen rond de 1 watt ligt. Ik heb Gerth 304.12 trafo's (12V, 1,8VA), maar die vreten bijna 2,5W onbelast. Ik meet de stroom (10,6mA) aan primaire kant en vermenigvuldig dat met 230V.
Ik vraag me af waar dat verschil in zit... Enig idee?

Groet, Rob
Laatst gewijzigd door rob040 op 10 feb 2017, 14:53, 1 keer totaal gewijzigd.
HansMons
Berichten: 256
Lid geworden op: 27 mar 2013, 13:18
Locatie: Ehv
Contacteer:

09 feb 2017, 20:33

rob040 schreef:...Ik lees in dit draadje dat jouw stand-by vermogen rond de 1 watt ligt. Ik heb Gerth 304.12 trafo's (12V, 1,8VA), maar die vreten bijna 2,5W onbelast. Ik meet de stroom (10,6mA) aan primaire kant en vermenigvuldig dat met 230V.
Ik vraag me af waar dat verschil in zit... Enig idee?
Voor een onbelaste trafo geldt Stroom x Spanning >> Opgenomen vermogen. Dat komt omdat je op deze manier voor een behoorlijk deel blindvermogen meet.
Groeten,
Hans
snameroc
Berichten: 4126
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

09 feb 2017, 23:04

De beredenatie klopt niet stroom maal spanning bij wisselstroom. Er hoort ook nog zo iets als cosinus phi bij. En blindvermogen hoef je niet te betalen bij je energie leverancier. De warmte die de trafo afgeeft moet je wel betalen. Wat is de opgenomen stroom als je de trafo nominaal belast?
rob040
Berichten: 518
Lid geworden op: 07 mei 2007, 12:24

09 feb 2017, 23:25

Wat ik meet is het werkelijke vermogen (VA). Ik betaal echter voor het vermogen wat de kWh meter registreert. En dat zou ik willen meten. Ik weet alleen niet van de cos phi van de trafo is.
Bij een DC stroom van 75mA secundair meet ik primair 15,7mA. Maar dat help me ook niet verder.
Er zijn wel watt/energiemeters, alleen is het bij erg lage vermogens moeilijk nauwkeurig meten.
snameroc
Berichten: 4126
Lid geworden op: 01 mei 2010, 12:45

10 feb 2017, 08:17

Het werkelijke vermogen is niet volt maal ampere maar volt maal ampere maal cosphi.
Er zijn wel watt meters die dat bij zo een laag vermogen kunnen meten maar die zijn zeldzaam. Een ideale trafo heeft onbelast een cos phi van 0. Maar zeker die kleine trafos zijn niet ideaal. Het standby gebruik is van de orginele trafo helemaal niet zo groot als sommige denken. Ik denk niet dat je de 10 watt haalt. Maar dan is 1 watt met een printrafo natuurlijk een hele vooruitgang dat valt niet te ontkennen.
Leuke materie die wisselstroom en spoelen. Dan praten we nog maar niet over de fase verschuiving in een wisselfilter van een passieve box.
Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1488
Lid geworden op: 16 jan 2012, 00:40
Locatie: Alkmaar

10 feb 2017, 11:17

Ik meet 11mA in stanby, maar met een cos phi van .6 en 220VAC hier kom ik op 1.4W.

Ik zal eens een vermogensmeter bij mijn vader ophalen, die is gek op stroom besparing en heeft dus zo´n ding :lol:


Ik heb de weerstand voor de optoLED 3K9 genaakt en dat werkt perfect, je kan de box aan en uitzetten hoe je maar wilt.

Afbeelding
Denon pre-amp DAP2500A 2xDenon 720A CD60 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 4x544 2x587 2x585 2x545 2xF9638 F9414
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100
rob040
Berichten: 518
Lid geworden op: 07 mei 2007, 12:24

10 feb 2017, 14:52

Hoe kom je aan die cos phi van 0,6?
Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1488
Lid geworden op: 16 jan 2012, 00:40
Locatie: Alkmaar

10 feb 2017, 14:55

Las ik ergens op CO, dus dacht neem ik die waarde. Maar misschien is dat helemaal niet juist.

Daarom ga ik een vermogens metertje regelen.
Denon pre-amp DAP2500A 2xDenon 720A CD60 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 4x544 2x587 2x585 2x545 2xF9638 F9414
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100
rob040
Berichten: 518
Lid geworden op: 07 mei 2007, 12:24

10 feb 2017, 15:52

Ja, dat is een aanname. En die kan toevallig goed zijn, maar dat weet je niet.
Ik ben benieuwd naar de meting die je gaat doen.
Ondertussen voel ik weer een projectje aankomen:

https://www.solo-labs.com/diy-digital-ac-watt-meter/

:lol:
mae
Berichten: 4424
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

10 feb 2017, 21:54

Ik rond de cos phi van een onbelaste trafo meestal af op 0,5 omdat ik vaak getallen tussen 0,4 en 0,6 zie maar het kan alle kanten op.
rob040
Berichten: 518
Lid geworden op: 07 mei 2007, 12:24

10 feb 2017, 22:24

Dat komt ook wel in de buurt, maar als techneut wil ik het meten om het te weten.
Verder is mijn trafo niet geheel onbelast, er loopt circa 10mA DC. Ik kan dat pas meten als mijn onderdelen en PCB's binnen zijn.
Ik kan natuurlijk ook zeggen: Stand-by vermogen = 1WJBF
Plaats reactie