Digitale modeltreinbesturing kaduuk - help!

Natuurlijk is er meer in de wereld dan alleen vaderlands trots. Waar stoeien we nog meer mee? Laat het hier zien!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Raicho
Berichten: 3237
Lid geworden op: 01 sep 2007, 15:51
Locatie: Zaandam
Contacteer:

22 apr 2012, 14:59

Beste allemaal,

Van een vriend heb ik een digitale modeltreinbesturing te leen om wat mee te experimenteren en te kijken of ik dat ding aan een computer kan koppelen om op die manier vanaf de computer de treinen te programmeren en te besturen. Het apparaat is een Twin Center van Fleischmann. Het apparaat is in opdracht van Fleischmann gemaakt door de Duitse fabrikant Uhlenbrock. Tijdens het doen van een aantal instellingen, waarbij het apparaat onbelast aan een 16V ~ trafo hing klapte er een condensator in het apparaat. (Is dat wel zo? Zie verdere berichten) Na de pats was er een schroeilucht te ruiken. Ik ben van plan het apparaat open te maken en er hier wat verslag van te doen.
twin center.jpg
Twin Center
Grtz,

Mark V.
Laatst gewijzigd door Raicho op 23 apr 2012, 19:54, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Harrie
Berichten: 9379
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

22 apr 2012, 16:35

jammer dat dat mooie ding meteen al kaduuk gaat...
succes er mee, lijkt me wel een leuke uitdaging.
grt, Harrie
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
Gebruikersavatar
Raicho
Berichten: 3237
Lid geworden op: 01 sep 2007, 15:51
Locatie: Zaandam
Contacteer:

22 apr 2012, 17:33

Harrie,

Ik heb dat kastje ondertussen op en gemaakt (wij zijn toch niet nieuwsgierig :wink: ) en ik zag meteen wat er loos is: één van de transistoren uit de eindtrap heeft het begeven, hij is helemaal gespleten :cry: Het is een BD535 en de andere transistor is een BD536, een gewone eindtrap zoals in een audioversterker. Wat ik wil doen is de transistoren vervangen en ook de afvlakcondensatoren ( 2 x 4700μF, 35V ) vertrouw ik niet meer. Wellicht ook de gelijkrichter vervangen...
tin center hoofdprint 1.jpg
De schade...
Het valt mij op dat het hele apparaatje eigenlijk heel simpel in elkaar zit, en dat er in de winkel zo'n € 400,- voor betaald moet worden. (deze is 2e hands en voor € 80,- gekocht). Ondertussen is dit model niet meer leverbaar wegens een fusie tussen Roco en Fleischmann (beide eigendom van dezelfde firma) waarbij wat doublures uit het assortiment zijn geschrapt.

FWIW,

Mark V.
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11789
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

22 apr 2012, 19:45

Het meeste geld zit waarschijnlijk in een SMD flatpack CPU-tje met unieke software. De hardware kost slechts een paar centen...
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Gebruikersavatar
JohanD
Berichten: 1090
Lid geworden op: 25 jul 2010, 15:08
Locatie: Kampen

22 apr 2012, 23:18

Inderdaad, je betaald duidelijk niet voor de onderdelen, maar voor de functionaliteit (als hij het doet ;)).
leuk spul uit de 60's 70's en 80's
Luidsprekers Refoamen
Gebruikersavatar
Harrie
Berichten: 9379
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

23 apr 2012, 16:42

JohanD schreef:Inderdaad, je betaald duidelijk niet voor de onderdelen, maar voor de functionaliteit (als hij het doet ;)).
en wat dacht je van de ontwikkelingskosten en kleine oplage ?
Kleinschalige produktie is ook erg duur. Die kosten verdeeld over de aantallen = ?
ON-Topic maar weer: leuk speelgoed, en ik ben benieuwd of Mark de aansturiing
per PC voor elkaar krijgt....maar eerst moet dit kastje weer in orde :wink:
grt, Harrie
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
Gebruikersavatar
Raicho
Berichten: 3237
Lid geworden op: 01 sep 2007, 15:51
Locatie: Zaandam
Contacteer:

23 apr 2012, 19:53

Nog even een fotootje van de binnenkant. Onder het toetsenbordje zit deze print, met daarop het schermpje en een groot deel van de logica. Zie het grote vierkante iC met het bekende logo...
twin center keyboard.jpg
De keyboardprint
@ Thomas: Ik zoek een paartje BD535 / BD536 transistoren. Dit zijn de eindtransistoren die tegen het koelblok (middenste 2 componenten) zijn gemonteerd. Kun jij die leveren? Ik ga nog even op zoek naar de storingsbron, ik ga in ieder geval het relais doormeten.

Grtz,

Mark V.
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11789
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

23 apr 2012, 20:38

Dag Mark,

De BD535 kan ik niet leveren; wel wordt daarvoor als vervanger de BD243C aanbevolen.
De BD536 kan ik niet leveren; wel wordt daarvoor als vervanger de BD244C aanbevolen.

Beide torren kosten 50ct per stuk.

Zou het overigens kunnen dat de transistor defect is geraakt door een kortsluiting van de uitgang/belasting van het kastje? In dat geval hoeft de storing niet van binnenuit te komen, al kan het natuurlijk zijn dat er meer schade is dan alleen het zichtbare.
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Gebruikersavatar
Raicho
Berichten: 3237
Lid geworden op: 01 sep 2007, 15:51
Locatie: Zaandam
Contacteer:

23 apr 2012, 21:08

Thomas schreef:Dag Mark,

<knippieknip>

Zou het overigens kunnen dat de transistor defect is geraakt door een kortsluiting van de uitgang/belasting van het kastje? In dat geval hoeft de storing niet van binnenuit te komen, al kan het natuurlijk zijn dat er meer schade is dan alleen het zichtbare.
Thomas,

Ten tijde van de korstsluiting was het kastje onbelast. Ik heb het stekkerblokje (dat deel dat in het kastje gaat, een soort kroonsteentjes) en die meten geen sluiting tussen de aansluitingen. Ik wil nu verder gaan meten aan o.a het relais. De kortsluiting deed zich voor kort na dat het relais de uitgangsspanning aanschakelde... Je zag dat de logica opstartte en dan sloeg het noodlot toe...

Wellicht dat ik nog meer componenten nodig denk te hebben, ik neem nog wel even per PM contact op.

Grtz,

Mark V.
Gebruikersavatar
Raicho
Berichten: 3237
Lid geworden op: 01 sep 2007, 15:51
Locatie: Zaandam
Contacteer:

28 apr 2012, 20:11

Vandaag geprobeerd om die kapotte powertor los te solderen, ging niet geweldig; de tor zit nog steeds op de print vast :( .

Heeft iemand een idee hoe je onderdelen van dubbelzijdige printplaten lossoldeert?

Grtz,

Mark V.
Gebruikersavatar
Harrie
Berichten: 9379
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

28 apr 2012, 20:38

heb je geen tinzuiger ( 'desoldeerpomp' ) ?
anders lukt het denk ik niet, de tin stolt al weer aan de ene kant
als je de andere kant verhit, dus eerst de tin wegzuigen.
grt, Harrie
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
Gebruikersavatar
omniVoor
Berichten: 1018
Lid geworden op: 08 jun 2011, 10:36
Locatie: Enschede

28 apr 2012, 22:51

Dat doe ik met een soldeerbout die breed genoeg is om alle 3 punten van de transistor tegelijk te verwarmen en dan pak je hem er zo uit. :idea:
Gebruikersavatar
Raicho
Berichten: 3237
Lid geworden op: 01 sep 2007, 15:51
Locatie: Zaandam
Contacteer:

29 apr 2012, 22:35

Die kapotte powertor is eruit. Dat ding het makkelijkste volgense de "methode Remi", tor losknipen van de draadjes en dan de draadjes 1 voor 1 lossolderen.
bd535_eruit.jpg
De BD535 is eruit
Dan de volgende uitdaging: de 2 printen van elkaar scheiden, zodat ik beter kan meten en evt. componenten vervangen. Er zitten 4 draadbruggen tussen beide printen. Deze draadbruggen zijn een soort aansluitpennen aan een stripje en ongeveer 40 mm lang. Ik heb deze verbinders nog nergens kunnen vinden, en ik had graag willen weten hoe ik e.e.a. na reparatie weer werkend in elkaar krijg.
verbinding.jpg
De verbinding tussen de 2 printen
Alvast weer mijn dank voor jullie medewerking,

Mark V.
Plaats reactie