slecht inschakelen 541

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Sandifort
Berichten: 117
Lid geworden op: 21 jun 2015, 21:10
Locatie: Den Haag

14 dec 2016, 19:01

Probleempje,

1 van mijn 541's schakelt pas in wanneer het volume van de voorversterker zowat volledig open staat.
als ie eenmaal speelt gaat het prima totdat ie na +- 2 minuten weer uitschakelt.
ze hebben beide een volledige elco revisie gehad en ook de zwart potige torren zijn vervangen voor nieuwe.
waar zou het probleem in kunnen zitten?

Groeten,
Ronald.
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11777
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

14 dec 2016, 21:04

Het probleem zit niet toevallig in je kabel? Wat doet hij als je de links-rechts schakelaar bedient? Misschien die schakelaar of de gevoeligheidsschakelaar eens schoonmaken?
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Sandifort
Berichten: 117
Lid geworden op: 21 jun 2015, 21:10
Locatie: Den Haag

14 dec 2016, 22:00

Thomas schreef:Het probleem zit niet toevallig in je kabel? Wat doet hij als je de links-rechts schakelaar bedient? Misschien die schakelaar of de gevoeligheidsschakelaar eens schoonmaken?
De luidsprekers heb ik onderling ook gewisseld Thomas, bekabeling is goed links/rechts en gevoeligheid schakelaars werken ook prima, alleen het inschakelen gaat slecht.
als ie eenmaal speelt klinkt ie ook prima.
lijkt dus wel of er een hele hoge ingangs spanning nodig is voordat ie inschakelt.
Gebruikersavatar
Hiltihome
Berichten: 20
Lid geworden op: 12 okt 2016, 00:12
Locatie: Baden Germany

15 dec 2016, 01:01

Did you replace C581 (330uF) on the input circuit too?

This nasty elco caused me some trouble on one of my 532's

It measured good capacity, but was defective, and caused similar issue.
Philips CD100, 6xMFB532, 2xMFB585, 2xMFB587
Gebruikersavatar
David
Berichten: 5540
Lid geworden op: 05 dec 2012, 11:03
Locatie: Utrecht
Contacteer:

15 dec 2016, 01:50

Vaak zijn de 4u7 Elko's in het inschakelcircuit hier schuldig aan. Meestal zijn alle overige elko's nog wel goed.

Is mijn ervaring met de 541's.
MFB Collectie: Aanwezig...
Overige hobby's: flipperkasten, auto's, watersport, aquaria, zendamateur
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11777
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

15 dec 2016, 08:32

Hij schrijft dat alle elco's vervangen zijn. Nou kan er natuurlijk eens een slechte nieuwe tussen zitten...
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Gebruikersavatar
Yde
Berichten: 1988
Lid geworden op: 18 mar 2015, 15:01
Locatie: Drachten, Friesland

15 dec 2016, 11:42

Of eentje verkeerd om gemonteerd.....
Je kunt je snel vergissen vooral de 4.7uF in het inschakelcircuit, dit heb ik ook eens gehad.
04.jpg
Gebruikersavatar
correltje
Berichten: 3666
Lid geworden op: 24 aug 2010, 13:29
Locatie: Waalwijk

15 dec 2016, 15:26

TS448 toevallig vervangen door een BC548C?
Als dat zo is, vervang hem dan maar eens door een BC548B, of vervang weerstand R646 door een van 100k of zo.

Grtz,
Cor.
Bronnen: GA202, 2X GA212, GA222, AF877, CD202, CD911, 22RH651, TK610, TU 3900, TX-400, N4504.
Versterkers/Receivers: 2X NL312H, 22RH550, 22RH551, 22AH762, AX-500
Weergevers: ADK2525, N6320, N6330/99, MFB: 2X 541, 532, 544, 586, 587
Sandifort
Berichten: 117
Lid geworden op: 21 jun 2015, 21:10
Locatie: Den Haag

15 dec 2016, 21:04

Bedankt voor de reacties allemaal,

Weerstand R646 lijkt inderdaad het probleem te zijn geweest, ik heb em vervangen voor een 82K 0,6 watt weerstand.
Alleen nu gaat ie niet meer uit :lol: op zich niet zo'n probleem aangezien ze spanningsloos staan als ze niet gebruikt worden.
TS448 heb ik voor de zekerheid ook nog maar vervangen (zat de originele Europese nog in)
maar dit maakt geen verschil.

De oude weerstand leek trouwens nog wel goed te zijn, meette nog netjes 22k
hoeveel watt zijn deze weerstanden eigenlijk?
wellicht schakelt ie weer gewoon goed uit met een frisse weerstand.
Sandifort
Berichten: 117
Lid geworden op: 21 jun 2015, 21:10
Locatie: Den Haag

15 dec 2016, 21:04

Bedankt voor de reacties allemaal,

Weerstand R646 lijkt inderdaad het probleem te zijn geweest, ik heb em vervangen voor een 82K 0,6 watt weerstand.
Alleen nu gaat ie niet meer uit :lol: op zich niet zo'n probleem aangezien ze spanningsloos staan als ze niet gebruikt worden.
TS448 heb ik voor de zekerheid ook nog maar vervangen (zat de originele Europese nog in)
maar dit maakt geen verschil.

De oude weerstand leek trouwens nog wel goed te zijn, meette nog netjes 22k
hoeveel watt zijn deze weerstanden eigenlijk?
wellicht schakelt ie weer gewoon goed uit met een frisse weerstand.
Gebruikersavatar
correltje
Berichten: 3666
Lid geworden op: 24 aug 2010, 13:29
Locatie: Waalwijk

15 dec 2016, 21:53

Tja, als TS448 nog de originele is, dan zal het wel een BC548B zijn en dan hoef je de weerstand van 22k niet te verhogen, want dan wil de box idd niet meer uit. Het vermogen van die weerstand staat in het schema en is 0,25W.
Ik denk dat je het euvel dus toch moet zoeken in één van de voortrapjes van TS448: TS446 en TS447.
Deze transistoren kun je snel even checken door de spanningen te meten die in het schema vermeld zijn. Als die spanningen kloppen, mag je er vanuit gaan dat de betreffende transistor ook goed is.
Maar ook één van de suggesties hierboven even nalopen, waarbij de juiste polariteit van C542 en C543 van belang zijn.
Ook de verbinding van het ingangsprintje naar C541 even nalopen, dat is n.l. een apart draadje vanaf de ingangsprint naar de hoofdprint.

Suc6!
Cor.
Bronnen: GA202, 2X GA212, GA222, AF877, CD202, CD911, 22RH651, TK610, TU 3900, TX-400, N4504.
Versterkers/Receivers: 2X NL312H, 22RH550, 22RH551, 22AH762, AX-500
Weergevers: ADK2525, N6320, N6330/99, MFB: 2X 541, 532, 544, 586, 587
Plaats reactie