544 mkII schakelrelais issues

Alles over onze geliefde MFB boxen in deze categorie.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Beeldbuisje
Berichten: 137
Lid geworden op: 05 mar 2013, 10:35

14 mei 2017, 09:50

Vrijdag mijn onderdelenpakketje aangeleverd gekregen van Thomas, waarvoor dank! Netjes gedaan met alle positienummers op het zakje, top werk noem ik zoiets!

Even begonnen met het, normaal gezien, meest eenvoudige: de 544 met defect inschakelrelais.

Na plaatsen van het relais werkt ook de tweede box perfect, maar er valt me wat op: de schakelspanning is 59V, terwijl ik een relais van 48V toegestuurd kreeg.
Kijk ik even in het schema, dan wordt re402 gestuurd uit de +6. Echter kan ik op het schema niet vinden waar die gemaakt wordt :?:
Volg ik de printbanen op de vermogenprint, dan is het makkelijk te besluiten dat die +6 uit D483 moet komen.
De schakelspanning van 59V is dan wel correct, maar goed, vindt mijn relais van 48V dat ook nog na enkele uren spelen?

Beide boxen schakelen quasi gelijktijdig in en met verschil van een halve minuut later, schakelt de "defecte" box ook weer uit.

tnx
Gert
Gebruikersavatar
nijhuisr
Berichten: 1491
Lid geworden op: 16 jan 2012, 00:40
Locatie: Alkmaar

14 mei 2017, 10:57

Spoelspanning is 48 tot 60VDC.

Maar 59 VDC is veel te hoog, je moet de trafo op 240VAC zetten.
Denon pre-amp DAP2500A 2xDenon 720A CD60 SL1200mkII
MFB 4x541 4x532 4x544 2x587 2x585 2x545 2xF9638 F9414
Zelfbouw A20 box uit het groene 1971 boekje met AD1256 W8
Zelfbouw box 4 weg met de 12100
Gebruikersavatar
ChromeMaximaII
Berichten: 2414
Lid geworden op: 09 aug 2014, 21:02

14 mei 2017, 11:01

Het is inderdaad even goed zoeken in het schema. Voeding +6 staat getekend bij R750 en hangt direct aan de hoofdvoeding. Als de trafo primair op 220V staat meet je een iets hogere spannining dan de aangegeven 57V uit het schema. Dat lijkt fors meer dan de 48V werkspanning van het nieuwe relais, maar er zit hierbij doorgaans een flinke marge in de toegestane minimale en maximale waarden. In de webshop staat bij dit relais een vermelding tot 60V.
Gebruikersavatar
ChromeMaximaII
Berichten: 2414
Lid geworden op: 09 aug 2014, 21:02

14 mei 2017, 11:03

Ik moet sneller typen zie ik. :D
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11843
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

14 mei 2017, 16:30

Mooi dat je er al aan bent begonnen!

Wat betreft het relais, ik ben overgestapt van de oude Finder relais met voorschakel weerstand naar het nu geleverde Omron relais dat een spoelspanning van 48 volt heeft met maximale tolerantie tot 60 volt. Dat maakt het relais makkelijker te monteren maakt en breder inzetbaar. Je kunt het dus probleemloos gebruiken voor jouw 544.
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Beeldbuisje
Berichten: 137
Lid geworden op: 05 mar 2013, 10:35

16 mei 2017, 12:40

Het zijn zo van die klusjes die "tussen de soep en de patatten" moeten gebeuren zoals wij dat hier zeggen, maar ik ben van start gegaan :-).

Wat de tip van nijhuisr betreft: ik heb de versie waar geen spanningsomschakelaar opstaat.

Nu goed, de tolerantie van het relais in acht genomen én het feit de de beide speakers het een hele zondagmiddag prima gedaan hebben, ga ik het klusje van de 544 als afgewerkt beschouwen.

Op één of andere manier zat er nog een klapperend geluid in de kast bij een zware luide bass. Dat is nu verholpen door de platte schroefjes op de tweeter wat aan te draaien. (Jongens wat is die kast gevoelig voor valse luchtgaten, het geluid is gewoon stúkken beter als alle lucht binnen blijft)

Verder is het gewoon fenomenaal wat voor een diepe sound uit zulk klein kastje komt.

Vrij hard overtuigd nu van dat MFB systeem, maar ik ontdek er ook twee nadelen aan...

1. Ik had gehoopt dat je zo'n woofer niet kon overbelasten. Je kent het wel: een zware bass in een muziekstuk, geluid te hoog en de woofer klapt er bijna uit. Met ingeschakelde contour knop op de 386 versterker kan ik vrij hard gaan, maar op zeker moment is het voor beide boxjes toch opletten geblazen...

2. Hun standby verbruik is verschrikkelijk naar hedendaagse normen. Heb in mijn werkplaats het "werkstopcontact" aan een volt/stroom/vermogen meter hangen en blijkt dat die dingen tezamen 30 Watt standby verbruik hebben. Oooops :o

Als straks het weer weer slechter gaat worden gaan de 587en op de werkbank. Complete revisie, maar nieuwer, dus ben eens benieuwd hoe die het gaan doen.

Bedankt voor al jullie tips tot nu toe!
Gebruikersavatar
correltje
Berichten: 3686
Lid geworden op: 24 aug 2010, 13:29
Locatie: Waalwijk

16 mei 2017, 13:03

V.w.b. het stand-by verbruik van de 587 moet ik je teleurstellen. Dat zal waarschijnlijk nog hoger zijn dan van de 544, want de eindtrappen in deze boxen blijven ingeschakeld. Buiten de zwaardere trafo komen daar dus ook nog de ruststromen van 3 eindtrappen bij.
Maar de 587 is een heerlijke box om naar te luisteren, er staat bij mij in de woonkamer een set en die gaat nooit meer weg.

Grtz,
Cor.
Bronnen: GA202, 2X GA212, GA222, AF877, CD202, CD911, 22RH621, 22RH651, TK610, TU 3900, TX-400, N4504.
Versterkers/Receivers: 2X NL312H, 22RH521, 22RH551, 22AH762.
Weergevers: ADK2525, N6320, 2X N6330, MFB: 2X 541, 532, 544, 586, 587
rob040
Berichten: 518
Lid geworden op: 07 mei 2007, 12:24

16 mei 2017, 13:40

Beeldbuisje schreef:2. Hun standby verbruik is verschrikkelijk naar hedendaagse normen. Heb in mijn werkplaats het "werkstopcontact" aan een volt/stroom/vermogen meter hangen en blijkt dat die dingen tezamen 30 Watt standby verbruik hebben. Oooops :o
Daar zijn inmiddels een aantal oplossing voor die het vermogen in stand-by flink reduceren. Zie de on/off automaat van Hans, de Ekomatic van Chris en de MFB power saver van ondergetekende.
Beeldbuisje
Berichten: 137
Lid geworden op: 05 mar 2013, 10:35

18 mei 2017, 19:26

rob040 schreef:
Beeldbuisje schreef:2. Hun standby verbruik is verschrikkelijk naar hedendaagse normen. Heb in mijn werkplaats het "werkstopcontact" aan een volt/stroom/vermogen meter hangen en blijkt dat die dingen tezamen 30 Watt standby verbruik hebben. Oooops :o
Daar zijn inmiddels een aantal oplossing voor die het vermogen in stand-by flink reduceren. Zie de on/off automaat van Hans, de Ekomatic van Chris en de MFB power saver van ondergetekende.

Ik bekijk het straks als de 587en het weer doen. Jullie doen er me veel van verwachten :P
Gebruikersavatar
Fotohuis
Berichten: 6598
Lid geworden op: 19 feb 2016, 17:37
Locatie: R'stein soms Mykolaiv
Contacteer:

18 mei 2017, 21:50

De MFB power saver werkt goed op mijn 544 set. Met OKO trafotjes 0,7W ipv 11 Watt per box.
http://www.svema.info
Dynavox TPR-3 6N3P-EV voorversterker, ET-100+Teufel U.20, Theater 500. N4504, N4511, N4450, N2521, N2507, (1)408, 212, 312, 222, draaitafels +GP401/412 Mk2 Sh./MC-3. CD204, CDF200. NAD C352, C422, C521BEE+FB820. 22RH743+22RH544/79R
Plaats reactie