Altec Lansing 2.1 setje met pruttelende woofer

Natuurlijk is er meer in de wereld dan alleen vaderlands trots. Waar stoeien we nog meer mee? Laat het hier zien!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
reel2reelcrazy
Berichten: 205
Lid geworden op: 06 okt 2008, 11:56

23 jun 2017, 20:48

Ik probeer al een tijdje de woofer normaal te laten meespelen maar ik krijg het ploppende gekraak er niet af.
Het woofertje zit direct op de uitgang van een TDA7370B i.c. versterkertje. De kans is groot dat dit met een nieuw i.c. verholpen is. Weet iemand raad?

https://youtu.be/YXQEVatwQ7k
MGf
Berichten: 563
Lid geworden op: 24 jan 2016, 10:33
Locatie: Regio Arnhem
Contacteer:

25 jun 2017, 10:17

Lijkt heel erg op het "onweer" dat defecte Harman Kardon subwoofers produceert...
Hoeft niet aan de versterker IC te liggen, kan ook een van de opamps ervoor zijn, bijvoorbeeld TL074, TL084, etc.

Heb je een scope (evt een multimeter met min/max)? Stuur er een sinus in en bekijk het signaal eens voor het eindversterker IC.
~ Mark ~
Soldeerbout, schroevendraaiers en een hamer.
Gebruikersavatar
reel2reelcrazy
Berichten: 205
Lid geworden op: 06 okt 2008, 11:56

25 jun 2017, 16:59

.
Laatst gewijzigd door reel2reelcrazy op 25 jun 2017, 17:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
reel2reelcrazy
Berichten: 205
Lid geworden op: 06 okt 2008, 11:56

25 jun 2017, 17:11

Ik heb geen scoop en kan maar beperkt storing zoeken.
Met een soldeerbout bovenop elco's gehouden om deze uit te sluiten. Ik ben geen voorstander van blindelings componenten vervangen maar vaak kom ik met redeneren niet veel verder.
Het komt idd vaker voor bij subjes en ligt de oorzaak in hoogohmig geworden lijm onder elco's maar er zit geen lijm op deze print.
MGf
Berichten: 563
Lid geworden op: 24 jan 2016, 10:33
Locatie: Regio Arnhem
Contacteer:

25 jun 2017, 17:31

reel2reelcrazy schreef:...Ik ben geen voorstander van blindelings componenten vervangen maar vaak kom ik met redeneren niet veel verder....
Ik ook niet, vandaar mijn suggestie te gaan meten. :D Is het niet zo dat dat "geknal" ook optreedt als er geen geluid doorheen gestuurd wordt? Dan is het makkelijker meten. Een schema is dan wel handig. Anders kan je alleen maar aan de hand van wat datasheets en print layout inschatten waar het geluid op te pakken is en te meten of er "herrie" bij op zit.
~ Mark ~
Soldeerbout, schroevendraaiers en een hamer.
Gebruikersavatar
reel2reelcrazy
Berichten: 205
Lid geworden op: 06 okt 2008, 11:56

25 jun 2017, 17:37

Ik heb idd gezocht naar een schema maar niets kunnen vinden. Ik heb een tweede set staan en daarop maakt de sub ook herrie. Zonder muziek op de ingang aangesloten blijft het geknetter.. achterop de sub zit een potmeter waarmee je het volume van de sub kunt regelen. Dit heeft effect op het geknetter. Draai je de potmeter terug is het laag maar ook het geknetter weg.
MGf
Berichten: 563
Lid geworden op: 24 jan 2016, 10:33
Locatie: Regio Arnhem
Contacteer:

25 jun 2017, 17:40

Meestal zit de potmeter (volume) tussen de voorversterker en eindversterker... Dus dan heb je de helft van het circuit al uitgesloten. Dus dat versterker IC lijkt me gewoon goed. :)
~ Mark ~
Soldeerbout, schroevendraaiers en een hamer.
Gebruikersavatar
reel2reelcrazy
Berichten: 205
Lid geworden op: 06 okt 2008, 11:56

25 jun 2017, 17:47

Afbeelding
Gebruikersavatar
reel2reelcrazy
Berichten: 205
Lid geworden op: 06 okt 2008, 11:56

25 jun 2017, 18:25

https://forum.lowyat.net/topic/296768/+2600

Dus tóch een setje elco's die vervangen moet worden?!
MGf
Berichten: 563
Lid geworden op: 24 jan 2016, 10:33
Locatie: Regio Arnhem
Contacteer:

25 jun 2017, 20:50

"Buzzing sound" wordt daar als klacht beschreven. Da's volgens mij anders dan wat jij hebt.
Maar goed, kan geen kwaad om de elco's even te checken en eventueel te vervangen.
Even alle solderingen nalopen is ook wel verstandig, schijnt vaak voor te komen bij die dingen.

En anders wordt het misschien gewoon tijd voor een setje MFB's voor aan je computer. :lol:
~ Mark ~
Soldeerbout, schroevendraaiers en een hamer.
Gebruikersavatar
reel2reelcrazy
Berichten: 205
Lid geworden op: 06 okt 2008, 11:56

25 jun 2017, 20:59

Hahaha ok ff zien wat ik heb staan...
1 set 541
2 set 544
1 ser 586

Dit setje klinkt erg goed hoor en dacht met een paar nieuwe onderdelen het weer inzetbaar was.
Gebruikersavatar
Thomas
Site Admin
Berichten: 11777
Lid geworden op: 16 jun 2005, 14:55
Locatie: Lochem, Gelderland
Contacteer:

30 jun 2017, 09:39

Ik herken dit wel uit andere subwoofers. Zit er aan de soldeerzijde van de print toevallig lijm om draadjes e.d. op hun plek te houden? Verwijder dat maar eens, is een bekende oorzaak van dit soort narigheid.
Thomas Baur
webmaster http://www.mfbfreaks.com
De Enige Echte Philips Motional Feedback Website!
Gebruikersavatar
reel2reelcrazy
Berichten: 205
Lid geworden op: 06 okt 2008, 11:56

30 jun 2017, 16:47

Ik heb nauwelijks lijm gevonden Thomas.
Wat er zat heb ik weggehaald maar zonder resultaat.
Ik vrees dat ik zonder een scoop niet verder kom.
Gebruikersavatar
cyrano
Berichten: 1204
Lid geworden op: 31 jan 2012, 21:57

02 jul 2017, 08:23

Je kan misschien de computer als scoop gebruiken?
Gebruikersavatar
reel2reelcrazy
Berichten: 205
Lid geworden op: 06 okt 2008, 11:56

02 jul 2017, 09:29

Dat is nieuw voor mij, is daar software voor?
Plaats reactie