Xover Goodmans XO-950-5000hz 15-Ohm(1972)

Natuurlijk is er meer in de wereld dan alleen vaderlands trots. Waar stoeien we nog meer mee? Laat het hier zien!

Moderator: Moderators

Plaats reactie
BaseLine
Berichten: 37
Lid geworden op: 16 jan 2011, 13:51
Locatie: Vorselaar (Belgie)

18 nov 2013, 13:59

Hallo,

heb sinds 1972 een xover van Goodmans in twee van mijn boxen.
Ik wou de condensatoren vervangen door nieuwe.
De oude hebben deze waarden: Type A316D Metallised 1-5µ 150 volt.
Er zijn er telkens twee condensatoren aanboord, per xover.
Moet ik de exacte waarde copieeren, of zijn er afwijkingen mogelijk?

Vrgrtn Marcel
Verstand komt met de jaren, dus, je sterft met een volle (harde) schijf!
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9228
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

18 nov 2013, 18:05

Mmm, je zou eens kunnen googelen waar andere Goodmans bezitters de voorkeur aan geven. En anders zou ik er MKP's in zetten, eigenlijk altijd goed. Alleen de waardeaanduiding is een beetje wazig, 1-5µ, bedoel je soms 1,5µ? Het is wel van belang dat je de exacte waarde van de capaciteit neemt, die voor het voltage mag best afwijken mits de waarde niet te laag is.
Eigenlijk zou ik ook verwachten dat er minstens 3 condensatoren per filter aanwezig zijn, het is toch een 3-weg filter?
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
BaseLine
Berichten: 37
Lid geworden op: 16 jan 2011, 13:51
Locatie: Vorselaar (Belgie)

18 nov 2013, 18:41

Harry,

die waarden zijn volgens mij hetzelfde, 1-5µ - 150 volt of 1,5µ - 150 volt.
Ik heb letterlijk afgeschreven wat er op één van die condensatoren staat.
Morgen ga ik dat houten bakje waar deze crossover zich bevindt, leegmaken.
Nochtans denk ik dat er twee condensatoren inzitten.

Het is inderdaad een drieweg.
Zit in een box samen met Philips Bombardon 8 ohm, Midax15 ohm en Trebax 8-15 ohm, sinds 1972
Op een etiket staat 'Half Section Crossover' mischien doelt dat op die twee cond.
Ik dacht één voor afsnijden op 950hz de tweede op 5000hz ??

De voltage mag ook naar boven afgerond worden?
Verstand komt met de jaren, dus, je sterft met een volle (harde) schijf!
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9228
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

18 nov 2013, 20:33

Ik had mezelf iets nauwkeuriger moeten uitdrukken, sorry. Het is zeker mogelijk om een 3-weg parallelfilter (het zal vast geen seriefilter zijn) met twee condensatoren te bouwen, een 1e orde (6dB) filter wordt dat dan. Maar: hierbij hebben beide condensatoren wel duidelijk verschillende waarden en bij jou zijn beide waarden hetzelfde. En dat is wat merkwaardig.
1,5µF is een normale waarde voor een 2e orde crossover bij 5000Hz van een 15 ohm mid en tweeter. De waarde van een condensator bij de 950Hz crossover moet m.i. duidelijk hoger zijn. Maar goed, wie weet heeft Goodmans iets bijzonders bedacht? Heb je toevallig een schema van het filter?

Het voltage van de condensatoren maakt niet zoveel uit, alles boven de 100 Volt is prima.

Zo te lezen zijn het trouwens mooie luidsprekers die er in zitten :)
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
Gebruikersavatar
Turbo.d
Berichten: 2138
Lid geworden op: 28 jan 2009, 15:55
Locatie: Home is where I park it
Contacteer:

18 nov 2013, 21:40

Heeft DJ Deeno ook de weg naar hier gevonden :?:
| O""""O | http://www.Briebelbus.nl | O""""O |
BaseLine
Berichten: 37
Lid geworden op: 16 jan 2011, 13:51
Locatie: Vorselaar (Belgie)

18 nov 2013, 22:42

Harry,

een schema heb ik niet gevonden, heb al gezocht tot in de andere kant van de wereld.
Heb er al menige uurtjes aan gespendeerd, vooral op Amerikaanse en Aziatische fora kom je Goodmans discussies tegen.
Ze geven daar ook prijzen voor Goodmans materiaal om achterover te vallen.
Dit heb ik daar wel gevonden, wel in het Engels, dit is een treath over deze Goodmans crossover.
Ik ga het niet vertalen, om geen domme fouten te maken.
Dit is het : I was always taught that the phase shift in a second order network (12dB) is 180 degrees, wich means that the two drivers can be connected with like polarity at the expence of a null responce curve at the crossover frequency.
That's why most people connect the midrange driver out of phase.

Er zijn wonderwel geen aanduiding hoe je de luidsprekers polariserend aansluit.
Daar heb ik een folder van gevonden, dat via een tekening duidelijk maakt dat je steeds begint met input - + woofer - +
mid - + tweeter - + . Hieruit begrijp ik uit dat de fase omschakeling in de filter zelf gebeurt voor de mid.
Verstand komt met de jaren, dus, je sterft met een volle (harde) schijf!
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9228
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

18 nov 2013, 22:57

Aangezien het hele filter blijkbaar in een houten bakje zit is het niet zo gek dat ze de aansluitingen aan de buitenkant "logisch" hebben gemaakt zoals jij dat beschrijft. Dat verminderd aansluitfouten. Het omwisselen van de bedrading, dus de "fase-omschakeling" gebeurt dan inderdaad in het bakje. Ach, het maakt ook allemaal niet uit zolang je alles maar weer net zo aansluit als origineel na het vervangen van de condensatoren.

Als de betreffende tekst echter van toepassing is op dit filter is de laag/mid cross 2e orde (12dB) uitgevoerd, en dat houdt eigenlijk in dat er naast de twee al door jou genoemde condensatoren nog twee andere aanwezig moeten zijn. Plaats anders maar eens een foto als je het bakje open hebt?
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
Gebruikersavatar
cyrano
Berichten: 1205
Lid geworden op: 31 jan 2012, 21:57

19 nov 2013, 14:02

Kijk eens naar de foto's in deze advertentie:

http://www.2dehands.be/audio-video-tv/a ... 61378.html

Of hier, blijft misschien langer staan:

http://s598.photobucket.com/user/theold ... 4.jpg.html
BaseLine
Berichten: 37
Lid geworden op: 16 jan 2011, 13:51
Locatie: Vorselaar (Belgie)

19 nov 2013, 15:03

Inderdaad Cyrano, de link van 2dehands.be is de juiste.
En ook Harry, had gelijk.
Onderin zaten nog twee kleppers metalic paper condensatoren beiden 8,0µF - 150 volt.

Die uit hun cocon halen is geen sinecure, ze er terug in krijgen des te moeilijker.
Alles past juist in dat 'bakje'.
Heb foto's genomen, maar zoals gewoonlijk te veel kB om op te laden.
Laatst gewijzigd door BaseLine op 19 nov 2013, 18:58, 2 keer totaal gewijzigd.
Verstand komt met de jaren, dus, je sterft met een volle (harde) schijf!
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9228
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

19 nov 2013, 16:52

BaseLine schreef:En ook Maurice
:?:
BaseLine schreef:Alles past juist in dat 'bakje'.
Heb foto's genomen, maar zoals gewoonlijk te veel kB om op te laden.
Foto's kun je met bijvoorbeeld IrfanView verkleinen, of je zet ze elders op een fotosite en plaatst hier de link.
Als er geen enkele ruimte over is in het bakje wordt het wat lastig. Maar als ik zo naar de foto's op Photobucket kijk zijn ze toch redelijk groot. Je kunt wellicht de draden verlengen en de condensatoren elders in het bakje vastlijmen? Of zelfs buitenop, extra gaatje boren.
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
BaseLine
Berichten: 37
Lid geworden op: 16 jan 2011, 13:51
Locatie: Vorselaar (Belgie)

19 nov 2013, 17:32

Harrie dus,

ja met Maurice had ik de vorige dagen via Nederlands forum oude radio's een onderhoud over een vastzittende 9710mc.

Daarom die naamsverwisseling, excuses daarvoor.

Ik heb me net geregistreerd op een gratis fotosite van mijn televisie provider, Telenet.
Wacht nog op de bevestigingslink, en zal dan via een link de foto's doormailen.
Laatst gewijzigd door BaseLine op 19 nov 2013, 18:41, 1 keer totaal gewijzigd.
Verstand komt met de jaren, dus, je sterft met een volle (harde) schijf!
Gebruikersavatar
Harrie
Berichten: 9379
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

19 nov 2013, 17:58

komt dus goed, Marcel. Verklein de foto's eerst met bijv. Irfanview,
anders vallen ze hier gedeeltelijk buiten beeld..
aanbevolen formaat voor dit forum is 640 x 480 pixels.
grt, Harrie
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
Gebruikersavatar
Harry
Berichten: 9228
Lid geworden op: 07 dec 2009, 19:58
Locatie: Bij Arnhem

20 nov 2013, 12:03

Hier twee foto's die Marcel me toestuurde, upload lukte hem niet
Goodmansxover8.jpg
Goodmansxover8.jpg (37.5 KiB) 5609 keer bekeken
Goodmansxover9.jpg
Goodmansxover9.jpg (41.51 KiB) 5609 keer bekeken
Van alle dingen die ik ben kwijtgeraakt mis ik mijn verstand het meeste...
Plaats reactie