Power Unit NAD C350 defect

Natuurlijk is er meer in de wereld dan alleen vaderlands trots. Waar stoeien we nog meer mee? Laat het hier zien!

Moderator: Moderators

Ruben
Berichten: 269
Lid geworden op: 01 dec 2013, 21:44
Locatie: Oosterhout

04 feb 2014, 23:03

Heren,

Weer een avondje meten en kijken en wat helpt zo'n schema toch enorm..... Daar staat duidelijk vermeld dat de blauwe draden het 14V circuit betreft en de bruine het 8V circuit. Ik had al geconstateerd dat de blauwe draden onderling verbonden waren met de aanname dat dat massa was. (ik heb al ergens eerder gepost : pas op met aannames) Dit blijkt dus gewoon sluiting in het 14V circuit te zijn en kan idd heel goed tot gevolg hebben gehad dat mijn standby trafo's thermal fuse naar de haaien is gegaan zoals Edwin al aangaf. Ik kan de spoelen van de standbytrafo nu ook secundair meten over bruin en over blauw(Zijn dus gewoon nog heel) ...en primair tussen bruin en rood maar niet tussen zwart en/of bruin/rood.

Blijkbaar maakt het 14 V circuit sluiting. De print en het schema verder bekeken en nu blijkt :Gelijkrichter D501 (200V, 1A, hoe kan dat ding stuk gaan???? :shock: ) en D502 (50V 1 A) maken sluiting aan de wisselstroomzijde. D503 (Ook 50V 1A) is nog goed, die heb ik doorgemeten.

Kunnen gelijkrichters het zomaar opgeven..... :?: De gelijkstroomzijde maakt GEEN sluiting... :oops: :mrgreen: :shock: :?

KapotteGelijkrichters.jpg
Gelijkrichters kaduuk....
Ik ga nieuwe gelijkrichters bestellen (Samen met aantal nieuwe elco's) en de trafo met voorschakelweerstanden GOED aansluiten.


EDIT

Dat wordt weer een quest, ik kan ze alleen bij Mouser vinden (Vervanger) maar dat is gelijk 20 Euries verzendkosten, Conrad heeft ze niet en anders wordt het China.... Dat is nog wel eens een opgave vind ik, de juiste parts vinden als ze verouderd zijn.


Een ding weet ik zeker : Ik begin NERGENS meer aan zonder service manual....

Grtz,

Ruben
Laatst gewijzigd door Ruben op 05 feb 2014, 14:06, 1 keer totaal gewijzigd.
En ja hoor... het volgende MFB slachtoffer.....
esgigt
Berichten: 3785
Lid geworden op: 22 feb 2013, 15:13
Locatie: ergens in Zuid-holland

05 feb 2014, 12:14

Ruben,
je kunt ook andere gelijkrichters nemen, tenzij je de originele typen wilt. Je buigt gewoon de pootjes zodat het past.

neem voor de elko's 35V typen (hoger mag ook ivm de ESR) ...

Oh, ja, zou jij kunnen controleren of mijn indruk dat alleen het relais door 5,6V wordt gevoed, klopt? En hoeveel stroom het relais trekt?
CD880, FT880, RH544, PM2519, BX510A, 22RH720, GA312 (Aristona) ;)
Ruben
Berichten: 269
Lid geworden op: 01 dec 2013, 21:44
Locatie: Oosterhout

05 feb 2014, 13:05

Edwin,


Idd de 1mf 25V, 1mF 16V en 2 maal 0.1mf 16V : allemaal nieuwe besteld 35V.

Ook vervangende gelijkrichters gevonden bij Conrad, samen met wat extra Elco's en desoldeerlitze besteld, niet dit weekend maar het weekend daarna zal wel weer hobbie-en worden.

Een probleem blijft dat ik niet kan vaststellen wat de weerstand over het 5,6V en 12V circuit is die gevoed worden door de standby trafo. Dit om te kunnen bepalen wat de voorschakelweerstanden moeten zijn om de voltage outputs van de vervangende trafo af te stemmen op de input spanningen 8/14V die de circuits verwachten. Wat het 12V circuit exact beoogt te doen is mij niet geheel duidelijk. Ik heb wel gelezen dat de spanningsregulatoren LM340T5 en 12 intern thermisch beveiligd zijn en goed moeten zijn. Ik vroeg me nl af hoe de PCB toch afdwingt dat niet meer dan 5,6 cq 12 V wordt afgestaan door de voeding, dat gebeurt dus via die twee IC's :IC501 en 502....

De +/- 37 en +/- 50V worden verzorgd door de ringkerntrafo die volgens mij feitelijk de versterker voeden.
RelaisSpecs.jpg
Specificaties relais

EDIT,

Ik weet niet zeker, verwacht eigenlijk van niet, of de 5,6 V alleen het relais voedt. Er is ook een 5,6 V aansluiting op het main board.....
ConnectorMainPCB.jpg
connector from Power PCB to main PCB

Waar de I/V aanduiding voor staat is ook (nog) een raadsel.

Groet,

Ruben
En ja hoor... het volgende MFB slachtoffer.....
Gebruikersavatar
JohanD
Berichten: 1090
Lid geworden op: 25 jul 2010, 15:08
Locatie: Kampen

05 feb 2014, 15:16

De "weerstand" van zowel het 5,6 V als het 12 V circuit is niet eenvoudig met een Ohmmeter te bepalen, maar daar was je ondertussen al achter. Wat je wel kunt doen is de stroomopname van beide circuits meten en op die manier de benodigde voorschakelweerstand berekenen. Waar je wel op moet letten is dat de stroomopname waarschijnlijk varieert in de tijd, dus je moet uitgaan van de hoogst mogelijke stroom.
Een andere optie die ik zie, als je niet de goede trafo kunt krijgen, is om 2 trafo's te gebruiken, 1 x 8 V en 1 x 14 V.

Wat betreft je gelijkrichters. Als je er bv 36 V (2 x 18 V) i.p.v. 8 V op gezet hebt, dan is de inschakelstroom door de gelijkrichters veel hoger. Dit kan een reden zijn dat ze zijn overleden.
leuk spul uit de 60's 70's en 80's
Luidsprekers Refoamen
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

05 feb 2014, 15:47

Hoeveel apparaten heb je inmiddels op moeten blazen voordat je verstandig werd? :lol:

Alhoewel ik twijfel aan dit laatste... :shock:

Die gelijkrichters zijn gewoon standaard IC's. krijg je overal (nee niet bij de bakker)...
Laatst gewijzigd door movieman op 05 feb 2014, 15:49, 1 keer totaal gewijzigd.
Ruben
Berichten: 269
Lid geworden op: 01 dec 2013, 21:44
Locatie: Oosterhout

05 feb 2014, 15:48

Guys,

Ik word af en toe een beetje moe van mezelf, in ieder geval van het te snel trekken van conclusies. Ik moet ook aanleren componenten niet op de PCB te meten maar off circuit.... wat blijkt : Off circuit zijn de gelijkrichters gewoon nog goed, de short wordt veroorzaakt door 2 leaking keramische condensatoren C511 en C512 100N/63V.....


Deze gedemonteerd en idd, deze doormetende krijg ik resistance 0 of wel pieieieiep bij doormeten met diodestand....Ik kan alleen de capaciteit van keramische condensatoren niet meten lijkt het met mijn multimeter, dat vind ik vreemd omdat de range tussen 2N en 20U op de multimeter wordt aangegeven. Als ik de keramische condensatoren doormeet krijg ik waarde 0 (Ook degene die ik van de PCB heb afgehaald die geen short geven)

Ook heb ik het idee dat een keramische condensator altijd bipolair is, ik zie op de print nergens een polariteit aangegeven. Ik ga ook alle keramische 100n/63V vervangen door 100N/100V keramische.

Johan,

Thanks for the info
De "weerstand" van zowel het 5,6 V als het 12 V circuit is niet eenvoudig met een Ohmmeter te bepalen, maar daar was je ondertussen al achter. Wat je wel kunt doen is de stroomopname van beide circuits meten en op die manier de benodigde voorschakelweerstand berekenen. Waar je wel op moet letten is dat de stroomopname waarschijnlijk varieert in de tijd, dus je moet uitgaan van de hoogst mogelijke stroom.
Een andere optie die ik zie, als je niet de goede trafo kunt krijgen, is om 2 trafo's te gebruiken, 1 x 8 V en 1 x 14 V.
Ik begrijp dat ik middels de wet van Ohm d.m.v. opgenomen stroom en het gekende voltage de weerstand in het circuit kan bepalen en zodoende een goede voorschakelweerstand kan berekenen alleen is dit een kip/ei verhaal. Ik kan dat pas meten als ik een goede voeding heb. Is er iets zinnigs te zeggen over een gemiddelde weerstand dat ik daarvan uit kan gaan en dan kan gaan meten om iteratief tot de juiste waardes te kunnen komen?




Grtz,

Ruben
Bijlagen
C511 and C512leaky.jpg
Leaking ceramic capaicors causing short
En ja hoor... het volgende MFB slachtoffer.....
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

05 feb 2014, 15:53

Een condensator doorpiepen in diodestand? WTF? :shock:

Je moet je multimeter op Ohm zetten en dan moet je een hele hoge weerstand meten, ergens in de 10K tot M...

Ik zou toch maar eens een cursus gaan volgen...
Ruben
Berichten: 269
Lid geworden op: 01 dec 2013, 21:44
Locatie: Oosterhout

05 feb 2014, 16:05

Movieman,
Hoeveel apparaten heb je inmiddels op moeten blazen voordat je verstandig werd? :lol:
Tot op heden nog geen, maar wat niet is kan nog komen... :mrgreen:

Ook in Ohm mode -> 0 Ohm weerstand... As ik mijn multimetter in diodestand zet en er is een short gaat ie piepen.... Ik begrijp dat je normaliter de diodestand gebruikt om te kijken of een halfgeleider in 1 richtng gesperd is of niet maar mijn Multimeter kent een soort DUAL funtie.... Ik denk om eventueel ook te laten horen dat b.v. een diode in de sperstand kaduuk is en short.... Ik vind dat een super handige gadget als je een verbinding wil checken en niet in staat bent op je meter te kijken ergens ondersteboven met de kop diep in een kast...... (Was hier overigens niet van toepassing)
:D
(ik begijp je punt....niettemin is een cursus de moeite waard, zou best willen. Heb zeker interesse) :mrgreen:
CombinedSoundDiode.jpg
GecombineerdeDiode_ShortStand
AsOhmShorted.jpg
Shorted in Ohm
GOINGBEEEEEPASBEINGSHORTED.jpg
PIEIEIEIEIEIEIEP_Im shorted

Er zit een hele kleine afwijking in, komt door pinnen : ga vandaag nieuwe kopen.

R
En ja hoor... het volgende MFB slachtoffer.....
Ruben
Berichten: 269
Lid geworden op: 01 dec 2013, 21:44
Locatie: Oosterhout

05 feb 2014, 17:45

Remi,

ik ben voorlopig mr Green en op weg naar meer kennis.. zal echt nog wel eens iets opblazen.... Hij heeft me in het verleden onwijs geholpen en een beetje kritiek kan ik echt wel hebben hoor.... maar vriendelijker kan wel ja.. da's waar... :mrgreen: :D

Grtz,

Ruben
En ja hoor... het volgende MFB slachtoffer.....
Gebruikersavatar
movieman
Berichten: 12533
Lid geworden op: 17 mar 2008, 22:42
Locatie: Zuid-Limburg

05 feb 2014, 18:34

Oh wat zijn jullie stout. Vind ik helemaal niet leuk. :cry:
Gebruikersavatar
Gobert
Berichten: 169
Lid geworden op: 02 jan 2014, 13:57
Locatie: Omgeving Arnhem

05 feb 2014, 18:35

Remi schreef:Movieman hangt de charmeur uit :P
Denk dat hij mooi een cursus "multimeten voor beginners" kan geven. Ik heb ook belangstelling aangezien ik ook een multimeter heb.
La Passione Passa dal Cuore
2 x MFB 567 en 4 x MFB 541
Ruben
Berichten: 269
Lid geworden op: 01 dec 2013, 21:44
Locatie: Oosterhout

06 feb 2014, 21:56

E-specialisten...

Ik vraag me af of ik zo mag redeneren om tot een benadering van de interne weerstand van de 8/14 Volt circuits mag komen, ik ken tenslotte de specs van de oude standby trafo:
CalcR.jpg
WvO

Of ga ik nu echt gierend de bocht uit. :|

Ruben
En ja hoor... het volgende MFB slachtoffer.....
Plaats reactie