Afregelen MFB met (USB) scope

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1416
Lid geworden op: 16 jan 2012, 00:40
Locatie: Alkmaar

06 jun 2019, 18:28

Remi schreef:
06 jun 2019, 16:54
bedankt allemaal voor het vernieuwde inzicht :P 8)
Ja, sorry.

Ik heb voor het afregelen een DSO138 van JYE Tech gekocht, geeft ook in digit's weer! Kost 13 euro, werkt tot 200KHz
Marantz PM80 CD60 FR951 Sony TA-1150 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 6x544 2x567 2x587 2x585 2x545 2xF9638 F9414
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100
Gebruikersavatar
ChromeMaximaII
Berichten: 2334
Lid geworden op: 09 aug 2014, 21:02

06 jun 2019, 20:54

famu schreef:
04 jun 2019, 12:08
gebruik je een voltmeter die niet tot 10kHz gaat dan is er waarschijnlijk een afwijking. Maar de frequentie (en als de versterker niet vervormt ook het signaal) van in en uitgang is dezelfde. Zal de meter dan ook dezelfde afwijking hebben?
Dat zou mooi zijn, maar dat is wel een tricky veronderstelling. Dit soort fouten zijn niet altijd lineair en waarschijnlijk niet identiek voor de verschillende meetbereiken.
HansMons
Berichten: 253
Lid geworden op: 27 mar 2013, 13:18
Locatie: Ehv
Contacteer:

07 jun 2019, 15:54

ChromeMaximaII schreef:
06 jun 2019, 20:54
famu schreef:
04 jun 2019, 12:08
gebruik je een voltmeter die niet tot 10kHz gaat dan is er waarschijnlijk een afwijking. Maar de frequentie (en als de versterker niet vervormt ook het signaal) van in en uitgang is dezelfde. Zal de meter dan ook dezelfde afwijking hebben?
Dat zou mooi zijn, maar dat is wel een tricky veronderstelling. Dit soort fouten zijn niet altijd lineair en waarschijnlijk niet identiek voor de verschillende meetbereiken.
Vaak heb ik mfb boxen afgeregeld met een goedkoop multimetertje wat al bij 400Hz niet meer de goede waarde aangaf, ging prima.

Zoals hier eerder gemeld gaat het er om dat de spanningsverhoudingen van de multimeter blijven kloppen. Dat laatste is vrij eenvoudig te testen: meter aan de uitgang van een toongenerator hangen en met de stappenverzwakker van de toongenerator de signaal amplitude omschakelen en kijken of de meter dat netjes volgt bij de frequenties die je nodig hebt.
Een PC toongenerator als VB_Generator is hiervoor natuurlijk ook bruikbaar.

True RMS is niet nodig maar mag natuurlijk wel, de originele afregelprocedures zijn niet gemaakt voor True RMS meters. Een nadeel van TRMS meters is dat ze behoorlijk traag kunnen zijn.

Groeten,
Hans
Gebruikersavatar
ChromeMaximaII
Berichten: 2334
Lid geworden op: 09 aug 2014, 21:02

08 jun 2019, 09:38

Meten is weten, als je weet wat je meet. :wink:
Plaats reactie