Pagina 1 van 2

Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 01 jun 2019, 11:46
door famu
Ik heb deze week een aantal 585 en 586 voor een zeer schappelijke prijs in ontvangst mogen nemen. Nu maar eens reviseren en afregelen.
De eerste 585 lukte goed, Ik had nog genoeg condensatoren, maar bij het afregelen van de woofer leek er iets mis te zijn.

Ik gebruik daar een Hantec USB scoop voor, goedkoop en voldoet prima. Voordeel is dat je de waarden zoals voltages en frequenties op de PC kunt aflezen. Bij een oude scoop, hoe goed ze ook waren, lukt dat niet. Vandaar ook het verhaal van remi om RMS naar top top waardes om te regelen. Een PC heeft verder ook een beter scherm.

Maar bij de woofer lukte het mij niet om de +37dB goed te krijgen. De sinus platte bij hogere spanningen af. Eerst maar eens afgeregeld met 40 mV i.p.v de 77,5 mV zoals het voorschrift is. Daar bleef de sinus vorm goed.. De 585 klonk verder goed, maar het voelt toch niet goed. Maar vanmorgen kreeg ik ineens een ingeving. Ik gebruikte de probes van de scopes in de x1 stand. Dus misschien werd de scope overstuurd? En inderdaad nadat ik de probe voor de uitgangsspanning in de x10 stand had gezet ging het prima.

DE USB scope is voor weinig te krijgen en werkt voor het repareren van audio perfect. Ik heb een 6022BE 10 Mhz scope. Is voor ongeveer € 50,- te verkrijgen. Hij gaat ook wel onder andere merknamen.

Om te rekenen met DB en voltages gebruik ik trouwens deze site. Of als tekst: https://www.popschoolmaastricht.nl/coll ... dstechniek
Je kunt het natuurlijk ook zelf uitrekenen in excel of zo. Remi heeft het al keurig voor ons gedaan bij zijn afregel procedures, maar dan voor Top Top spanningen. De software voor de Hantec kan die waarden ook laten zien.

Nu de rest nog reviseren en afregelen.

Frans

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 01 jun 2019, 12:36
door Will
Mooi stukje handleiding Frans.

De scoop heb ik even opgezocht en ik zie dat de ingangsgevoeligheid van 1mV tot 5V in 9 stappen te kiezen is.
De 77 mV die je noemt is dus ruim binnen het bereik van de scoop zonder 10x probe. Ik denk dat je de gevoeligheid wat te groot gekozen had.

Niettemin kan het geen kwaad om toch een 10x probe te gebruiken.
Een schakelbare 1x/10x probe heeft een heel rare ingangsimpedantie in de 1x stand. Dat komt omdat probe en kabel eigenlijk ontworpen zijn voor een zo hoog mogelijke bandbreedte in de 10x stand. Dat veroorzaakt een onredelijk compromis voor de 1x stand.
In veel gevallen voldoet een eenvoudig afgeschermd snoertje beter dan een 1x probe.

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 01 jun 2019, 13:35
door Thomas
Mooi opgelost! Ik doe het zelf niet meer via de scoop, maar met een true RMS voltmeter. Die kan op AC stand zelfs de 10 kHz van een 587 tweeter probleemloos opvangen en dan is het afregelen nog mooier, hoef je ook niet om te rekenen naar top-top..

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 01 jun 2019, 19:12
door famu
Will,


De ingang staat gewoon op 1x. misschien was ik niet duidelijk genoeg. De 10x is nodig voor de het uitgangssignaal dus over de woofer, daar is de spanning te hoog. En inderdaad de 10x is betrouwbaarder dan 1x Ingangs imedantie is hoger.

Thomas, True RMS meter kan natuurlijk ook prima, maar ja die scoop is veel goedkoper. Meters met True RMs op 10 kHz zijn niet zo goedkoop. Ik weet niet wat de nauwkeurigheid is, van de scope. De Top Top waarde is toch iets anders dan de berekende waarde van Wil. De berekening klopt wel natuurlijk. Misschien is de sinus van mijn oude toongenerator geen exacte sinus meer.Het belangrijkste is de verhouding. En het is zeker nauwkeuriger dan streepjes tellen op een (oude) scope met een klein scherm. Als ik de rest ook heb gedaan zal ik ook de meetmicrofoon weer eens tevoorschijn halen. Moet ik toch doen voor een ander project.

Frans

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 02 jun 2019, 08:35
door ChromeMaximaII
famu schreef:
01 jun 2019, 19:12
Thomas, True RMS meter kan natuurlijk ook prima, maar ja die scoop is veel goedkoper. Meters met True RMs op 10 kHz zijn niet zo goedkoop.
Zolang je voor alle afregelingen braaf sinusvormige signalen gebruikt, hoeft de meter uiteraard geen RMS exemplaar te zijn.

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 02 jun 2019, 09:57
door Remi
ik gebruik een Fluke 179, die is ook tot 10kHz goed. Ik gebruik de scope ook niet veel meer.

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 02 jun 2019, 09:59
door Remi
Er zat geloof ik nog een verschrijving in die beschrijving van mij destijds, het was niet top-top, maar moest zijn top. de effectieve waarde die je met een MM meet is dan wortel2 minder

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 02 jun 2019, 21:07
door nijhuisr
Remi schreef:
02 jun 2019, 09:57
ik gebruik een Fluke 179, die is ook tot 10kHz goed. Ik gebruik de scope ook niet veel meer.
Heb je dat zelf gecontroleerd of ergens gelezen?

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 02 jun 2019, 21:11
door Remi
dat ik de scoop niet veel meer gebruik heb ik zelf gezien :P
en die 10kHz komt van Fluke zelf

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 02 jun 2019, 21:26
door nijhuisr
Remi schreef:
02 jun 2019, 21:11
dat ik de scoop niet veel meer gebruik heb ik zelf gezien :P
en die 10kHz komt van Fluke zelf
Haha, ja dat kun jij alleen weten van de scoop idd. 8)

De Fluke gaat helaas niet tot 10KHz, misschien heeft iemand die "fluke" heet je dat verteld?

"Note: AC voltage and current AC-coupled, true RMS, up to 1 kHz" lees ik.

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 03 jun 2019, 21:29
door Remi
je hebt gelijk, het staat er wel een beetje vaag en is ook niet zoals ik me herinner.
Als je bij Fluke de manual erbij pakt gaat het zelfs door tot 100kHz (laatste paar blaadjes)

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 03 jun 2019, 21:48
door Will
Dat slaat helaas op de frequentiemeting Remi. De bandbreedte voor wisselspanning loopt maar tot 1kHz.
Nu gaan Fluke’s meestal wel wat verder door dan de specs aangeven, maar 100kHz haalt een 179 niet.
Je kan het heel makkelijk controleren met de toongenerator. Zodra je boven de 1-2 kHz gaat, zakt de aangewezen spanning.

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 04 jun 2019, 07:27
door sjonny
Ik Heb dat een keer gedaan in 2016 ,ik weet nog steeds niet hoe ik zo'n link van een een ander of eerdere post hier neer plak.
Het gaat over de impedantie van toongenerator.
Heb 3 multimeters op 100 1000 en 1 kHz spanning laten meten .

John

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 04 jun 2019, 12:08
door famu
Niet helemaal on topic, maar je wilt de versterking, bv 27 dB, meten het liefst in DB. Dat rekenen we dus om in Volt.

gebruik je een voltmeter die niet tot 10kHz gaat dan is er waarschijnlijk een afwijking. Maar de frequentie (en als de versterker niet vervormt ook het signaal) van in en uitgang is dezelfde. Zal de meter dan ook dezelfde afwijking hebben? Als dat zo is kun je eigenlijk gewoon een redelijke multimeter gebruiken. Ik ga ervan uit dat het signaal bij hogere spanningen verzwakt wordt met een constant factor (100x of zo) maar het gemeten signaal is dan dezelfde. De RMS waarde zal dan wel niet kloppen, maar dezelfde afwijking is er bij het ingangs en uitgangs signaal.

Ik zal het eens proberen bij de volgende afregeling met een paarverschillende multimeters.

Frans

Re: Afregelen MFB met (USB) scope

Geplaatst: 06 jun 2019, 16:54
door Remi
dat is ook een leuk idee idd. Maar ik heb weer eea opgestoken, ik was vast overtuigd dat het ding tot 10kHz goed was maar begrijp nu dat het niet zo is. Dan toch weer de scoop erbij voor de tweeter in een 58*. En de mid dan ook :cry:

bedankt allemaal voor het vernieuwde inzicht :P 8)