Probleem MFB 532 gaat niet aan

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

hxwolters
Berichten: 6
Lid geworden op: 19 mei 2014, 22:09

19 mei 2014, 22:40

Beste,

Ik heb een aantal jaren geleden een paar MFB boxen tweede hands gekocht.
Destijds werkten ze perfect.
Maar nadat ik ze onlangs tevoorschijn heb gehaald om goed aan te sluiten blijkt dat één box niet meer aanspringt als er een ingangssignaal van de pre amplifier wordt aangeboden.
Adv gegevens dit ik in het forum las, is dit een euvel dat blijkbaar vaker voorkomt.
Is dit eenvoudig te verhelpen?

Alvast bedankt voor advies

Hans
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11845
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

19 mei 2014, 23:14

Hallo en welkom Hans,

Ik heb je vraag even verplaatst naar een nieuw onderwerp; dat houdt de zaak wel zo overzichtelijk.
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Gebruikersavatar
Nitro
Berichten: 104
Lid geworden op: 02 okt 2013, 12:38

20 mei 2014, 14:47

  • Zijn alle zekeringen nog intact?
  • Is de relay schoon? (kijk dit na maak hem eens open en maak hem eens voorzichtig schoon met Isopropyl alcohol (IPA) spray)
  • Meet de ingang print eens door of de din print connector wel goed contact maakt en de signals door laat
Dit is al een begin, please report back!
Met vriendelijke groet,
Nitro

1x yamaha RX-700U (werkend)
1x pioneer SA-5300 (werkend)
1x Philips 532 Electronics (PL07 & PL14) 100% klaar :)
1x Philips 544 (nog steeds dood)
hxwolters
Berichten: 6
Lid geworden op: 19 mei 2014, 22:09

21 mei 2014, 21:59

Hallo en bedankt voor jullie reacties!

Ik ga komende dagen de box openmaken en het advies opvolgen.
Zodra ik dit heb gedaan, zal ik aangeven wat ik heb aangetroffen.
Wellicht nog een paar vragen:
1. Hoe herken ik de "ingang print"? Kan ik eenvoudig met een multimeter de afzonderlijke aansluitcontacten van de din aansluiting naar deze print doormeten?
2. Hoe herken de relay en waar bevindt zich de relay?

Ik heb mijn oorspronkelijke vraag toegevoegd aan het forum met een soortgelijk probleem. Alleen het type van mijn MFB box is: 22RH541/00R. Ik weet niet of dit van belang is.

Alvast bedankt voor aanvullend advies.
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9455
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

22 mei 2014, 08:18

Voor het relais en en ingangsprint maakt het op zich niet uit dat het een 541 is en geen 532. Zoek wel even het juiste schema erbij, te vinden op deze site.
De 541 is eigenlijk wel de meest betrouwbare van alle MFB-boxen. Probeer daarom eerst eens dit: sluit ze gewoon aan aan de 230V, voer ze een ingangssignaal toe vanaf de pre en wacht eens rustig een kwartier tot een half uur af. Goede kans dat er na een tijdje toch leven in komt, dat gebeurt vaker met de 541.
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
Gebruikersavatar
correltje
Berichten: 3686
Lid geworden op: 24 aug 2010, 13:29
Locatie: Waalwijk

22 mei 2014, 08:59

Nou, het ingangsprintje van de 541 ziet er heel anders uit als die van de 532, hoor! De inschakelautomaat zit bij de 541 gewoon op de hoofdprint en bij de 532 op de ingangsprint.
Bij de 541 zitten alleen de din-bussen, de L/R schakelaar en de ingangsgevoeligheidsschakelaar op de ingangsprint.
Bronnen: GA202, 2X GA212, GA222, AF877, CD202, CD911, 22RH621, 22RH651, TK610, TU 3900, TX-400, N4504.
Versterkers/Receivers: 2X NL312H, 22RH521, 22RH551, 22AH762.
Weergevers: ADK2525, N6320, 2X N6330, MFB: 2X 541, 532, 544, 586, 587
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9455
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

22 mei 2014, 09:35

correltje schreef:Nou, het ingangsprintje van de 541 ziet er heel anders uit als die van de 532, hoor
Uiteraard Cor, maar het algemene principe is hetzelfde toch en waar je de onderdelen moet zoeken vind je in het schema waar ik naar verwees. Ik wilde het niet meteen te moeilijk maken :wink: . Zodra we het gaan hebben over "welke tor is er defect" maak ik ruim baan voor techneuten zoals jij :)
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
Gebruikersavatar
Remco
Berichten: 524
Lid geworden op: 01 sep 2007, 12:48

28 mei 2014, 21:32

Grappig dat de topicstarter hetzelfde probleem heeft, als wat ik had. Ik heb sinds 2 weken een mooie 832 combinatie met 4x MFB532 opgehaald. Deze zijn na jaren van zolder gehaald bij de 1ste eigenaar. Ik had daar niks getest, omdat met name de spullen er erg goed uitzien voor die leeftijd. Eenmaal thuis ben ik op mijn gemak de 532's gaan testen. 2x van de 4 kwamen direct in, de andere deden niks. Wat bleek, er was een elco gedeformeerd op het inschakelprintje. Deze vervangen (was eigenlijk niet nodig) en daarna deden de andere 2 het ook. De speakers hadden dusdanig lang stilgestaan dat gedeformeerde elco's het probleem waren. Wellicht is dat elcotje ook de boosdoener bij de topicstarter. Overigens ben ik ze nu aan het inspelen, gewoon met de originele elco's. :D
Philips jaren 70&80 is klasse spul!
Gebruikersavatar
Plips
Berichten: 3811
Lid geworden op: 23 jul 2009, 19:24
Locatie: Het wilde oost'n

29 mei 2014, 07:44

Even rommelen met de schakelaartjes achterop mis ik nog op 't lijstje.
Links/Rechts , ingangsgevoeligheidknop, on/off.
Dat zijn van die kleine dingetjes die ook wel eens roet in het eten kunnen gooien.
Hier stond "vroeger" een hele opsomming apparatuur, helaas kunnen er maar 255 tekens...
Harrie
Berichten: 9407
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

29 mei 2014, 14:25

Plips schreef:Even rommelen met de schakelaartjes achterop mis ik nog op 't lijstje.
Links/Rechts , ingangsgevoeligheidknop, on/off.
en voor een beter resultaat met IPA :wink:
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
hxwolters
Berichten: 6
Lid geworden op: 19 mei 2014, 22:09

23 jun 2014, 21:16

hxwolters schreef:Hallo en bedankt voor jullie reacties!

Ik ga komende dagen de box openmaken en het advies opvolgen.
Zodra ik dit heb gedaan, zal ik aangeven wat ik heb aangetroffen.
Wellicht nog een paar vragen:
1. Hoe herken ik de "ingang print"? Kan ik eenvoudig met een multimeter de afzonderlijke aansluitcontacten van de din aansluiting naar deze print doormeten?
2. Hoe herken de relay en waar bevindt zich de relay?

Ik heb mijn oorspronkelijke vraag toegevoegd aan het forum met een soortgelijk probleem. Alleen het type van mijn MFB box is: 22RH541/00R. Ik weet niet of dit van belang is.

Alvast bedankt voor aanvullend advies.
Beste,

Ik heb jullie advies opgevolgd, de MFB 541 opengemaakt en voorzichtig schoongemaakt.
De printplaat met componenten was zeer stoffig.
Ik heb ook de relay contacten voorzichtig schoongemaakt.
Guess what: de box schakelt weer prima in en uit!
Dit heb ik ook met de andere box gedaan voor de zekerheid.
Beide boxen geven weer een diep en mooi geluid.
Bedankt voor jullie advies!!

Hans
Harrie
Berichten: 9407
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

23 jun 2014, 21:20

goed gedaan, Hans :wink:
Geniet er van, daar zijn MFB's voor gemaakt ! :)
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11845
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

23 jun 2014, 22:09

Mooi! Ik vermoed dat de relais vast zaten na vele jaren onbruik.
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
hxwolters
Berichten: 6
Lid geworden op: 19 mei 2014, 22:09

15 jul 2014, 21:53

Hallo allemaal, mijn MFB boxen doen het nog steeds geweldig!
Ik heb nog een vraag:
Ik heb een bestaande set MFB boxen 541 en een set MFB 541 die ik eens heb gekocht als 2e geluidsinstallatie.
Nu is op de achterzijde van mijn 2e set boxen "tropicalized" aangegeven.
In de industrie wordt deze term toegepast indien elektrische systemen zoals bv elektromotoren in tropische omstandigheden worden toegepast. Dan worden wikkelingen e.d. verwarmd om condensatie bij hoge luchtvochtigheid te voorkomen. Is iets dergelijks ook het geval bij MFB boxen met deze specificatie?
Ik hoor jullie ervaringen wel.
Hans
hxwolters
Berichten: 6
Lid geworden op: 19 mei 2014, 22:09

01 okt 2014, 22:03

Beste Allemaal,

Wellicht is mijn bericht hieronder niet gelezen of verkeerd gepost. Ik heb helaas geen reacties kunnen zien :?
Vandaar mijn vraag nogmaals: enig idee wat "tropicalized " betekent?
Ik hoor het graag en alvast bedankt,

Hans
Plaats reactie