541 met "als het maar dicht gaat"

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
sjonny
Berichten: 1234
Lid geworden op: 29 dec 2011, 22:45

08 mei 2015, 21:23

Goeie avond,
Heb een set 541 staan met een leuk iets als je het zo kunt noemen.

De print is nogal krom.
541krom.jpg
541krom1.jpg
Vraag m'n eigen af, dat dit geen sluiting heeft gemaakt na jaren das geluk.
De spoel zit gewoon vast tegen de connector van de luidspreker geduwd als deze dicht is hij veerde gewoon open met het los schroeven.
de volgende foto is helaas niet zo scherp.
541dicht.jpg
Kijken of de print geen scheurtjes heeft en denk dat ik de print wat ga laten zakken door nieuwe gaatjes te boren in de aluminium bevestigingsstrips op de print.
Anders zal het niet gaan.
Ik heb dit nog niet vaker gezien bij de 541.
lijkt of de luidsp connector iets te laag gemaakt is.

john
Eeeeeuh das ook leuk maar waar zal ik nu eens aan beginnen?
Gebruikersavatar
Harrie
Berichten: 9360
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

08 mei 2015, 22:28

:shock:
sow !
die is krom... :!: gewoon onder dwang de deur dichtgeduwd en vastgeschroefd, hoe krijgt men het voor elkaar ? ..
succes met het herstel ! ik ben benieuwd wat het knelpunt was :)
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
Gebruikersavatar
sjonny
Berichten: 1234
Lid geworden op: 29 dec 2011, 22:45

08 mei 2015, 23:14

Ha Harrie ,
gekke is hij is hardstikke orgineel op t netsnoer na.
En als ik t zo zie heeft t altijd zo gezeten zat nog een reepje isolatie op de spoelpoot geplakt.
Speelt voor de verder rest prima.
De andere is al klaar.
Denk dat ik hier meer werk voor nodig heb.


Trouwens nog vraagje over de spanningen die somigge elco's hebben.
bv c506 die is 40v zou die ook 35 mogen zijn die heb ik nog een hele rits deze zit nl in de voedingsgedeelte.
Hoe zou je eigenlijk de minimale spanning die een elco moet hebben kunnen achterhalen ?

John
Eeeeeuh das ook leuk maar waar zal ik nu eens aan beginnen?
Gebruikersavatar
Harrie
Berichten: 9360
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

09 mei 2015, 08:57

sjonny schreef:Trouwens nog vraagje over de spanningen die sommige elco's hebben.
bv c506 die is 40v zou die ook 35 mogen zijn die heb ik nog een hele rits deze zit nl in de voedingsgedeelte.
Hoe zou je eigenlijk de minimale spanning die een elco moet hebben kunnen achterhalen ?

John
Hoger voltage mag altijd ( niet overdrijven natuurlijk ), wel de veilige kant kiezen.
Het staat doorgaans in de stuklijst in de Service Manual. Zo niet, spanning in dat circuit aanhouden en ophogen.
Als er in de fabriek een hogere waarde ingezet is, kan dat aan inkoop / voorraad gelegen hebben.
Net zoals je willekeurig de Japanse zwartpoten tegenkomt, ik had in 2 boxen met opvolgend serienummer
in de ene box geen enkele zwartpoot, in de andere 7 stuks. grt, Harrie
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11754
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

09 mei 2015, 16:58

Ik heb bij de 541 ook al regelmatig zulke kromme printen gezien. Nooit gedacht aan dit drukpunt! Bijzonder eigenlijk...
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Gebruikersavatar
sjonny
Berichten: 1234
Lid geworden op: 29 dec 2011, 22:45

11 mei 2015, 21:24

Heb t is goed bekeken en de spoel zit scheef/omhoog gemonteerd er raakt met de punt de connector.
Heb deze nu opnieuw gesoldeerd maar nog niet gekeken of t nu wel past.
Ook dat komt goed.

Wat de elco's betreft stel deze zitten in het signaalpad en op het schema kun je de spanningswaarde ook niet terug vinden is er dan een soort vuistregeltje voor?

john
Eeeeeuh das ook leuk maar waar zal ik nu eens aan beginnen?
Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 10285
Lid geworden op: 16 jun 2005, 20:04
Locatie: bij Arnhem

11 mei 2015, 21:44

John er staat 29,6V bij C506, dus die van 35V die je hebt kunnen er prima in.

Je kan altijd even kijken met welke voedingsspanning het circuit moet werken dan heb je al een aardige indruk.
En aflezen wat er op de huidige elko staat is ook wel een idee :P
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
Gebruikersavatar
sjonny
Berichten: 1234
Lid geworden op: 29 dec 2011, 22:45

11 mei 2015, 22:08

Hoi Remi,

Het gaat over meerdere elco's niet alleen voor de mfb' s ofzo.
Heb er nog wat in voorraad liggen die wil ik eerst op maken maar vaak loop ik tegen het probleem aan van het voltage zitten er bv 63v uitvoering in het signaalpad terwijl dit best een 35v uitvoering kan zijn.
vaak is dit op inkooptechnische reden gedaan van daar ik dat vraag.

John
Eeeeeuh das ook leuk maar waar zal ik nu eens aan beginnen?
Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 10285
Lid geworden op: 16 jun 2005, 20:04
Locatie: bij Arnhem

11 mei 2015, 22:13

dat ligt dan toch weer minder voor de hand, over het algemeen zijn die voor een lagere spanning goedkoper, dat tikt voor een fabrikant veel harder door dan voor ons hobbywerk. Die zal er geen 63V in zetten als hij het met een lagere spanning ook af kan. lijkt mij dan.

Andersom gaat altijd wel goed, een elko voor een hogere spanning terugzetten waar zoveel niet nodig is bijt alleen in de afmetingen een keer
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
mae
Berichten: 4119
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

12 mei 2015, 00:36

Een 35V elco inzetten op een plek waar 29,6VDC met een mij verder onbekende AC-component staat (er is sprake van de signaalweg als ik het goed begreep), is vragen om problemen. Ook zonder die AC-component is het wel erg krap.
Gebruikersavatar
sjonny
Berichten: 1234
Lid geworden op: 29 dec 2011, 22:45

12 mei 2015, 17:07

Hoi MAE,

Die 35 v elco was in t voedings gedeelte.

Maar wat jij bedoeld dat is wat ik ook bedoel waar een ac component bij zit (bv signaalweg).
Kijkend naar een voedingspanning stel 29v en waar dan nog een ac spanning bij komt zou het dan 40v moeten zijn mag het 35v zijn?

Het gaat niet zo zeer over een mfb maar in t algemeen.

john
Eeeeeuh das ook leuk maar waar zal ik nu eens aan beginnen?
Gebruikersavatar
Remi
Berichten: 10285
Lid geworden op: 16 jun 2005, 20:04
Locatie: bij Arnhem

12 mei 2015, 17:21

ik zal het vast niet snappen maar serieus boven de voedingsspanning uit willen komen lijkt me logischerwijs niet aan de orde.
"Hoezo nu wel genoeg? D'r is toch nog plek!" jaja, waar dan? "Ha! d'r kan nog wat in de auto!"
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11754
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

12 mei 2015, 17:57

Ik heb wel eens een "vuistregel" gehoord waarbij de elco een maximale werkspanning moet hebben die tweemaal zo hoog is dan de werkelijk aanwezige spanning. Voor de voedingselco zou dit dus betekenen dat die meer dan 100 Volt zou moeten zijn, gezien de spanning uit de brugcel ca. 56 Volt bedraagt. En toch is er gekozen voor een 63 Volt elco.
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
mae
Berichten: 4119
Lid geworden op: 17 nov 2013, 02:42
Locatie: Randstad

14 mei 2015, 02:59

Die vuistregel klopt volgens mij inderdaad niet. Er is wel een bereik waarin een elco een optimale levensduur heeft, dat heb ik gelezen maar ben het helaas vergeten op te slaan. 25% a 75% is waarschijnlijk aan de conservatieve kant maar klopt al beter dan 50%.

Ga je veel te laag dan blijft de elco op de lange termijn niet goed geformeerd, ga je te dicht bij het maximum dan nemen de kans op doorslagjes en/of de chemische slijtage toe. 56V is 88% van 63V, 29,6V is 85% van 35V. Ik vind het vrij veel, maar ging er in het laatste geval ten onrechte van uit dat er een gesuperponeerde wisselspanning was (zoals bij een koppelcondensator) en dan zou ik het echt te krap vinden. Nu zal het allemaal nog wel loslopen.
Gebruikersavatar
cyrano
Berichten: 1202
Lid geworden op: 31 jan 2012, 21:57

14 mei 2015, 17:28

Mij hebben ze altijd wijsgemaakt dat voor iets als een DC voeding het genoeg was de voedingsspanning + 50% te nemen.

Voor koppelcondensatoren in eindversterkers +100% en voor bv. PWM sturingen van DC motoren +200%.

Het hangt er toch alleen van af hoeveel energie er verloren gaat in de condensator en hoe warm hij dus wordt? Daarom toch ook dat in bv. geschakelde voedingen low-ESR en 105°C hoort toegepast te worden?
Plaats reactie