VR2020 artefact

Ook op TV en videogebied heeft Philips diverse hoogstandjes op zijn naam staan. Denk aan VCR, Video2000 en de diverse onverwoestbare TV chassis. Al het tele-gebabbel kan hier plaatsvinden!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Otto
Berichten: 6493
Lid geworden op: 15 jan 2012, 01:19
Locatie: Baarn

18 feb 2016, 23:59


Toch jammer dat Otto uit gewoonte ook deze heeft leeggeplukt dus kop, CTR en MOC eruit.

Gewoonte?
Ik ben mij van geen kwaad bewust.
Is het soms 1 van die machines die ik ongezien naar je door heb geschoven?
Als dat die bakken zijn die uit de bewuste vervallen schuur kwamen kun je er vanuit gaan dat ik er niks uitgehaald heb.
- Digitaliseert alle voorkomende videosystemen.
- Verzamelaar van tv's en video's uit de 60's & 70's (innamestop, geen plek meer)
ChromeMaximaII
Berichten: 2374
Lid geworden op: 09 aug 2014, 21:02

19 feb 2016, 10:54

Zojuissst (c Grom) in het klad het schema even uitgewerkt, zonder kalkpapier (in de trein niet beschikbaar ;) ) toch gelukt.

Yesss we have a diagram!
Eigenlijk erg merkwaardig dat in een recorder wat stijf staat van de printplaten dit uiterst simpele stukje lijkt te zijn wegbezuinigd! Was toch echt wel een onderscheidend leuke optie geweest in die tijd.
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3831
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

19 feb 2016, 13:22

Tamelijk logisch schema: vergelijking tussen audiolevel en 4x een steeds lagere instelspanning middels een keten spanningsdelende weerstandjes.
Chippie bij zoeken, weerstandjes berekenen, presto.
Over to you, dear Assistent!
drVCC.
Schema klopt Grom, maar om de weerstanden te kunnen berekenen heb ik toch jouw meting van de ingangsspanning (audio) nodig.
30mV staat ergens en daar heb ik niet genoeg aan. In de schakeling wordt er ook nog een gelijkspanning bij opgeteld. Om er nu een mooie berekening op los te laten is me net te veel risico. Even meten geeft meer zekerheid. Zie mijn vorige post.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
gromsound
Berichten: 7438
Lid geworden op: 26 jun 2005, 21:58
Locatie: Haaksbergen
Contacteer:

19 feb 2016, 13:41

The day after: WD27-M4 audio unit in een werkende 2020 zwartbalk gedrukt en getest. Jammer dan, geen geluid die unit is kaduk.
Hulpcircuitje nagebouwd op strokenprint en conform aangesloten op een wel werkende M5 audio unit. Recorder speelt nog.
Scoop uit de kast, aangesloten op de aldus gefabriceerde audio indicator output ��18��.
Geen signaal. AC niks en DC na inschakelen 2.7V in 10 sec dalend naar 0. Op de scoop springt ie wat onregelmatig op en neer maar geen geluidssignaal te zien.
Scoop op de originele geluidsuitgang (voor elco 2005 wegens bereikbaarheid): ruim 2V tt AC en een DC offset van 6.4 V exact conform schema.

Tja, ik kan niet garanderen dat het nagebouwde stukje correct werkt (fietsenmaker alert). Het lijkt me het handigst om de audio indicator schakeling maar op basis van de altijd beschikbare audio output ��8�� te dimensioneren, voor het principe zal het niks uitmaken. Is het bovendien te testen zonder 2020 erbij. Misschien nog een instelpotje erbij om het geheel na inbouw op leuke werking af te regelen.

Het hoeft van mij ook niet perse op de originele frontprint als een ander chippie makkelijker te vinden is. Plek zat voor een zweefprintje. Ding zit er toch al vol mee. Ledjes en serieweerstanden kunnen dan wel in het front worden gesoldeerd, reepje lintkabel naar het zweefchippie.

Party on, elektropuzzelaars!
Bijlagen
2020_U160_79.jpg
audiooutput_8.JPG
lijdt aan AMHD - alles moet het doen
Gebruikersavatar
gromsound
Berichten: 7438
Lid geworden op: 26 jun 2005, 21:58
Locatie: Haaksbergen
Contacteer:

19 feb 2016, 13:44

Otto, alle vcc bakken die ik van jou kreeg waren zogenaamde slopers met in alle machines de kop, ctr en moc eruit. Ik heb er veel gerepareerd en verkocht na herbouw met spullen van hier, tot de voorraad op was. Zie eerdere topic.
De waterval specials waren dus ook leeg. Ik hoop eigenlijk dat je de wd27 prints nog hebt..

viewtopic.php?f=17&t=4017&hilit=Otto+slopers
lijdt aan AMHD - alles moet het doen
Gebruikersavatar
Otto
Berichten: 6493
Lid geworden op: 15 jan 2012, 01:19
Locatie: Baarn

19 feb 2016, 16:23

Otto, alle vcc bakken die ik van jou kreeg waren zogenaamde slopers met in alle machines de kop, ctr en moc eruit. Ik heb er veel gerepareerd en verkocht na herbouw met spullen van hier, tot de voorraad op was. Zie eerdere topic.
De waterval specials waren dus ook leeg. Ik hoop eigenlijk dat je de wd27 prints nog hebt..

viewtopic.php?f=17&t=4017&hilit=Otto+slopers
Nogmaals, ik heb er niks aan gedaan en zo doorgeschoven om de doodsimpele reden dat ik er geen brood in zag.

Als je een duidelijke foto mailt van het printjes die je mist
kan ik dit weekend nog in de dozen gaan kijken.
5 bananendozen 1e generatie VCC meuk, daar zit vast wel wat bij.
- Digitaliseert alle voorkomende videosystemen.
- Verzamelaar van tv's en video's uit de 60's & 70's (innamestop, geen plek meer)
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3831
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

19 feb 2016, 17:39

Scoopbeeld zegt genoeg.
Logisch dat je op punt 18 geen audio ziet, het is het vu-meter signaal. Gelijkgericht en afgevlakt door diode en elco.

Chipje is standaardspul, 63 cent bij de big C.

Nu nog een punt: wat is de spanning van +12b ? Dat kun je bij de voeding zien.
Ik kan aannemen dat het 12V is, maar voor de zekerheid. je moet naar het schemadeel van de voeding kijken of meten. Ik zie linksboven nog net een stukje dat op het voedingdeel van de audioprint lijkt.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
gromsound
Berichten: 7438
Lid geworden op: 26 jun 2005, 21:58
Locatie: Haaksbergen
Contacteer:

20 feb 2016, 12:21

hmm ik moet Otto toch deels gelijk geven. bij betere beschouwing van de archieven blijkt dat wel alle koppen eruit waren maar niet alle ctr en moc units. excuses collega videoot, ik zal maandag de originele post editen (wil niet per kaasplankie).
en ik ben en blijf erg blij met die stortbult van destijds, in het bijzonder met die watervalspecials! veel apparaten staan alweer te draaien bij een volgende enthousiaste gebruiker van het systeem van de toekomst 8)
party on, sloopheads!
Laatst gewijzigd door gromsound op 20 feb 2016, 12:26, 1 keer totaal gewijzigd.
lijdt aan AMHD - alles moet het doen
Gebruikersavatar
gromsound
Berichten: 7438
Lid geworden op: 26 jun 2005, 21:58
Locatie: Haaksbergen
Contacteer:

20 feb 2016, 12:25

Will, +12b is nominaal 12v. Ik meet 11.8v.

Alvast een GAT met zwartkarton afschermbakje gemaakt in een kaduk mockup front, na het plaatsen van 4 ouwe leds op de voorziene positie. Lijkt behoorlijk op de persfoto. Dat gaat wel lukken.
Bijlagen
leds_ingezet_k.JPG
leds_ingezet_k.JPG (27.34 KiB) 4940 keer bekeken
GAT_k.jpg
GAT_k.jpg (24.84 KiB) 4940 keer bekeken
mockupfront_k.JPG
mockupfront_k.JPG (21.53 KiB) 4940 keer bekeken
lijdt aan AMHD - alles moet het doen
Gebruikersavatar
PatrickVB
Berichten: 2713
Lid geworden op: 07 mei 2007, 21:36
Locatie: Hengelo/Twente/OV/NL
Contacteer:

20 feb 2016, 13:35

Netjes
ADK2525/541(3)/752/762/580/690/421/720/4307/4308(2)/4407/4510/4511/EL3787/EL3302/N2511/DCC900/EM2200(3)/GA212/GA312/GA532/CD1380/CD1482/AR9123/4000DS/4000DSMKII/GX630D/CS1225
N1700/VR2120/VR2220/VR2220F/VK4001/RS2340/VR2350
http://www.tessatronic.nl
Gebruikersavatar
gromsound
Berichten: 7438
Lid geworden op: 26 jun 2005, 21:58
Locatie: Haaksbergen
Contacteer:

20 feb 2016, 15:53

Werkend front uitelkaar, 4 weerstanden van 33 ohm (experimenteel bepaald op een regelbare voeding) en 4 dezelfde leds 100mA ingesoldeerd, tijdelijk de chip outputs aan massa met een stukkie lintkabel. Weer een kartonnen afschermbakje eropgelijmd en het hele spul inelkaargeschroefd. Doettet!
Brandt uiteraard nu ook in standby, normaal gaat het spul op zwart via de +12b van de audio aansturing, b = alleen bij power-on status.
We wachten op berichten uit Wil�s ontwikkellab ;-)
Bijlagen
werkendeleds.jpg
werkendeleds.jpg (19.12 KiB) 4924 keer bekeken
werkendfront.jpg
werkendfront.jpg (13.26 KiB) 4924 keer bekeken
lijdt aan AMHD - alles moet het doen
ChromeMaximaII
Berichten: 2374
Lid geworden op: 09 aug 2014, 21:02

20 feb 2016, 18:57

Dit lijkt aardig op MDAMHD: "Meer Dan Alles Moet Het Doen" :mrgreen:
Gebruikersavatar
Will
Berichten: 3831
Lid geworden op: 24 mei 2009, 21:56
Locatie: Het uiterste Zuiden
Contacteer:

20 feb 2016, 20:46

Goeiedag zeg 33 ohm weerstanden voor de LEDs. Wil je er een vuurtoren van maken :shock:

Met de volgende uitgangspunten uit de schema's en tekeningen: audiosignaal wordt aangegeven als 3,2V top-top. Neem aan dat dit "normaal" niveau is Klopt ongeveer met scoopbeeld. Je geeft aan dat de schaal 0.1V/div is, maar ik neem aan dat je een 10x probe gebruikt hebt. van de vier LEDs wil ik er drie laten branden bij dit niveau Schaalverdeling logaritmisch in quasi-dB schaal: -12, -3, 0, +3 dB (ongeveer) Mis nog ergens een weerstand om de C van 1uF te ontladen, anders brandt altijd het hele balkje. Deze staat rechtsonder: 47k voor genomen, dat lijkt me een aangename waarde. Zoek eens of die toch niet ergens op de print zit, het zou verklaren waarom jouw meting op punt 18 naar 0V zakt. Chipje is LM339 (LM339-N), maar mag ook een LM139 LM239 zijn. waarschijnlijk werkt elke pin-compatibele quad-comparator. Chipje kan zo ingesoldeerd worden, al zou ik eerst een voetje plaatsen, jeneverkan tell Verkrijgbaar bij C, maar waarschijnlijk ook bij uw locale E-boer. Helaas niet in mijn voorraad, anders had ik er eentje opgestuurd. Alles op basis van simulatie (geen chipje), dus "ohne gewähr". Dat geeft ongeveer dit schema:
VR2020 LED-balk.png
Gedeelte linksboven is bestaande (004, of ontbrekende in 005) schakeling. De rest is ingevuld met componentnummers en waarden. R van 47k toegevoegd R voor weerstanden is 330 ohm, dus factor 10 hoger dan jouw proefje Nominale stroom door een led uit 1980 is 10mA, een huidige (hr-)led neemt genoegen met 2mA voor hetzelfde licht In de meting van Grom (volgende pagina) is "stil" 100mV. Dat zou een offset kunnen zijn, al blijkt dat niet uit de schakeling. Om te voorkomen dan de eerste LED altijd aan is, heb ik verschillende weerstandsnetwerken uitgerekend. Bij 0mV is er geen offset en dit zou normaal moeten zijn.
0dB is de derde led en die gaat aan bij ca 450 - 500mV op de ingang van de comparator. Volgens de meting is dat het normale audio-niveau. Bij het nabouwen zou ik de kolom 80mV of 50mV aanhouden.

Code: Selecteer alles

offset R 100mV 80mV 50mV 0mV 3110 68k 82k 120k 180k 3111 8k2 10k 15k 22k 3112 3k9 4k7 6k8 12k 3113 2k2 3k3 5k6 10k 3114 1k5 1k5 1k5 1k5
De weerstand van 47k blijkt R3109 te zijn. Met deze weerstand kan de gevoeligheid van de schakeling een beetje beinvloed worden. Optimaal werkt dat niet, R3110 heeft veel meer invloed: groter is gevoeliger.

Met de weerstanden van 330ohm is de LED-stroom ongeveer 10mA voor rode leds. Moderne leds hebben een veel hoger lichtopbrengst en daarbij zou 2mA al voldoende zijn. Rled kan dan 1k5 worden.

NB: diverse keren ge-edit!!!
Edit: Tabel toegevoegd, schema gecontroleerd
Laatst gewijzigd door Will op 21 feb 2016, 21:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Een verzamelaar ziet niet wat hij al heeft, hij ziet alleen wat hij nog mist.
Gebruikersavatar
PatrickVB
Berichten: 2713
Lid geworden op: 07 mei 2007, 21:36
Locatie: Hengelo/Twente/OV/NL
Contacteer:

20 feb 2016, 21:12

[*]Chipje is LM339 (LM339-N), maar mag ook een LM139 LM239 zijn. waarschijnlijk werkt elke pin-compatibele quad-comparator.
[*]Chipje kan zo ingesoldeerd worden, al zou ik eerst een voetje plaatsen, jeneverkan tell
[*]Verkrijgbaar bij C, maar waarschijnlijk ook bij uw locale E-boer.
Jahoor hier gewoon op voorraad :mrgreen:
ADK2525/541(3)/752/762/580/690/421/720/4307/4308(2)/4407/4510/4511/EL3787/EL3302/N2511/DCC900/EM2200(3)/GA212/GA312/GA532/CD1380/CD1482/AR9123/4000DS/4000DSMKII/GX630D/CS1225
N1700/VR2120/VR2220/VR2220F/VK4001/RS2340/VR2350
http://www.tessatronic.nl
Harrie
Berichten: 9379
Lid geworden op: 25 dec 2011, 11:24
Locatie: Geldersche Achterhoek
Contacteer:

20 feb 2016, 21:32

[*]Chipje is LM339 (LM339-N), maar mag ook een LM139 LM239 zijn. waarschijnlijk werkt elke pin-compatibele quad-comparator.
[*]Chipje kan zo ingesoldeerd worden, al zou ik eerst een voetje plaatsen, jeneverkan tell
[*]Verkrijgbaar bij C, maar waarschijnlijk ook bij uw locale E-boer.
Jahoor hier gewoon op voorraad :mrgreen:
Grom komt 'elke' werkdag in Hengelo, kan 'ie zo even langs bij Tessatronic :) :clap: :clap:

Mooi schema Will. :clap: voor een erg leuk project.
F7215,AH103,AH109+209+309,AH305,AH306,N5431,N2554,N5846,N7300,EW5506,N6330,22AH109,
CD104,CD204,RH831,RH732,RH720,AH794,VR2340,VR600,CD670,CD582,CDR760,CD930,CD100,
DCC951,DCC900,CDi210,VLP720, 2xAH489, 2xJBLG7, 4xAH492H, 2xMFB 587, 4xMFB544, 4xMFB541
Plaats reactie