Pagina 1 van 2

SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 04 mar 2019, 19:30
door PeterPhilips900
Onlangs heb ik van een kennis een minidisc speler gekregen. Deze zilverkleurige speler is onderdeel van een midi set (Sony EX 77MD). Omdat de bijpassende versterker (met aftakking in de voeding, via een aparte externe voedingskabel naar de MD speler) en andere componenten er niet bij zaten, kon die kennis er niets mee doen. De set is niet bepaald veelvoorkomend en de kabel zal ook wel een uniek artikel zijn. Nu proberen mijn zwager en ik te achterhalen wat het juiste voltage voor de speler is, teneinde een eigen voeding voor de speler te maken. In de reparatie handleiding is e.e.a wel beschreven, maar is het voltage niet vermeld. Heeft iemand wel eens hetzelfde probleem ondervonden of heeft iemand deze gegevens wel? Ik hoor het graag. Alvast bedankt.

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 04 mar 2019, 20:07
door Will
De versterker levert de voeding, als je in die servicemanual kijkt moet je het kunnen vinden.
Die manual kan ik nu even niet bij (ben door het quotum heen...)

Ik zie wel al in de MD manual dat er meerdere voedingen nodig zijn, waaronder een wisselspanning voor het display.

Kijk ook eens op minidisc.org.

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 07 mar 2019, 14:56
door PeterPhilips900
Dank je wel voor de reactie. Op de genoemde website heb ik helaas de bewuste info niet gevonden.

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 08 mar 2019, 17:07
door nijhuisr
https://elektrotanya.com/sony_hcd-ex770 ... nload.html

Versterker EN MD speler schema's. .

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 08 mar 2019, 20:10
door Will
Dat is wel een heel erg slechte scan.

Voor eentje van uitstekende kwaliteit (alle componenten van de set):
freeservicemanuals.info
MD
AMPLIFIER
TUNER
SET
CD

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 11 mar 2019, 23:06
door PeterPhilips900
Dank voor alle hulp en informatie. Het afgeleide voltage is dus 6 of 12 Volt. De oplossing voor het vraagstuk is echter onverwacht een stuk makkelijker geworden en hoeven we niet te experimenteren en te knutselen met de voeding. Er is namelijk nog een andere optie.
Bij deze van een kennis gekregen MD speler hoort dus een specifieke EX serie versterker uit 1997, in zilvergrijs midi formaat, die met een specifieke platte kabel stroom naar de MD speler stuurt. Ik wilde (c.q. moest in opdracht) mijn verzameling eigenlijk nog wat verder inkrimpen. Ik heb deze versterker (2 x 60 Watt bij 6 Ohm), samen met de cd wisselaar, cassettedeck (horizontaal lade systeem als bij een cd speler) en RDS tuner onverwachts toch gevonden. De set van losse componenten is volgens mij weinig verkocht (hoog prijskaartje?) of er is al veel naar de milieustraat gebracht. Ik ben de set c.q. versterker bijna niet tegengekomen, meestal zonder de bewuste kabel. Er mankeert wel e.e.a. aan (cassettelade hapert, display tuner defect), maar de versterker is gelukkig probleemloos. De speciale kabels en originele systeem a.b. zitten er ook bij. Voor zegge en schrijve Eur 10,00 mag ik hem ophalen. Dat was ook de nette vraagprijs. Het huis van de vader van der verkoper - die kleiner gaat wonen (niet tussen 6 plankjes) - moet namelijk volgende week maandag leeggeruimd zijn. Aanstaande zondag mag ik de set ophalen.

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 15 mar 2019, 10:24
door Ube
Voor als de versterker opgehaald is:
:text-worthless:

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 28 mar 2019, 07:25
door PeterPhilips900
Bijgaand de foto's

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 28 mar 2019, 07:27
door PeterPhilips900
Met dank aan Lowie en Henk O. voor de hulp met het plaatsen van de foto's.

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 28 mar 2019, 07:41
door PeterPhilips900
Zoals eerder gemeld, bestaat de set uit losse componenten. Voeding van de tuner, cd wisselaar en cassettedeck (EX66 set) of Minidisk speler (EX77) alleen via de speciale Sony voedingskabel met 3 specifiek gekleurde connectoren vanuit de versterker. Als ik de Md speler wil gebruiken, moet ik de connector van het cassettedeck omwisselen. Dat is wel jammer.
De MD speler hoort dus bij een andere set uit de EX serie. Qua kleur is er daarom een lichte afwijking. Het display van de MD speler doet het nog prima, net als de speler zelf. Tuner en cd wisselaar doen het ook goed. De horizontale lade van het cassettedeck blijft steken door een defecte of te ruime snaar. De displays van tuner, cd wisselaar en cassettedeck werken niet. Dat komt waarschijnlijk doordat alle displays van de apparaten continue aan blijven staan, ook al gebruik je maar een onderdeel. Ook kun je de set niet geheel uit zetten en blijft de versterker unit op standby staan. Ik hoop het probleem te verhelpen, maar ben bang dat de displays overleden zijn. Dat laatste zou wel jammer zijn, want het is een mooie en verder goede set. Het geluid is zeer goed. De vorige eigenaar is - gezien de optische staat - erg zuinig op de set geweest. De gebruikershandleiding en afstandbediening zijn bovendien ook nog aanwezig (zie laatste foto).

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 28 mar 2019, 11:11
door Hoewie Loewie
PeterPhilips900 schreef:
28 mar 2019, 07:27
Met dank aan Lowie en Henk O. voor de hulp met het plaatsen van de foto's.
Graag gedaan. :D

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 28 mar 2019, 13:39
door Ube
Mooie set, ondanks dat het geen Philips is :D.

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 29 mar 2019, 10:48
door Will
Mooi hoor!

Over de displays: ik heb nog nooit meegemaakt dat een FL display stuk gaat of versleten is.
Een klokje draait hier al meer dan 35 jaar op maximale helderheid.

Het zit eerder in de voeding van het display, of misschien de aansturing. Hopelijk niet dat laatste, want dat kan een stuk moeilijker worden om op te lossen.

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 29 mar 2019, 22:20
door PeterPhilips900
Als de drie weigerende displays het weer zouden doen, zou het helemaal prachtig zijn. Gezien het feit dat het display van de MD speler het wel doet via de connector van het cassettedeck, ligt het naar mijn mening niet aan de voedingskabel of aansturing vanuit de versterker. Stroom krijgen ze zeker, want tuner, cassettedeck (je hoort de lade een poging ondernemen om te openen) en de cd wisselaar (al veel cd's afgespeeld) werken verder gewoon. De connectoren van de kabel zijn verder exact volgens de aangegeven kleuren in de apparaten geplaatst. Op korte termijn gaan mijn zwager en ik ons verdiepen in dit probleem, te beginnen met de voeding van de displays (zoals Will ook voorstelde; dank voor het meedenken). Het blijft echter opvallend dat ze alle drie niets meer doen. Je zou bijna denken aan een (tijdelijk) te hoge spanning. Wordt vervolgd.

Re: SONY Minidisc speler MDS EX770

Geplaatst: 31 mar 2019, 22:03
door PeterPhilips900
Na veel zoekwerk op het internet heeft mijn zwager een item m.b.t. deze Sony serie gevonden. Daar wordt regelmatig de zoektocht naar de connectorkabel gestaakt omdat ze er gewoon niet meer zijn. Ook het structurele probleem met defecte displays wordt daar genoemd. De oorzaak blijkt te zitten in defecte elco's. Het zijn voornamelijk 100 Volt elco's die kapot gegaan zijn. Ik wil deze daarom op korte termijn bestellen. Ook de elco's in het nog werkende display van de MD speler worden preventief vervangen. De elco's van de cd wisselaar zijn extreem moeilijk bereikbaar. Er moet zeer veel uitgebouwd worden om ze zelfs maar te kunnen zien ! Deze vervangen wordt dus nog een hele toer. Wordt weer vervolgd.